De ouderwetse Hollandse pot vind je bij ons thuis maar zelden op tafel. Niet zozeer omdat we het niet lekker vinden, maar vooral omdat er zoveel meer in de wereld is dan alleen maar aardappels, groente en vlees. Zeker nu er zoveel kookboeken te vinden zijn en je in de supermarkten haast alle ingrediënten kunt krijgen is de keuze reuze. Aangezien we het boek Korea! afgelopen week ontvangen hebben ter recensie staat er deze week Koreaans op het menu. Hoe ons dat bevalt lees je verderop in dit artikel, eerst vertel ik je namelijk graag wat meer over het nieuwe kookboek van Caroline Hwang.
Korea!
Koreaans eten is spannend, heeft contrasterende smaken en wordt bereid met gezonde en pure ingrediënten die de Koreaanse keuken te bieden heeft. Je kunt je dan ook voorstellen dat Koreaans eten populairder is dan ooit.
In het boek Korea! verras je iedereen aan tafel met een tafel vol banchan (smaakvolle gerechtjes die je eindeloos kunt combineren). Ook kun je de lunchtrommel vullen met dosirak (gezond en verslavend lekker streetfood). Het boek staat boordevol gerechten van soepen en rijstgerechten tot noedels en desserts. Sommige recepten zijn traditioneel en andere juist met een moderne twist. Met meer dan 100 toegankelijke recepten zet je, zoals het de Koreaanse keuken betaamt, in een mum van tijd de hele tafel vol met lekkere gerechtjes!
Wat vinden wij ervan?
Gezond en lekker eten zijn wij in huis dol op. Gelukkig voor ons is de Koreaanse keuken gericht op een goede maaltijd. Want gezondheid is voor hen heel belangrijk en goed eten hangt daarmee samen. Als ik bij de ingrediëntenlijst kijk zie ik veel verse ingrediënten die hier standaard in huis liggen: knoflook, bosui, gember, uien, paprika en tofu bijvoorbeeld. Niet standaard in huis, maar wel makkelijk mee te nemen uit de winkels zijn chinese kool, kiemgroenten en garnaaltjes. En dan zijn er nog een aantal dingen waarvan ik nog niet eerder heb gehoord, laat staan dat ik weet waar ik het haal. Maar dat mag de pret niet drukken. Ook bij “vloeistoffen” en “voorraadkast” zijn dergelijke taferelen een feit.
Om niet gelijk moeilijk te doen besluiten we een gerecht te zoeken waarbij alle ingrediënten in huis (of tuin) te vinden zijn. Ik stuit met de tienerdochter op JEON (pannenkoeken) met bieslook. In plaats van spuitwater gebruiken we water met koolzuur en dat werkt prima. De truc is vooral om een flinke scheut olie te gebruiken in de pan en op een iets lager pitje de JEON gaar te laten worden aan beide kanten.
Na een hap te hebben geproefd weten we meteen waarom er normaliter een dipsaus bij geserveerd wordt.
We kijken uit om nog meer gerechten uit dit kookboek te gaan bereiden.
Informatie
Korea!
Auteur: Caroline Hwang
ISBN: 9789023016984
Uitgever: Becht
Heerlijke keuken! Prachtig boek!
Nog niet zo bekend met de Koreaanse keuken, wel benieuwd naar de recepten in dit boek. Leuk om te ontdekken
Lekker kookboek!
Heb nog nooit Koreaans gegeten maar leuk om eens een nieuwe keuken te ontdekken 🙂
Nog niet gekookt uit deze keuken… klinkt goed!
Is een bijzonder kookboek, altijd leuk om recepten uit te proberen
Zo’n kookboek lijkt mij leuk om te hebben. Weer eens wat anders.
Lijkt me een bijzonder kookboek. Leuk om met deze recepten kennis te maken.