Lijkt het jou geweldig om te starten met zelf kleding maken, maar weet je wellicht niet goed waar je moet beginnen? Zeker in de lockdowns van afgelopen jaren zijn steeds meer mensen begonnen met eigen kleding te maken. Van zelf een jurk maken tot een trui of kinderkleding. Het kan allemaal!
Lijk jou dit ook leuk? Het is nooit te laat om een nieuwe hobby te starten. Je eigen kleding maken is niet alleen een hele leuke tijdsbesteding, je loopt straks ook nog eens in een unieke outfit die niemand anders heeft. Wil jij hiermee beginnen, maar weet je niet hoe en waar je moet starten? Wij geven je in deze blog 5 tips om zelf kleding te maken voor beginners!
1. Zelf kleding maken begint met goed materiaal.
Als je wilt beginnen met zelf kleding maken, zul je eerst moeten investeren in goede materialen. Hierbij is een goede en fijne naaimachine zeker van belang. Zo is een naaimachine van Janome een mooi model voor hobbyisten. Dit merk verkoopt diverse instapmodellen met een combinatie van gebruiksvriendelijkheid en goede kwaliteit. Let bij de aanschaf op technische snufjes van een naaimachine. Wil je bijvoorbeeld zelf kleding maken met verschillende materialen? Let er dan op dat een machine gemakkelijk diverse stoffen kan naaien, van dik tot dun en glad tot structuur. Het zou zonde zijn als je door je naaimachine beperkt wordt in de creativiteit die je juist wilt stoppen in je eigen kleding maken.
2. Maak eigen kleding met behulp van patronen.
Voel jij je nog een echte beginner in zelf kleding maken? Geen zorgen! Het internet staat vol met mooie patronen voor diverse kledingstukken. Dit hoef je heus niet zelf te ontwerpen. Met een duidelijk patroon kun je eenvoudig zelf aan de slag met het maken van jouw eigen spijkerbroek, blouse of rok. Door te werken met een patroon is het fijn als de stof netjes op zijn plek blijft tijdens het naaien.
Dit kun je doen door alles vast te spelden, of te naaien met een Pfaff. Deze naaimachines hebben namelijk een speciale technologie van een ingebouwd dubbel transport. Hierdoor blijven stoffen netjes op hun plaats en kun je precies te werk gaan. Deze zogenoemde IDT technologie is uniek voor dit merk en maakt het eenvoudig om met kleine stukjes en gladde stoffen te werken.
3. Meten is weten.
Samenhangend met het vinden van een goed patroon, is het meten van de juiste maten. Doe je dit niet, heb je natuurlijk de kans dat je een kledingstuk maakt die niet bij jouw figuur past. Zo moet je bij de volgende kledingstukken letten op verschillende maten:
- Rokken: taille en heupomvang
- Broeken: beenlengte, kruishoogte, taille en heupomvang
- Truien: Schouderbreedte, armlengte en diameter, nek, borst en shirt lengte
Op basis van deze maten zie je al dat een rok waarschijnlijk makkelijker te maken is dan een trui. Hierbij moet je namelijk rekening houden met veel meer maten. Vanzelfsprekend geldt: hoe meer maten, hoe meer je verkeerd kunt meten of naaien.
4. Start met een beginnerscursus.
Heb je behoefte aan meer ondersteuning? Ook dat is geen probleem. Je kunt natuurlijk starten met zelf kleding maken door middel van een beginnerscursus. Dit kan fysiek, maar tegenwoordig ook steeds beter online. Dit hoeft overigens helemaal niet duur te zijn. Het internet staat vol met verschillende tutorials die je op weg kunnen helpen. Het voordeel van online, is dat je de naailes zo vaak terug kunt kijken als je zelf wilt. Zo kun je de begeleiding nog eens stap voor stap terug kijken terwijl je bezig bent met naaien.
5. Oefenen, oefenen, oefenen.
Zoals met alles, geldt ook voor het maken van je eigen kleding dat je moet blijven oefenen en doorzetten. Het is logisch dat die eerste trui of broek niet perfect wordt. Start dan ook niet gelijk met het maken van een lastige, feestelijke jurk. Zorg dat je eerst de basis onder de knie krijgt, zoals een simpele rok, in plaats van gelijk te beginnen met het ontwerpen van een galajurk.
Dit hangt natuurlijk samen met het vinden van de juiste patronen voor beginners. Zowel het type stof als patroon is bepalend in de moeilijkheidsgraad van het kleding maken. Zo zijn geweven stoffen een stuk eenvoudiger dan een stretch stof, waarbij je rekening moet houden met het mee rekken van het materiaal bij zelf kleding maken.
Lees ook:
- Budgettip: Organiseer gezellig een kledingruilmiddag (met high-tea)
- Kledingkasten waar moet je op letten?
Naaien is niet moeilijk en best leuk om te doen. Je kunt er veel creativiteit in kwijt.
Ik ben een beginner
Eens laten lezen aan mijn tiener, vooral die laatste tip. Ze wil ineens mode-ontwerper worden, maar heeft hier nooit eerder iets mee gedaan.
deed het vroeger vaak maar tegenwoordig nooit meer
Ik heb geleerd om makkelijke dingen te naaien. Mijn schoonmoeder leerde me naaien op de naaimachine.
Ik ben geen natuurtalent, … maar ben best wel trots op mijn zelfgemaakte mondkapjes in leuke printjes!
Lijkt mij heel leuk om goed te kunnen!
Een beginnerscursus is voor mij zeker wel nodig.
Vroeger heb ik heel véél gemaakt.
Die periode is voorbij .