Heb jij tijdens de Coronacrisis ook die kriebel gekregen om je woning een grondige opknap beurt te geven? Of twijfel je nog? Velen zijn je tijdens de thuiswerk periode in de lockdown al voor gegaan. En als thuiswerken geen voldoende motivator was om toch die zolder eens grondig te gaan aanpakken, dan zijn de huidige energieprijzen misschien wel een goede motivator. Want een zolder omtoveren tot thuiswerkkantoor is wellicht niet zo moeilijk of zelfs kostbaar als je denkt. Mits je de juiste materialen hebt.
Van rommel zolder tot kantoor
Ik was ook voor de Coronacrisis al voornemens om van de zolder in onze woning een mooi kantoor te maken. Echter met het thuiswerken kreeg dit project de nodige prioriteit. En omdat onze woning, waarvan we de sleutel in het midden van de eerste Coronagolf kregen, van 1985 is, stond ook isolatie op mijn lijstje. Maar hoe maak je nu van een rommelzolder een mooi kantoor (of relaxplek, mancave, etc.)?
Dat is een stuk eenvoudiger dan je denkt, als je maar beschikking hebt tot de juiste materialen en misschien wat handige tips krijgt. Voor mijn zolderproject koos ik voor een combinatie van muurplaten van gips (1.25 cm dik) op vuren latten voor de muurafwerking en plafondplaten van gips (0.9 cm) op staalprofielen voor het isoleren van de dakconstructie.
Gipswanden en voorzetwanden
Wat heb je nodig?
Bij onze woning wordt de dakconstructie gedragen door muren opgetrokken uit betonblokken. Dat is lekker stevig, maar zeker niet mooi. En omdat het een zolder is, zijn de elektriciteitsleidingen natuurlijk gewoon met PVC buizen op de muur gemonteerd. Ziet er niet uit in je nieuwe kantoor. Om de leidingen weg te werken, kun je ze natuurlijk in de muur frezen en dan de gehele muur stukadoren. Niet alleen een heel smerig karweitje, maar ook nog eens kostbaar en lang niet altijd technisch haalbaar. Een voorzetwand is dan een logische keuze. Omdat de wand in kwestie een binnenwand is en deze geen isolatie behoeft, koos ik voor gipsplaten op vuren latten.
Hoe ga je te werk?
Door het gebruik van vuren latten, is montage op de wand vrij eenvoudig. Met een betonboor boor je namelijk zo door de lat heen en vervolgens in de wand. En met een slagplug bevestig je deze stevig aan de wand. Door middel van opvulhoutjes kun je oneffenheden in de muur opvangen en maak je de constructie waterpas. Daarna plaats je de gipsplaten. Voor platen van 60 cm breed, plaats je latten op 30 cm afstand van elkaar. Zo heeft je wand voldoende stevigheid. Omdat ik zo min mogelijk ruimte wou verliezen, koos ik voor een vuren lat die net dik genoeg was om de PCV leidingen achter te kunnen verbergen. Vervolgens is het een kwestie van de gipsplaten op maat snijden met een mes om ze daarna met gipsplaatschroeven vast te zetten. Zo eenvoudig is het. (Zie foto) Een gipswand plaatsen is in principe hetzelfde, met het verschil dat je de gipsplaten aan een houtskelet bevestigd.
Dakisolatie en gipsplafond
Wat heb je nodig
Bij het monteren van de dakisolatie, heb ik voor metalstud gekozen als drager voor de gipsplaten. En wel om twee redenen. Ten eerste is metalstud met een speciale schaar gemakkelijk en zonder afval op maat te knippen. En ten tweede kun je door gebruik te maken van een U- in C-profiel de constructie gemakkelijk in elkaar klemmen en op de juiste afstand plaatsen zonder extra schroeven te hoeven gebruiken. Ook is het inklemmen van het isolatie materiaal extra gemakkelijk.
Hoe ga je te werk?
