Het gras lijkt altijd groener bij de buren. Maar wie heeft het strakker gemaaid? Jij! Tenminste, wel als je de volgende tips opvolgt! We vertellen je alles over hoe je moet maaien, waarom het zo belangrijk is, hoe vaak het moet gebeuren en welke lengte je het beste kunt aanhouden.
Waarom grasmaaien belangrijk is
Grasmaaien doen we echt niet alleen maar omdat het mooier staat, het is ook nog eens veel beter voor je gazon om het netjes bij te houden. Ten eerste wordt je gazon er namelijk sterker van, omdat de bodem zo beter zonlicht en zuurstof op kan nemen, waardoor de groei van nieuwe grassprieten bevorderd wordt. Met als gevolg een stevig én vol gazon! Daarnaast zal er ook minder onkruid of mos tussen je gras groeien.
Wanneer je het beste kunt grasmaaien
Grasmaaien kun je het beste doen als het droog is. En dan hebben we het niet alleen over het weer zelf, maar ook over het gras. Let dus vooral op in de ochtend, want zelfs op een mooie zomerdag kan het gras ’s morgens nog nat zijn van de dauw.
Maai je toch als het gras nog nat is, dan hebben de messen van je machine hier veel moeite mee en kan de maaier verstopt raken van het gras dat op elkaar plakt. Echter kun je beter ook niet in direct zonlicht maaien. Kortom, het beste moment is aan het eind van de middag. Dan heeft het gras ook nog genoeg tijd om te herstellen voor het nacht wordt.
Hoe vaak je moet grasmaaien
Dit is heel erg afhankelijk van de groei van je gazon en de weersomstandigheden. Maar meestal kun je uitgaan van één of twee keer per week.
De beste lengte voor het gras
Dit is vooral afhankelijk van jouw situatie en voorkeur. Meestal kiezen mensen voor een lengte van 2,5 tot 4 cm, maar als er vaak kinderen op het gras spelen kan het fijner zijn om het gras wat langer te laten. Bijvoorbeeld 4 tot 5 cm. Daarnaast moet je altijd rekening houden met de 1/3 regel om te voorkomen dat het gras zijn groeikracht niet verliest. Hierbij maai je maximaal een derde van de graslengte af.
Gras maaien in 7 stappen:
Tot slot nog een paar handige tips om je gazon super strak te maaien:
- Zorg dat de messen scherp zijn. Zijn ze bot, dan scheurt het gras waarna het uitdroogt en voor een bruine waas zorgt.
- Maai in de lente en zomer minstens 1 keer per week. Zo blijft je gras het mooist en gezondst!
- Alleen maaien als het gras droog is. Beter voor je gras én je maaimachine!
- Pas op met maaien als het koud of extreem warm is. Het beste kun je alleen maaien als het tussen de 12 en 20 graden is.
- Maai het niet te kort. Houd daarom de eerdergenoemde 1/3 regel aan, waarbij je maximaal een derde van de lengte eraf maait.
- Investeer in een goede grasmaaier en besteed aandacht aan het onderhoud. Vervang de olie, het luchtfilter en de bougie tijdig. Tijd voor een nieuwe grasmaaier? Check Mastertools voor een breed aanbod aan kwalitatieve grasmaaiers.
- Vergeet de graskanten niet. Wil je het écht netjes hebben, maai dan ook de graskanten en steek de randen af.
MOOWY gazonmest voor een nog beter resultaat
Door het gazon te bemesten ondersteun je het gras en maak je het beter bestand tegen mos, onkruid in het gazon, koud en grond insecten. MOOWY gazonmest heeft de beste kwaliteit soorten meststoffen voor jouw gazon. Kijk in de webshop voor het assortiment en/of maak gebruik van de keuzehulp om het juiste product voor jouw gazon te bepalen.
Handig om te weten:
- De beste tijd voor het bemesten van je gazon is in het voorjaar (maart/april), in de zomer (mei/juni) en het najaar (september/oktober).
- MOOWY gazonmeststoffen zijn kind- en huisdiervriendelijk en geuren niet na gebruik.
- De meeste producten van MOOWY gazonmesten zijn direct beloopbaar en garanderen het mooiste gazon dat je ooit hebt verzorgd.
- MOOWY heeft een 100% tevredenheidsgarantie, toch niet tevreden dan kun je je geld terug vragen.
Lees ook:
- De Wormenboerderij voor een geweldige tuin en beter milieu.
- Een tuin vol lekkers. Recepten met ingrediënten van onze balkons, daken en tuintjes.
Hebben jullie gras in de tuin?
#samenwerking
hahah vooral tip 1, vanwege het bruine gras kwamen wij erachter dat onze messen geslepen moesten worden, gelukkig inmiddels gebeurd. 😉