Na het succes van je eigen avocadoplant kweken kan de ananas niet achterblijven. De ananas is namelijk een zeer welkome gast aan tafel. Helemaal als verse ananas en dan na de maaltijd schillen en in grote stukken verdelen. Wist jij dat je redelijk eenvoudig je eigen ananasplant kunt opkweken uit het schilafval?

Je eigen ananasplant kweken.

Waar bosui en prei weer uitlopen als je een topje in een laagje water zet, zal de kroon van de ananas echt wortel zetten. Hiervoor zal je wel een aantal eenvoudige stappen moeten zetten. En net als bij de avocado wat geduld betrachten. Er zijn grofweg twee methoden welke ieder hetzelfde beginnen.

Je draait de kroon van de ananas.

Grijp de kroon van de ananas stevig vast en draai van links naar rechts. Net zolang tot de kroon de ananasschil loslaat. Je ziet dan nog een uitstekende punt hard vruchtvlees, dit verwijder je met een scherp mes. Anders zou je project al snel gaan rotten. Dan verwijder je een paar centimeter van de bladeren van de kroon. Deze pel je stuk voor stuk zodat een stokje ontstaat. Als je weinig geduld hebt dan laat je deze stronk 2 a 3 dagen drogen en stopt deze in de tuinaarde tot aan de bladergrens. Het duurt dan wel iets langer tot de ananasplant ‘aanslaat’ en je weet niet of het wel lukt.

ananasplant kweken met de kroon

Wil je zien wat er gebeurd met de ananasstronk?

Wat wij veel leuker vinden is om deze stronk op water te zetten. Dan kunnen we zien wat er gebeurt. Hiervoor neem je een doorzichtig glazen vaasje en wat houten prikkers. Deze prikkers steek je op 4 a 5 centimeter hoogte door de stronk. Dat gaat best eenvoudig. Het vaasje vul je met water zodat twee centimeter van de stronk onder water staat. Deze zal nu wortel gaan schieten. Zet het vaasje op een warme plek, maar niet in de volle zon. Het water in het vaasje gooi je nooit weg maar vul je steeds weer aan tot deze grens. Na een week of vijf zijn de wortels 3 tot 5 centimeter lang, dan laat je de stronk 2 a 3 dagen drogen. Dit is wederom om verrotting tegen te gaan.

De ananasplant aarden.

De stronk met of zonder wortels (afhankelijk van je methode) zet je in een pot met tuinaarde tot de bladergrens. Deze pot heeft bij voorkeur een overloopje, zodat overtollig water weg kan lopen. Net als de vaas zet je deze pot op een warme plek, maar vermijd je direct zonlicht. Af en toe besproei je de aarde. De stronk en op termijn de ananasplant behoeft weinig water, maar eens in de twee, drie weken. Het is een decoratieve plant en als je geluk hebt, dan maakt de ananasplant een knop aan. Dit kan wel drie jaren duren. Voordat de knop een rijpe vrucht is gaat wel een half jaar overheen. Rennen naar de groenteboer dus!

Lees ook:

 Eet jij graag ananas?