Met behulp van de schaar knip je de profielen op maat. De U-profielen boor je met een schroef met boorkop gemakkelijk op je dakspanten vast. Daarna knip je de C-profielen op de juiste lengte en klemt ze tussen de twee U-profielen op de dakspanten. Ook hier weer 30 cm uit elkaar voor extra stevigheid. Het isolatiemateriaal (16 cm dik in ons geval) kun je met een mes of schaar op maat snijden en gemakkelijk achter de u-profielen steken. Zorg hierbij ervoor dat het isolatiemateriaal goed past (geen hole ruimtes) en druk het niet te vast aan (niet proppen) voor het beste isolerende effect. Om te verhinderen dat je condensatie krijgt onder je dak, plaats je nu een dampscherm. Als je je dakconstructie met vuren latten (wat ook kan natuurlijk) gemaakt hebt, kun je het dampscherm hierop vast nieten. Bij metalstud gaat dat helaas niet. Echter met een paar rollen dubbelzijdige plakband op de metalstud, plak je het dampscherm heel eenvoudig tegen je dakconstructie aan. Dit heeft als voordeel dat je geen gaatjes maakt in het scherm. Maar ook dat je nog gemakkelijk kunt corrigeren als het scherm niet helemaal strak zit. Vergeet niet het dampscherm af te kitten met speciale dampschermkit bij de muren voor een luchtdicht resultaat.
De montage van de gipsplaten werkt nu min of meer hetzelfde als bij de wand. Met het verschil dat je weer gipsplaatschoeven gebruikt met een boorkopje. En dat je voor de montage wellicht gebruik wilt maken van een stempel. Hiermee kun je de gipsplaat tegen het plafond klemmen alvolgens je hem op z’n plaats vast schroeft.
Afwerking
Met het grove werk gedaan, is het nu tijd voor de afwerking. En dit is waarschijnlijk het belangrijkste en meteen moeilijkste gedeelte van je project. Voor het afwerken van de naden tussen de gipsplaten en de schroefgaten heb ik gekozen voor een gipsplaatvuller die geen wapenings- of stucgaas nodig heeft. Dit spaart tijd en geld. Ik heb de naden 3 keer gevuld. De eerste keer grof, de tweede keer nauwkeurig en de derde keer als afwerking. Vervolgens heb ik iedere vorm van oneffenheid met een vlakschuurmachine weggeschuurd. Met de wanden en plafonds glad en vlak, is het nu een kwestie van verven en klaar is Kees. Oordeel zelf maar over het resultaat. (Foto)
De kosten
En wat heeft dit hele project nu gekost. Voor een zolderkamer met een vloeroppervlak van 35 m2 (5 bij 7) was ik kwijt:
- Isolatie materiaal: 250 euro
- Vuren latten: 50 euro
- Metal stud: 350 euro
- Gips platen: 200 euro
- Dampfolie: 70 euro
- materialen (schroeven, plakband, verf, etc.): 250 euro
Voor net iets meer dan 1100 euro toverde ik onze rommel zolder om tot modern kantoor. En met de additionele isolatie van het dak (RC waarde van 3.5), spaar ik per maand meerdere tientjes uit aan stookkosten wat de terugverdientijd van dit project ca. 6-7 jaar maakt.
Wellicht vind je het ook interessant om ons artikel over energie en gas besparende tips te lezen?
We zijn op dit moment de zolder aan het isoleren. We laten de balken echter wel zichtbaar, gebruiken minder dikke isolatie. Het is ook extra, er zit al isolatie. Maar dan kom je toch meer dingen tegen dan je van te voren dacht. Zo moeten we nu ook gelijk een andere vloer en moet de zolder ook gelijk geschilderd worden.
Enkele weken klaar met de zolder; een beste klus, maar meer dan waard!
Handig dit, nu we veel thuiswerken moet er ook iemand op zolder zitten. Tijd om deze eens aan te pakken
We willen zelf de vloer isoleren. Dat hebben we dan waarschijnlijk met 2 of 3 jaar al terugverdiend.
Een vloer isoleren is inderdaad een heel stuk gemakkelijker en goedkoper. De reden is dat je minder materialen nodig hebt dan een dak, maar vooral omdat afwerking niet zo lastig is. De terugverdientijd is een beetje afhankelijk van wat onder de vloer zit en hoe je verwarmt. (Bij vloerverwarming is vloerisolatie bijna een must omdat het relatief lage temperatuur is)
Met de huidige gasprijzen een zeer goede investering!