Toen ik zwanger was van Daan waren de uitwasbare luiers nog niet zo’n begrip als nu. Bij de tieners in huis heb ik dan ook allemaal wegwerp luiers gebruikt na hun geboorte. Tijdens de zwangerschap van Evi kreeg ik van verschillende kanten allemaal wegwerpluiers aangeleverd. Ik heb mij dan ook niet echt bezig gehouden met de keuze in luiers. Want laten we heel eerlijk zijn de optie om meteen zo’n stinkding weg te kunnen werpen is natuurlijk heel prettig. Afgelopen maand ontving ik van Fancy Pantsy een wasbare luiers proefpakket en een zwembroek. Ideaal om te kijken of het iets voor ons is en ik neem je mee in onze bevindingen.

Wasbare luiers proefpakket

Fancy Pantsy maakt wasbaar luieren makkelijk voor je. Dit doen ze door luiersystemen- en merken aan te bieden die het hoogst gewaardeerd worden door ouders die ze al gebruiken voor hun kindje. De luiers die het beste in gebruik zijn worden los aan geboden maar ook doormiddel van een makkelijk alles-in-1 startpakket.

Zo’n startpakket bestaat uit luiers met een tweedelig systeem. Dit houdt in dat het kindje steeds een binnen luier aankrijgt, en een overbroekje eroverheen. Zo’n tweedelig systeem heeft als voordeel dat ze erg lekvrij zijn, en dus voor bijna alle kindjes goed werken. Wel is het bij elkaar een vrij dikke luier, dus een skinny jeans erover heen wordt lastig (no worries: heel veel broekjes kunnen er wel gewoon overheen).

Heb je geen zin om met twee delen aan de slag te gaan dan zijn all in one luiers het alternatief. All in one luiers (AIO) zijn wasbare luiers die uit één stuk bestaan, waardoor ze veel op wegwerpluiers lijken en erg makkelijk aan- en uit te doen zijn.

Bij beide luiers is het verstandig om inlegvellen te gebruiken. Inlegvellen worden los op de luier of op de bovenste booster gelegd, om de luier te beschermen en ontlasting makkelijk te kunnen verwijderen.

Onze ervaring

Een luier om de bips doen, hem eraf halen en weggooien nadat deze vol zit is natuurlijk een prettige gedachte. De stank is namelijk snel weg en eenmaal weggegooid heb je er geen omkijken meer naar. Maar als ik dan hoor en lees dat al die weggegooide luiers moeilijk tot zelfs niet gerecycled kunnen worden vind ik dat wel een ding. Zeker als je je bedenkt dat er maandelijks per kind gemiddeld 25 kilo aan luierafval bij komt. Dat matcht niet met onze steeds duurzamere levensstijl. Denk hierbij aan zonnepanelen, hybride warmtepomp en isolatie van de woning.

Geheel onbekend met wasbare luiers vroeg ik aan Fancy Pantsy of ik een all-in-one luier aan en een tweedelige luier mocht testen. Uiteraard inclusief inlegvellen ik zag de bui namelijk al hangen. Tot mijn grote vreugde stuurde Fancy Pantsy een leuk pakketje op met daarbij zelfs een zwemluier en sindsdien zijn we aan het testen geslagen.

Poepluiers

Aangezien ik de bui al zag hangen met borstvoeding-poepluiers, besloot ik de all-in-one pas aan te doen nadat Evi een poepluier had gehad. Tevergeefse moeite, Evi besloot namelijk dat de vuurdoop van de luier een volle spuitluier was. In de afgelopen weken hebben we diverse merken en maten geprobeerd maar kon ik Evi en haar kleertjes steeds volledig gaan wassen. Met de all in one luiersysteem van Tots Bots bleef het echter allemaal in de luier. Toeval zou je denken, toch?

Nadat ik Evi de luier uit had gedaan en het inlegvel had verwijderd, toegegeven je moet niet vies zijn van babyontlasting want het inlegvel moet eruit worden genomen, was de luier eigenlijk best schoon. Bizar hoeveel dat kleine inlegvelletje al op heeft gevangen. Onder de warme tot hete kraan heb ik de luier zo goed en kwaad als het kon afgespoeld om het vervolgens bij de handdoeken was op 60°C te wassen. Het voordeel van een groot gezin zullen we maar zeggen.

Wassen

Het is dat ik met een groot gezin veel te doen heb. Anders had ik waarschijnlijk voor de wasmachine gezeten om te kijken hoe de luier erdoor heen werd geslingerd. Zo nieuwsgierig was ik naar het resultaat. Maar na ruim een uur hoor ik de wasmachine het befaamde eindlied afspelen en weet ik dat de wasmachine klaar is. Als een blij kind loop ik erheen en haal de was eruit.

Natuurlijk had ik wel verwacht dat het er schoon uit zou komen. Immers krijg ik kleding met vlekken ook schoon. Maar dat de luier eruit zou komen als nieuw, daar ben ik wel redelijk van onder de indruk.

Tweedelige luier en het zwembroekje

Het zwembroekje heeft hetzelfde principe als de all-in-one luier alleen is de zwemluier erop gericht om te zwemmen. Hij sluit dus nog iets strakker aan zodat alles in de luier blijft en er ongegeneerd kan worden gezwommen. Wel zo gezellig.

De tweedelige luier is natuurlijk vrij dik om aan te hebben maar heeft als voordeel dat als er niet te veel geplast is, alleen het binnenbroekje in de was hoeft.

Praktisch op een rij

  • Luiers zijn er in 2 soorten: all-in-one en tweedelig.
  • Zorg dat de luiers goed aansluiten (gebruik de knoopjes en het klittenband hiervoor).
  • Bij tweedelige luiers moet je er voor zorgen dat het overbroekje helemaal over het binnenbroekje zit. Het bovenbroekje hoeft niet strak aan de sluiten (er mogen 2 vingers tussen passen aan de voorkant).
  • Gebruik waspoeder voor het beste resultaat.
  • Was de luiers voor gebruik eerst 2 keer op 60 graden. Hierna zullen ze meer opnemen.
  • Bewaar de luiers na gebruik in een emmer op waszak. Was de luiers binnen 4 dagen.
  • Wil je de luiers met de rest mee wassen? Was dan eerst de luiers even apart voor met een voorwas zodat het ergste vuil eruit is. Was de luiers op 60 graden.
  • Luiers mogen in de droger maar beter voor het milieu is natuurlijk om ze (buiten) uit te hangen.
  • Met wasbaar luieren bespaar je 22 kilo afval.
  • Goedkoper dan wegwerpluiers.
  • Duurzaam.
  • Fancypantsy maakt wasbaar luieren gemakkelijk (bekijk de (gebruiks)video’s op de website)

#wasbaar #luieren #wasbareluiers #duurzaamheid #zerowastenederland #mamaleven

Heb jij al eens wasbare luiers geprobeerd? Zoja wat zijn jou bevindingen?