Tijdens onze vakanties gaan wij er graag op uit. Om het voor iedereen leuk en interessant te houden, mogen we van te voren aangeven wat we leuk vinden. Omdat mijn interesse bij de Tweede Wereldoorlog ligt, kwam ik dan ook snel met het idee om de bunkerroute De Punt in Zuid-Holland te bekijken. Samen met mijn moeder, Tom, broertje en zusjes zijn we in de zomer van 2020 een dagje naar Zeeland en Zuid-Holland gegaan. Hier hebben we de Deltawerken bekeken en de bunkers bekeken. In dit artikel deel ik graag meer informatie over de bunkerroute omdat het echt de moeite waard is om eens te bezoeken. Zeker omdat het gratis is en Coronaproof gedaan kan worden.

De Bunkerroute

De Bunkerroute heeft deel genomen aan de Atlantikwall die de Duitsers hebben aangelegd. De Atlantikwall was een meer dan 5000 kilometer lange verdedigingslinie die bedoeld was om een invasie vanuit zee tegen te houden. Na de Tweede Wereldoorlog zijn de meeste bunkers onder zand gekomen en overwoekerd met bramenstruiken. Pas in 2011 ging een grote groep vrijwilligers aan de slag om de bunkers weer zichtbaar te maken. Vandaag de dag kun je de bunkers weer zien. Sommige bunkers zijn zelfs toegankelijk voor bezoekers. Je kunt ook een rondleiding krijgen behalve de maanden oktober t/m maart. In deze periode overwinteren er vleermuizen in de bunkers en die hebben hun rust hard nodig. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van WO2GO.

18 bunkers

Om alle bunkers te kunnen bewonderen is er een Bunkerroute uitgezet waarmee je alle 18 bunkers kunt bezichtigen. Bij de bunkers vind je borden met informatie. Zo is er te lezen welk bunkertype het is en wat het doel en functie daarvan was. Zo is bunker 2 een bedding voor geschut. Deze zogenoemde beddingen zijn bedoeld de vijand op een afstand te houden middels kanonnen. Op de bunkerroute vind je nog twee andere beddingen namelijk nummer 8 en 11.

Het type kanon dat op de Punt werd gebruikt, is het PaK 38/97 [f]. Dit samengestelde kanon had een onderstel van Duitse 5 cm PaK38 en de loop van een frans 7,5 cm kanon. Het originele 5 cm PaK was niet krachtig genoeg om tegen een Russische tank te vechten, daarom werd de Franse loop op het onderstel geplaatst (Bron: bord van Bunker 2). De route is ongeveer 1 km en er is een andere route namelijk wandelroute: 1034645, die gaat ook door de bunkerroute heen (deze is ongeveer 6 km en duurt ongeveer 2 uur).

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om je eigen pad te bewandelen.

Mening

De meeste informatie haal ik uit boeken en films. Bijzonder gaaf was het dan ook om eens in het echt restanten van de Tweede Wereldoorlog met eigen ogen te kunnen zien. Helemaal cool was het om ook in de bunkers te mogen komen, ondanks dat er bij sommige water in gelopen was door de regen. Niet zo handig. Verder als je gek bent op de zee, het strand en een beetje historie is het een aanrader om eens in Ouddorp te gaan wandelen.

Tijdens ons bezoek aan de bunkerroute is bunker 6 mij het meeste bijgebleven. Want bij die bunker vind je een koepel van een FT 17. Voor de niet kenners onder ons: een FT 17 is een Franse tank uit de Eerste Wereldoorlog. De koepel alleen al is indrukwekkend om te zien, maar omdat je er ook in kunt wordt het nog cooler.

Informatie

De Bunkerroute ligt in de buurt van Ouddorp – Zuid Holland
Adres: De Punt.
Dichtstbijzijnde busstation is Ouddorp Oudelandseweg (ongeveer 12 minuten lopen).

Wellicht handig om te weten is dat je de auto niet naast de bunkers kunt parkeren. Er wordt dus aan de zijkanten van de straat geparkeerd en vervolgens moet je naar de bunkers toe wandelen. Omdat de bunkers in de duinen liggen is het hier en daar wat ploegen door het zand. Houd hier rekening mee met een kinderwagen en/of rolstoel.

Lees ook:

Heb jij nog een leuke WW2 tip om te bezoeken? Laat het weten in de reacties.

Dit artikel is geschreven door: Daan de Jong