Wist jij dat veel Nederlandse gemeentes een eigen gemeentevlag hebben? Dankzij de samenwerkingen met Vlaggenclub.nl werd ik hiervan op de hoogte gesteld en raakte ik gelijk nieuwsgierig. Want wanneer, waarom en hoe gebruik je ze? Ik ging op onderzoek uit en deel in dit artikel mijn bevindingen. Snel lezen dus als jij net zo nieuwsgierig bent als ik.
Wanneer en waarom gebruiken we de gemeentevlag?
Vlaggen in gemeentes werden, en worden, voornamelijk gebruikt bij festiviteiten. Met het gebruik van een gemeentevlag tijdens een festiviteit konden gemeentes zich onderscheiden van andere gemeentes. Vele gemeentes in Nederland hebben dan ook een eigen vlag. De ene keer gebaseerd op het gemeentewapen en dan weer op alleen de kleuren van het wapen.
Bij een herdenking van een stadsbevrijding heeft de stadsvlag de voorkeur boven de Nederlandse vlag.
Hoe vlaggen bij een gemeentevlag?
Bij een gemeente-aangelegenheid hangt de gemeentevlag altijd rechts. Uitgaande van de positie met de rug naar het gebouw. Omtrent het aantal vlaggen rond bijvoorbeeld een gemeentehuis gelden geen voorschriften.
Wil je gemeente-, provincie- en landenvlaggen naast elkaar hangen? En heeft die gebeurtenis een provinciaal tintje? Plaats dan de provincievlag rechts en de gemeentevlag links van de Nederlandse vlag (uitgaande van de positie met de rug naar het gebouw en je gezicht naar de vlaggen).
Gemeentevlag Beek (Limburg)
Ik woon in de gemeente Beek (Limburg) en
De vlag van Beek is op 30 juni 1969 voor het eerst vastgesteld als de gemeentelijke vlag van de Limburgse gemeente Beek. Na de samenvoeging met gemeente Spaubeek op 1 januari 1982 tot de nieuwe gemeente Beek werd dezelfde vlag op 14 oktober 1982 opnieuw vastgesteld als de gemeentelijke vlag. De beschrijving van de vlag luidt als volgt:
Drie banen van wit, blauw en wit met een hoogteverhouding van 5:2:5, waarvan de blauwe baan viermaal gegolfd is.
Op 11 juli 1968 kon de gemeenteraad uit drie ontwerpen kiezen, een van de Hoge Raad van Adel (witte achtergrond met blauwe golvende baan) een van Stichting voor Banistiek en Heraldiek (witte achtergrond met blauwe golvende baan met daarop een weegschaal) en raadslid (blauw, rood, wit met een zwaard en weegschaal van zwart) J. Mennens tevens initiatiefnemer van het instellen van een gemeentevlag. De keuze viel op het ontwerp van de Hoge Raad van adel. De kleuren zijn ontleend aan het eerste wapen van Beek, uit 1853. De vlag toont een beek als sprekend element. (bron: wikipedia)
Lees ook:
- Geboortevlag, geboortelijnen en andere versieringen
- De Nederlandse vlag – waarom en wanneer uit te hangen?
- 11e van de 11e de opening van het Carnavalsseizoen
Recente reacties