In de 1.5 jaar sinds we de sleutels van ons nieuwe kasteeltje gekregen hebben, hebben we al heel wat klussen aangepakt en afgemaakt. Zo zijn alle kozijnen en deuren van binnen en buiten geschilderd. Hebben we de plafonds van de slaapkamer van nieuwe isolatie voorzien en opnieuw laten stuken. Is de badkamer volledig vernieuwd en hebben we alle muren in huis laten stuken en schilderen. Er is slechts een dingetje waar we onvoldoende aandacht aan geschonken hebben en dat is de vochthuishouding.

Vocht in de kelder

Bij aankoop van de woning wisten we al dat de kelderruimtes in lichte mate last hadden van vocht in de kelder. “Niets verontrustends” zei de bouwkundig ingenieur. “Tenminste, zolang de ruimte als kelder benut wordt”, voegde hij eraan toe. En dat is nu net wat wij niet van plan waren. Met een constante temperatuur van 15 graden zijn de twee ruimtes ideaal als sportruimte en bijkeuken/wasruimte dachten wij. Maar daarvoor moet het vochtprobleem wel opgelost worden. Want in een vochtige ruimte sporten is niet alleen niet prettig. Ook kan het een broedplaats worden voor bacteriën en schimmels die vervolgens weer heel slecht zijn voor je gezondheid.

Soorten vochtproblemen

Voor een kelder zijn er eigenlijk drie soorten vochtproblemen die allemaal een andere oplossing behoeven. En zelfs van woning tot woning een andere aanpak nodig hebben.

  • Lekkage: Een kelderlekkage is vaak te herkennen aan ronde kringen in de muur of zelfs aan druppels of plassen water in de kelder. Toch kan de oorzaak hardnekkig te vinden zijn omdat de verantwoordelijke lekkende afvoerbuis, de waterleiding of zelfs regenpijp soms in de muur verwerkt en niet gemakkelijk te vinden is.
  • Optrekkend vocht: In deze situatie trekt vocht uit een vochtige bodem via de fundering en metselwerk omhoog met zout uitbloei en condensatieplekken tot gevolg.
  • Doorslaand vocht: Vochtdoorslag ontstaat als de kwaliteit van de gevel niet meer voldoende is om vocht buiten te houden.

Ook als je van je kelder geen sportruimte wilt maken, is het aan te bevelen bij ernstige vochtproblemen een specialist in de arm te nemen. Mede omdat vocht ook kan leiden tot ernstige schade aan je woning. Ook loop je risico op schimmel in huis (zoals dat bij ons ook het geval was) en dat wil je echt niet. In ons geval hebben we te maken met een beetje optrekkend vocht en verschillende lekkages. De lekkages werden veroorzaakt door regenwater dat via rotte raamkozijnen in de spouw lekte. Dat hebben we vrij eenvoudig kunnen oplossen. Het optrekkend vocht is een hardnekkiger probleem.

Kelder waterdicht maken

Laten we eerlijk zijn, een kelder waterdicht maken is een lastige klus. Op het internet vind je allerlei goedkope mogelijkheden om van vocht af te komen. Epoxy harsen, waterdichte cement en andere oplossingen. Maar deze bieden vaak slechts een oplossing voor korte duur. Of ze werken helemaal niet omdat ze niet geschikt zijn voor het specifieke probleem van je kelder. Daarom kozen wij voor een professionele oplossing waarbij de muren van onze kelder geïnjecteerd worden met een gel die een waterdichte barrière vormt in de muur. Deze barrière houdt tot wel 25 jaar lang vocht buiten en wordt daarom ook geleverd met 10 jaar garantie bij vochtweringdirect.nl.

Afwerking

Met injectie van de muren ben je van nieuw vocht af. Met een extra afwerking van saneerpleister, ben je ook meteen van het reeds aanwezige vocht af. Dit pleisterwerk bevat namelijk een vochtregulerende middel dat de laatste beetjes vocht gelijkmatig uit de wanden ventileert. Je bent dan niet alleen van je vocht af, maar in ons geval ook van die lelijke betonblokken. De kelderruimte die we tot bijkeuken hebben omgebouwd, heb ik afgewerkt met een verlaagd plafond van metal stud en gips. En een voorzetwand voor de muur naar de garage om het leidingwerk achter te verbergen. De sportruimte wordt op dezelfde manier afgewerkt, maar dan met meer licht en een ventilatiesysteem. Met deze afwerking blijft het totaal bedrag voor beide ruimtes ruim onder de 10.000 euro. Daarvoor krijg je wel 14 plus 20 m2 extra woonoppervlak bij je woning. Iets wat zich bij verkoop van je woning in meervoud terugbetaald.

Lees ook:

Welke vochtproblemen heeft jouw huis?

Foto: Pixabay