Bij het woord grind denk je vast aan een grote oprijlaan en knarsende grindpaadjes door het park. Een wandeltocht door de wijk wijst mij ook in moderne, nieuw aangelegde tuinen op de vele toepassingen van deze kiezelstenen. Zelf hebben we het ook weer ontdekt als praktische toepassing in de tuin. Ik durf te stellen dat het gebruik van grind in de (moderne) tuin terug is van weggeweest.

Onttegelen

We zijn de laatste periode druk geweest met het verwijderen van tegels uit onze tuin. Het klimaat warmt op, dat voelen we als we zomers het centrum in fietsen. En het riool kan de stortvloed aan regenwater niet snel genoeg kwijt. Dit zijn voor ons de twee grootste redenen om steeds meer sierbestrating uit onze voor- en achtertuin te verwijderen. Bijkomend voordeel is dat de borders groter in oppervlakte worden en we weer vaste planten mogen kopen!

Grind in de voortuin

En dan zijn daar de buurtkatten. Die vinden ons nieuw aangelegde bloemenperkje een mooie plek om in te graven en hun behoefte te doen. Het gebruik van cacaodoppen is ons de vorige keer niet goed bevallen. We gaan voor grind kijken bij Grind-split.nl. Dat is namelijk een betaalbaar en onderhoudsvrij product. Terwijl we het tuinpad met de hogedrukreiniger spuiten, nemen we de steentjes in de perken en om de parasolboom ook mee. Even een hark erdoor en alles is weer netjes. Het regenwater kan ongehinderd de bodem intrekken. En de pas gepote bloembollen laten zich door het grind niet weerhouden, dus alles lijkt onder controle.

Het verschil tussen grind en split

Dan moeten we kleur bekennen. Er zijn zoveel verschillende soorten grind, kiezelstenen en siersplit dat het mij even begint te duizelen. Qua kleuren is er voor ieder wat wils. Of je nu op zoek bent naar zwart grind of wit siersplit. Eerst de overeenkomsten en verschillen eens op een rijtje krijgen. Grind en split zijn beide een natuurlijk materiaal. Het grind wordt gewonnen uit rivieren en zandafgravingen. Het heeft zijn vorm gekregen door het jarenlange schuren van zand en water. Split zijn kleinere stukjes steen en worden ook wel gebruikt om de voegen tussen terrastegels te vullen om onkruid tegen te gaan.

Grind in de moderne tuin

De laatste jaren worden er veel huizen in onze wijk verkocht aan mensen uit de grote stad. We wonen in een groene wijk aan de rand van een tuinstad. Deze nieuwe bewoners maken van de jaren ’30 huizen en tuinen moderne varianten. Alles strak in de lak en bijpassend ingericht. Er worden grote oppervlakten met tuintegels gelegd met daaromheen een randje steentjes. Dit komt de afwatering ten goede en het is een lust voor het oog. Helemaal wanneer de kleur van het grind of het siersplit past bij de gelegde tegels. Het geheel schreeuwt onderhoudsarm. En wordt onderbroken door een enkele pot of een klein perkje in een hoek.

De oprit

Ook zie ik, met de toegenomen parkeerdruk in onze wijk, de oprit met grind weer in ere hersteld. Een groot aantal mensen willen de auto toch graag voor de deur hebben. En de elektrische auto toch liever aan huis laden, dan aan een openbare laadpaal. Vaak liggen er ook zonnepanelen op het dak, dus dat verklaart al een hoop.

Lees ook.

Heb jij grind in je tuin liggen?

Afbeelding van Manfred Richter via Pixabay