De afgelopen herfstvakantie bleek al dat een groot aantal Nederlandse huishoudens toe is aan een vakantie in het buitenland. Schiphol meldde rond de herfstvakantie dat het aantal reizigers die weken op zo’n twee miljoen lag. Dat aantal is veel hoger, dan een jaar eerder het geval was. De verwachting is dat ook rond de kerstvakantie veel reizigers via Schiphol naar het buitenland vertrekken. Bestemmingen in Duitsland en Oostenrijk, zoals Thüringen en Tirol, zijn hierbij populair. Het is fijn vertoeven in deze Oost-Europese landen, door de gezellige kerstsfeer die er deze periode heerst. Overigens kiest niet iedereen voor een vliegvakantie. Thüringen is bijvoorbeeld ook goed te bereiken met de auto. 

Regels in Oostenrijk fors aangescherpt begin december

Toch is het uiterst onzeker of Nederlandse vakantiegangers de vakantieparken in Oostenrijk ook daadwerkelijk zullen bereiken. Het aantal besmettingen met het coronavirus is de afgelopen weken fors toegenomen in het land. Dit heeft ertoe geleid, dat Oostenrijk een verzwaring van de maatregelen aankondigde. Deze nieuwe maatregelen gaan per 6 december in. In Oostenrijk geldt momenteel al een 2G-maatregel. Dit betekent dat je op veel plekken alleen kunt komen met een vaccinatiebewijs of een bewijs van het herstel van het coronavirus. Afwijkend van de bestaande Europese regels is het feit, dat het vaccinatiebewijs nog meer 270 dagen geldig is. Daar waar dit in andere landen 360 dagen is. Het maakt dat veel Nederlanders zullen moeten wachten op een boosterprik. 

Zuid-Europese landen een alternatief

Voor wie meer zekerheid wil, kan een vakantie naar Zuid-Europese bestemmingen het overwegen waard zijn. Ook in de herfstvakantie waren deze bestemmingen al in trek. Toen was het voornamelijk om het feit, dat Nederlanders het beperkte aantal zonuren in de Nederlandse zomer enigszins wilden compenseren in Zuid-Europa. Opvallend is dat het aantal besmettingen met het coronavirus met name in Portugal zeer laag ligt. Daarbij is de vaccinatiegraad aldaar veel hoger dan in Nederland. Onduidelijk is of deze landen de regels voor Nederlandse toeristen aanscherpen, nu het aantal besmettingen in eigen land zo snel oploopt. 

Ook in Nederland nieuwe maatregelen

De Nederlandse regering probeert het snel oplopende aantal besmettingen op korte termijn terug te dringen, door ook in eigen land nieuwe maatregelen in te voeren. Hybride werken wordt weer volledig thuiswerken en ook grote evenementen, zoals voetbalwedstrijden met publiek zijn tijdelijk niet meer toegestaan. Hoewel de maatregelen officieel drie weken zullen gelden, verwachten veel Nederlanders dat de maatregelen uiteindelijk langer zullen aanhouden. Doordat de temperatuur buiten daalt, zitten we vaker binnen. De kans op besmettingen is binnen veel groter dan buiten. Daarbij maakt de kou buiten het ventileren van woningen minder aantrekkelijk. Het kost onnodig veel energie en maakt dat het binnen al snel fris kan worden. Toch wordt ten zeerste aangeraden om de woning goed te ventileren. 

Lees ook:

Ben jij al bezig met plannen voor de kerstvakantie?