Speel met nijntje kiekeboe door nijntje af te dekken met de huisjes. Iedere 7 seconde toept nijntje: “Hihi”. Als je het huisje van nijntje afhaalt, roept ze: “Kiekeboe!”. Om het maximale uit dit leuke spelletje te halen deel ik graag een paar speltips zodat je zelfs al met je baby nijntje kiekeboe kunt spelen.

Nijntje kiekeboe spelniveau 1: geschikt voor 0 tot en met 1 jaar

Baby’s raken rond deze leeftijd steeds meer vertrouwd met hun omgeving. Daarnaast gaan ze rechtop zitten en draaien ze hun hoofd naar de richting waar een geluid vandaan komt. Speelwijze:

1. Zet nijntje aan
2. Plaats een huisje over nijntje terwijl je baby toekijkt
3. Laat je baby zelf het huisje van nijntje afhalen

Moeilijker maken? Zet nog 1 of 2 huisjes neer naast het huisje dat je over nijntje hebt geplaatst. Je kindje moet nu het juiste huisje optillen om nijntje te vinden.
Leerdoel: Door dit vaak te spelen begint je baby te beseffen dat iets niet per definitie is verdwenen als hij of zij het niet meer kan zien.

Spelniveau 2: geschikt voor 1 tot en met 2 jaar

De fijne motoriek verbetert enorm op deze leeftijd: een kind gaat bijvoorbeeld torens bouwen, bladzijden van een boek omslaan en zelf eten. Je dreumes weet steeds beter waar een geluid vandaan komt. Speelwijze:

1. Zet nijntje aan
2. Zet 2 huisjes een meter uit elkaar
3. Verstop nijntje onder één van de huisjes zonder dat je dreumes het ziet
4. Je dreumes mag nu proberen al luisterend te bepalen onder welk huisje het giechelende nijntje zit en dat huisje optillen

Moeilijker maken? Voeg een derde huisje toe en/of plaats de huisjes dichter bij elkaar.
Leerdoel: Met deze spelvariant oefent je dreumes het lokaliseren van geluiden.

Spelniveau 3 – geschikt voor 3 tot en met 4 jaar

Op deze leeftijd begint je kind de symbolische betekenis van woorden te begrijpen; zo snapt het bijvoorbeeld dat een doosje ook een huisje kan zijn. Speelwijze: 

1. Zet nijntje aan
2. Dek nijntje af met een huisje en plaats het andere huisje ernaast terwijl je peuter toekijkt
3. Verwissel de huisjes – zonder ze op te tillen – van plaats terwijl je peuter toekijkt
4. Je peuter mag nu proberen te bepalen onder welk huisje nijntje zit en dat huisje optillen
5. Probeer het nu met alle 3 de huisjes

Moeilijker maken? Zet het geluid van nijntje uit zodat je peuter niet meer op basis van geluid kan bepalen waar nijntje zit, maar het huisje met nijntje goed moet blijven volgen. 
Leerdoel: Met deze spelvariant oefent je peuter om met zijn of haar ogen iets te blijven volgen.

Wat vinden wij van nijntje kiekeboe?

Als eerste valt het prachtige blik op waarin het spel zit. Zodra we het blik open maken tref ik nijntje aan met 3 kartonnen doosjes die als huisjes uitgevouwen kunnen worden. Aangezien de vouwlijnen er al inzitten is dit kinderlijk eenvoudig. Zodra de huisjes in elkaar gevouwen zijn passen ze, als je het passtuk van het spel eruit haalt, alle 3 in het doosje. Wel dien je dan nijntje in een van de doosjes op te bergen. Op die manier hoef je de huisjes niet steeds in en uit elkaar te halen, wat de speelduur alleen maar ten goede komt.

De huisjes zijn van stevig karton en goed te pakken door een kind. Nijntje zelf werkt op 2 1,5V AAA batterijen, die niet inbegrepen zijn. Om de batterijen te plaatsen, vervangen of te verwijderen dien je een kleine schroevendraaier te gebruiken. Kortom het spel is hartstikke veilig voor kinderen.

De kartonnen huisjes hebben 4 zijvakken met elk daarop een appelboom, een perenboom, een huisjes met gesloten ramen en een huisje met open ramen. Door met de zijkanten te spelen blijft het spel interessant voor je kindje.

In gebruik:

Evi is nu 11 maanden jong en ook met haar hebben wnatuurlijk het spel een paar keer uitgeprobeerd. Ze vind het vooral heel interessant om het huisje van nijntje af te halen om nijntje vervolgens in haar mond te stoppen. Zodra ze goed door heeft dat nijntje onder het huisje zit plaatsen we er een huisje naast. We kunnen in het begin duidelijk merken dat Evi niet weet onder welk huisje nijntje zit want ze pakt de huisjes er random vanaf. Na verloop van tijd, en vooral heel veel herhalen, zien we dat Evi steeds meer kijkt onder welk huisje nijntje wordt geplaatst. Of het toeval is of wijsheid van de kleine meid, dat blijft natuurlijk de vraag.

Informatie

Nijntje kiekeboe.
Merk: Identity Games.
Aanbevolen leeftijd: 1 – 4 jaar.
Aantal spelers: 2 tot 4 spelers.
Speeltijd: langste spel 15 minuten.
Spelsoort: educatief spel. behendigheidspel en denkspel.
Taal: Nederlands.
Inhoud doos: 3 kartonnen huisjes, pratende Nijntje, spelregels in een mooi blik.

Lees ook:

Is jouw kindje gek op nijntje en spelletjes?