Ben je voor de eerste keer zwanger of is er een broertje of zusje op komst die de familie komt vervolledigen? Dan kan het in het begin allemaal wat beangstigend aanvoelen. Indien het niet langer je eerste zwangerschap is, kun je besluiten om heel wat spulletjes van tijdens de eerste zwangerschap te gaan hergebruiken. Denk bijvoorbeeld maar aan de kinderwagen, de maxi-cosi en het aankleedkussen. Uiteraard, kun je daar helemaal niet op terugvallen indien je voor het eerst zwanger bent waardoor je bijgevolg op zoek moet naar de nodige spulletjes. Echter, niet getreurd want wij proberen jou verder op weg te helpen!

Je bent zwanger!

Het is gebeurd! De test geeft duidelijk aan dat je zwanger bent, wat later ook nog eens bevestigd wordt tijdens de noodzakelijke afspraak met de gynaecoloog. Indien het je tweede of zelfs derde kindje is, dan weet je ongeveer wat je te wachten staat – hoewel iedere zwangerschap én bevalling uiteindelijk helemaal anders kan lopen. In elk geval weet je ongeveer wel waar te beginnen en zullen er altijd heel wat spulletjes zijn die je kunt gaan hergebruiken. Indien je voor de eerste zwanger bent dan geniet je deze voordelen uiteraard niet. Alles is nieuw en voelt daardoor bijzonder spannend en onwennig aan. Want zeg nu zelf; waar begin je mee?

Dat een zwangerschap heel je wereld op zijn kop zet – gepland of totaal onverwacht – hoeft alvast niet te verwonderen. En zeker wanneer het je eerste zwangerschap is, kan het gebeuren dat paniek, spanning en onwennigheid angst en twijfel komen zaaien. Echter, duizenden vrouwen zijn jou al voorgegaan dus stress is helemaal niet nodig – tenzij een kleine hoeveelheid gezonde stress natuurlijk!

Lees op de Babyencyclopdie waarom jij als zwangere de kattenbak beter niet kunt verschonen.

To-do lijsten

Ben je eenmaal van de eerste schok en golven van verwondering bekomen, dan komt het erop aan om te focussen op alle benodigdheden. Het spreekt voor zich dat heel wat zaken – zoals bijvoorbeeld de babykamer –  reeds in orde moeten worden gebracht nog voor de komst van jullie kindje. Dat betekent ook dat je op voorhand heel wat aankopen zult moeten verrichten. Een periode van snuisteren tussen de vele kinderwagens, aankleedkussens, kledij en fopspenen breekt dan ook aan!

Ga echter niet onbezonnen te werk aangezien je op die manier bepaalde – belangrijke – elementen zomaar over het hoofd kunt zien. Je kunt er daarom eventueel voor kiezen om een zogenaamde “to-do” lijst op te stellen. Bedenk wat je nodig hebt en zet het op de lijst. Eenmaal aangekocht, kun je het vervolgens veilig afvinken zonder er verder nog bij stil te moeten staan. To-do lijsten zorgen voor organisatie en rust tijdens een drukke en spannende periode waardoor je vrijwel zorgeloos naar de bevalling kunt toeleven.

De eerste benodigdheden

Het spreekt voor zich dat de babykamer – met alles erop en eraan – maar beter in orde wordt gebracht nog voor de geboorte van je kindje. Op die manier hoef je daar na de bevalling alvast niet meer over te stressen, wat betekent dat je meer tijd met je kleintje kunt doorbrengen. Ga tijdig op zoek naar het geschikte wiegje, de juiste meubeltjes, een nachtlampje en het meest praktische aankleedkussen. Vooral dit laatste is een gouden tip aangezien je je kindje meerdere malen ver dag zult moeten verschonen en verzorgen.

Werk de kamer vervolgens af met enkele elementen die het geheel nog net iets gezelliger en huiselijker maken zoals een leuke pluchen beer, een schommelstoel – die tevens ook handig kan zijn als je besluit om borstvoeding te geven – en eventueel enkele leuke lampjes en kussens. En eenmaal de kamer helemaal is afgewerkt, kun je verder op zoek naar een degelijke kinderwagen – al dan niet inclusief maxi-cosi – een verzorgingstas, kledij, papflessen en fopspenen. En last but not least; vergeet het beschuit met muisjes alvast niet!

Lees ook:

En op Babyenkind: rebreathing, her-inademen van een baby

Wat zou jij de toekomstige ouders graag meegeven?