De prijzen van boodschappen stijgen, de energiekosten rijzen de pan uit, het leven wordt almaar duurder. Een goed moment om zonnepanelen te overwegen. Wat kosten zonnepanelen, hoeveel kun je ermee besparen en wat zijn overige tips en weetjes die je zeker mee moet nemen in je keuze voor deze slimme manier van energie opwekken? Daar vertellen we in dit artikel meer over.

Investering en terugverdientijd van zonnepanelen

Voordat je gaat investeren in zonnepanelen wil je natuurlijk graag weten wat je financieel gezien mag verwachten. De prijs van een zonnesysteem is afhankelijk van jouw dak en verbruik. Zo heb je voor een eenpersoons appartement minder panelen nodig dan bij een vrijstaand woonhuis waar je met het hele gezin woont. Laat je daarom altijd adviseren door een specialist over hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Kijken we naar het gemiddelde, dan kost een compleet zonnesysteem circa 3.500 tot 5.000 euro. De terugverdientijd die daarbij hoort is gemiddeld zes tot acht jaar, wat nog korter zou kunnen worden als de reguliere energieprijzen in de huidige mate door blijven stijgen. Houd er rekening mee dat de goedkoopste zonnepanelen niet altijd de snelste terugverdientijd hebben. Beter kies je voor zonnepanelen met een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

21% btw-teruggave via de Belastingdienst

De kosten van het zonnesysteem zijn vaak niet de werkelijke kosten die je maakt, dit in positieve zin. Als je namelijk voor de eerste keer zonnepanelen aanschaft dan kun je 21% aan btw terugvragen bij de Belastingdienst, dit binnen zes maanden na het jaar waarin je de zonnepanelen koopt. Dat scheelt al snel €1.000 op de totale rekening. Op deze manier wil de overheid je een duwtje in de rug geven om te verduurzamen. Zonnepanelen zijn immers op termijn niet alleen beter voor de portemonnee, maar ook zeker voor het milieu.

Subsidies via de gemeente

Naast de 21% btw-teruggave zou je mogelijk nog meer kunnen besparen op je investering. Per gemeente worden er namelijk verschillende subsidies aangeboden, die zich maar wat vaak richten op het verduurzamen van je woning. Naast subsidie op zonnepanelen kun je bijvoorbeeld ook denken aan financiële steun voor het nemen van isolerende maatregelen of het vervangen van je huidige verlichting door ledlampen. De subsidies zijn wisselend per gemeente, dus neem zeker een kijkje op de website van jouw gemeente om te zien of er momenteel acties lopen waar jij slim gebruik van kunt maken. En als je toch bezig bent met verduurzamen en zuiniger met energie omgaan, lees dan ook zeker even ons artikel over energie en gas besparende tips.

Slim bekostigen van zonnepanelen

Mogelijk zou je graag zonnepanelen willen, maar kun je die investering niet ineens bekostigen. Optioneel zou je ze dan kunnen huren, maar financieel gezien is er een keuze die vaak beter uitkomt onder de streep. Namelijk het nemen van een groene lening. Dit type lening is speciaal opgezet om met voordelige voorwaarden het huis te verduurzamen. Denk aan lage percentages voor rente van zo’n 3,5% tot 4%, met de optie om tussentijds af te lossen. Zo’n groene lening verdient zich in veel gevallen op termijn terug, dus maak voor jezelf de rekensom en overweeg of dit iets voor jou is.

Huis kan duurder verkocht worden

Zonnepanelen neem je in principe voor jezelf om je energierekening te drukken, maar ook als je overweegt om op korte termijn te verhuizen dan is de investering zeker niet weg. Uit onderzoek van De Nederlandse Bank blijkt namelijk dat een zonnesysteem de waarde van het huis met gemiddeld €7.000 doet stijgen. Dat is meer dan de gemiddelde investering in de zonnepanelen. Wil je dus nog even profiteren van die lagere energierekening en er ook nog eens dubbel financieel op vooruit gaan? De zonnepanelen van tegenwoordig gaan normaliter wel 20 tot 25 jaar mee, dus ook bij verkoop op termijn kun je ervan profiteren. Bovendien zijn kopers alleen maar blij met zo’n zonnesysteem en geeft het merendeel van de mensen aan dat zij zonnepanelen op een huis het huis aantrekkelijker vinden maken.

Lees ook:

Hoeveel zonnepanelen heb jij al op je dak?