De zomers in Nederland en België zijn altijd heel wisselvallig. De ene week is het regenachtig en heb je een jas nodig om buiten te komen. De andere week zou je het liefst in je badpak of zwemshort willen rondlopen omdat het heel erg warm is. Tijdens warme dagen is het vaak heel moeilijk om verkoeling te zoeken, zeker wanneer je geen zwembad hebt. Een koude douche helpt ook vaak maar een aantal minuten waardoor je het meteen weer warm hebt zodra je bent aangekleed. Op deze dagen kan een airco in je woning een welgekomen snufje zijn.

Kies voor een airco met buitenunit

Een airco met buitenunit wordt ook wel eens een split airco genoemd. Heel eenvoudig uitgelegd bestaat deze split airco eigenlijk uit minstens twee delen. Een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Het aantal binnenunits hangt af van het aantal kamers waar je in je woning een airco wil plaatsen. 

De werking van een dergelijke airco is eigenlijk heel eenvoudig. De unit die binnen in je woning hangt, trekt de warme binnenlucht aan. In de unit zit een warmtewisselaar die ervoor zal zorgen dat de warmte uit deze warme binnenlucht wordt gehaald. Deze warmte wordt dan door de buitenunit naar buiten geblazen. De afgekoelde binnenlucht wordt vervolgens weer via de binnenunit naar binnen geblazen. 

Bovendien heb je ook airco’s die in winter het proces omdraaien. Uit de koude binnenlucht wordt dan de koude delen uitgefilterd en naar buiten geblazen via de buitenunit. De binnenunit zal er dan voor zorgen dat de warmte terug in de woning wordt geblazen.

Waar kan je best je airco units plaatsen?

De locatie van zowel je buiten- als je binnenunit is van groot belang. Bij de buitenunit moet je er in eerste instantie natuurlijk voor zorgen dat deze vlot bereikbaar is. Wanneer je problemen of kosten hebt, is het altijd handig als je zonder problemen de unit kan bereiken. Zorg er daarnaast ook voor dat de lucht van de buitenunit eenvoudig weg kan. Zet het toestel dus niet achter bomen of struiken, maar best in openlucht.

Zowel voor de buiten- als de binnenunit geldt dat je het toestel best zoveel mogelijk uit het direct zonlicht plaatst. Hoe warmer het toestel, hoe meer energie deze moet verbruiken, wat je natuurlijk ook zal terugzien op je factuur. Plaats de binnenunit daarnaast zo hoog mogelijk in de ruimte. De warme lucht stijgt, waardoor de units die hoog worden geplaatst meer warme lucht kunnen omzetten dan units die laag bij de grond worden geplaatst.

Bovendien wil je ook optimaal kunnen genieten van de koele lucht in de zomer. Plaats de binnenunit daarom dicht bij de plaatsen waar je het vaakst komt. In de woonkamer zal dit waarschijnlijk in de buurt van de zetel zijn. In de slaapkamer is dit meestal het bed. Plaats de unit dus in de nabije omgeving om er het meeste van te kunnen genieten.

Hoe zoek jij verkoeling? 

Afbeelding van Mustafa shehadeh via Pixabay