Met verse ingrediënten, misschien zelfs wel uit eigen tuin, je eigen aardbeiensaus maken is erg makkelijk en onwijs lekker. Je kunt de saus gebruiken in bijvoorbeeld custardvla, vanillevla of – pudding, vanille-ijs, over flensjes of door een milkshake of vlaflip.
Benodigdheden:
- 100 gram aardbeien
- 50 ml water
- 30 gram suiker
- 1 theelepel aardappelmeel
- sap van een halve citroen
Bereidingswijze:
- Was de aardbeien, verwijder de kroontjes, prak de aardbeien fijn.
- Kook de aardbeien met het water en de suiker in 10 minuten tot een moes.
- Bind de moes met 1 theelepel aangemengd aardappelmeel.
- Neem de staafmixer en pureer het tot een gladde pap.
- Breng de saus op smaak met citroensap.
- Laat het geheel goed afkoelen en bewaar in de koelkast
In de koelkast is de aardbeiensaus twee weken houdbaar. Heb je te veel saus, omdat de oogst uit (moes)tuin zo goed was, maak dan meer saus en weck het in (zie hieronder de omschrijving van het wecken).
wecken
Wecken klinkt moeilijk maar dat is het niet. Zeker niet met aardbeiensaus. Het enige wat je moet hebben is een schoon jampotje, die je uitkookt (ook de deksel) in schoon water. Vul het potje daarna tot de rand met de aardbeiensaus. Let hierbij op dat de rand niet vuil wordt. Draai de deksel erop en zet het potje op de kop. Wacht nu tot het geheel is afgekoeld. Het kan zijn dat je een keer een plop hoort, dat is een teken dat het potje vacuüm heeft gezogen.
De aardbeiensaus geweckt is tot 1 jaar houdbaar.
Pracht recept.
Helaas zal de manier van “wecken” eigenlijk geen wecken mogen heten. Wecken is namelijk een potje in een waterbad stappen voor x aantal minuten koken om het product te conserveren.
In de uitleg gebeurd dit niet, want je op dit moment doet is vacumeren want de bij deze inhoud zit ook niets wat er voor zal zorgen dat het product geconserveert is.
Wecken, inmaken, vacumeren en conserveren zijn 4 hele verschillende dingen en eigenlijk zijn ze hier door elkaar gehaald. Wat tegenwoordig niet erg verstandig meer is, is het product op de kop te zetten. De deksels van tegenwoordig bevatten geen was laagje meer zoals vroeger waardoor de fruitzuren het deksel kan aantasten bij op de kop zetten.
Het is of inmaken of Wecken. Geen Inwecken. Nooit potjes op de kop zetten. Daar kunnen deksels van tegenwoordig niet meer tegen en kunnen aangetast worden door fruitzuren. .
Dit is dus echt geen wecken en ook geen inmaken. Wecken is op minimaal 90 graden een half uur verhitten voor aardbeiensaus.
Voor inmaken heeft het écht te weinig conserveringsmiddel (lees: suiker).
En nooit, maar dan ook echt nooit het potje op de kop laten afkoelen. Dat is nergens voor nodig. Bovendien tast het fruitzuur het deksel aan en bij echte weckpotten spuit je saus tussen je rubbers door.
Als je iets adviseert, doe het dan goed. Lees je in, en zorg dat je altijd het voedsel veilig verwerkt.
Dit is duidelijk geen wecken en het resultaat is zeker niet houdbaar.
Oeh, ik zou deze aardbeiensaus dolgraag willen mixen in een smoothie of gebruiken over m’n warme havermoutpap met rood fruit. Lekker!!
Ga ik proberen!
Dit lijkt mij erg lekker, o.a. in milkshake! Vraagje: aardappelmeel ken ik niet, waar kan ik dar kopen en voor welke andere gerechten kan ik het gebruiken?
Heerlijk over roomijs!