Als iemand mijn partner, Tom, vraagt wat hij doet, dan zegt hij dat hij werkt in de petrochemie. Ik heb het woord petrochemie nooit echt helemaal begrepen. Wat ik wel begrijp is dat hij veel van zijn tijd bezig is met het ontwikkelen van methodes om plastics te recyclen. ” Er is bijna geen product op de wereld zo mooi en veelzijdig als plastics” zegt hij altijd, “Maar het moet niet in het milieu terecht komen, want dan ben je het over 1000 jaar nog niet kwijt”.

De 5 R-regels voor een beter milieu

Ondanks het feit dat voor zijn werk recycling heel belangrijk is, staat voor Tom recycling niet op nummer 1 als het aankomt op het milieu. “Want met recycling alleen kom je er niet”. legt hij dan uit. “Immers je produceert nog steeds veel afval en dat kost ook energie. Met de 5 R-regels kom je een stuk verder.” En als je hem vraagt wat de 5 R-regels zijn, krijg je de volgende uitleg:

  • Refuse: Weiger producten die je niet nodig hebt. Dit is de meest efficiënte manier om minder afval te produceren. Dit kan bijvoorbeeld door je eigen koffiemok te gebruiken in plaats van in plaats van papieren bekertjes. Of door plastic zakjes te weigeren en een eigen (opberg)tas mee te nemen
  • Reduce: Reduceer het gebruik van niet-recyclebare, schadelijke producten. Print bijvoorbeeld dubbelzijdig, gebruik biologisch afbreekbare zeep, of koop flacons die van gerecycled materiaal zijn gemaakt.
  • Reuse: Hergebruik waar mogelijk. Vaak gooien we producten weg als ze een keertje gebruikt zijn, maar dat is niet altijd noodzakelijk. Bij onze tuinrenovatie, vond Tom een heel terras aan betontegels in de bodem van de vijver die gedempt werd. Deze betontegels heeft hij hergebruikt als fundering voor de muurtjes van stapelblokken die onze tuin nu rijk is. In plaats van wegwerpluiers, gebruiken we voor Evi uitwasbare luiers.
  • Repurpose/Repair: Als je een product niet kunt hergebruiken omdat het kapot is, kijk eerst of je het kunt repareren of een andere functie kunt geven. Zo kun je van pallets een mooie tuinbank maken. En als je iPhone een dikke barst in het scherm heeft, laat deze dan repareren door een specialist.
  • Recycle: En pas als je al deze dingen geprobeerd hebt, komt als laatste recycle om de hoek kijken. Bij recycling wordt het product verwerkt, waarbij materialen voor een nieuw product worden gebruikt.
ThePhoneLab goed voor je beurs beter voor het milieu.

Repair zou vaker gebruikt mogen worden

Voor elektronische apparaten, zoals: telefoons, tablets of laptops zijn refuse, reduce en reuse eigenlijk niet van toepassing. Tuurlijk, je zou je telefoon nog een jaartje langer kunnen houden, maar die batterij wordt er niet beter op. En ook de barst in het scherm zal niet vanzelf weg gaan. Weggooien en een nieuwe kopen is dan vaak de eerste oplossingen waar mensen aan denken. Maar in veel gevallen is dit niet de beste oplossing. Want door de complexiteit is elektronisch afval nogal lastig te recyclen. En vervanging is duur. Voor de aanschaf van een nieuwe telefoon ben je bijvoorbeeld zo’n €1000 euro kwijt en wellicht nog wel meer. Daarom zou reparatie eigenlijk vaker overwogen mogen worden. Toch doen we dat niet, omdat we vaak denken dat iets niet te repareren is, of omdat we verwachten dat de kosten te hoog zullen zijn. Bij ThePhoneLab, denken ze daar anders over.

ThePhoneLab: reparatie zonder nadelen

ThePhoneLab is gespecialiseerd in telefoon, tablet en laptop reparaties. De specialisten repareren bijna alle merken, zoals Apple, Samsung, OPPO, OnePlus, Huawei en nog veel meer!! Ook gaan de specialisten geen een uitdaging uit de weg. Zo kun je langskomen voor een Samsung scherm reparatie, maar ook voor het vervangen van je batterij, het vervangen van je achterkant, een camera reparatie en zelfs een complexe moederbord reparatie!

De specialisten doen er natuurlijk alles aan om je telefoon, tablet of laptop te repareren, maar mocht het apparaat toch echt de ziel gegeven hebben, dan sta je met de no-cure, no-pay policy ook niet ineens voor een torenhoge rekeningen. Ook ben je bij ThePhoneLab Utrecht welkom met en zonder afspraak, maar ook bij een van de andere 6 winkels verspreid over Alkmaar, Amsterdam, Haarlem en Den Haag, kun je altijd langskomen. Weet je bijvoorbeeld niet wat er met je toestel aan de hand is? Dan wordt kosteloos een diagnose van je defecte apparaat gemaakt. Daarna krijg je een heldere uitleg over het mankement en worden de reparatiekosten uitgelegd. In veel gevallen kun je wachten op de reparatie en loop je in korte tijd, veelal binnen 30 minuten, weer naar buiten met een telefoon, tablet of laptop die zo goed als nieuw is. En zo goed als nieuw, nemen ze heel serieus bij ThePhoneLab. Want je kunt ook binnenlopen voor een APKtje van je nog werkende telefoon. Die wordt dan even grondig schoon en stofvrij gemaakt, en even softwarematig nagekeken. Op kosten van de zaak!

ThePhoneLab goed voor je beurs beter voor het milieu.

Geef je apparaat een tweede leven

Uiteindelijk doe je natuurlijk niet alleen het milieu een plezier door je oude telefoon of tablet een nieuw leven in te blazen. Je doet ook vooral je beurs een plezier. Want een nieuwe aanschaffen is in heel veel gevallen veel duurder dan reparatie bij ThePhoneLab. En zeg nu zelf, heb je echt altijd de nieuwste gadgets nodig? Of volstaat die oude ook nog?

Lees ook:

Denk jij aan het milieu?

#samenwerking