Wist je dat het maar liefst 14 dagen duurt voordat een klokhuis van een appel volledig is afgebroken? En wist je ook dat een bananenschil er maar liefst een jaar over doet? Het is verbazingwekkend om te realiseren dat plastic zich oneindig lang houdt in het milieu. Ikzelf dacht eigenlijk dat een bananenschil veel sneller zou afbreken. Dus deze afbraaktijden waren zeker een eye-opener voor mijzelf, en wellicht ook voor jou.
Afbraaktijden afval
Stel je eens voor: als iedereen elke week een paar items op straat gooit, kunnen we ons allemaal wel voorstellen hoe vies en stinkend het er na slechts een week uit zal zien. Maar wat als we dat een maand lang doen en niets opruimen? Of zelfs een heel jaar lang? Ik kan me niet voorstellen dat ik dan nog naar buiten wil om door alle troep heen te moeten lopen. Het ziet er niet alleen ontzettend smerig uit, maar het is ook verre van gezond. Toch maken we er allemaal wel eens schuldig aan. Ik wil niemand met de vinger wijzen. Maar het afval dat ik vanuit mijn huis kan zien, is absoluut niet door ons achtergelaten. Denk aan hondendrollen, een leeg blikje, plastic en zelfs een uitgespuugd snoepje met papiertje. Het is eigenlijk te erg voor woorden.
Vangnet/ toegestane dumpplek
Ik ben momenteel erg verheugd over de ontwikkeling van een vangnet voor afval. Er is nu namelijk een specifieke locatie gecreĆ«erd waar afval legaal gedumpt kan worden. Het lijkt erop dat mensen toch ergens van hun afval af moeten. We klagen allemaal wel eens, vooral wanneer we net in een hondendrol hebben gestaan. Of wanneer er afval ligt op plekken waar we van de natuur willen genieten. Echter, actief werken aan het oplossen van dit probleem lijkt voor individuen lastig te zijn. Een belangrijk voordeel van een “dumpplek” is dat het afval zich verzamelt op een aangewezen en gemakkelijk toegankelijke locatie. Meestal zijn deze plekken te vinden langs wegen, waar veel jongeren fietsen. Op deze locaties kunnen gemeentewerkers gemakkelijker afval opruimen en weggooien op de juiste plek. Hoewel dit al een stap is om het milieu schoner te houden, is er nog meer werk te doen.
Troep van een ander opruimen
Steeds vaker trekken wij er dan ook als gezin op uit om aan plendelen te doen. Niet alleen draagt dit bij aan het verfraaien van onze omgeving. Maar het is ook een grote service aan het milieu. Bovendien genieten we van de sociale interactie die we hebben tijdens onze plendeltochten. We maken regelmatig een praatje met mensen die ons initiatief ondersteunen en soms zelfs aanmoedigen om ook de handen uit de mouwen te steken. Sinds het invoeren van statiegeld op blikjes en kleine flesjes, zien we bovendien een leuk extraatje tegemoet.
Lees ook: 10 tips om goed te kunnen plandelen (zwerfafval rapen)
Gratis aan te vragen afbraaktijden kaart
Het is belangrijk dat kinderen zich bewust zijn van de feiten met betrekking tot het afbraakproces van verschillende materialen, zoals hoe lang het duurt voordat een klokhuis in het milieu afgebroken is en hoe lang een plastic flesje erover doet om afgebroken te worden. Voorheen was het mogelijk om de gratis kaart die hierboven staat aan te vragen, maar helaas is dat nu niet meer mogelijk. Gelukkig kun je nog steeds de afbeelding hierboven gratis opslaan en deze thuis, in de garage of misschien zelfs op school ophangen. In de webshop “Nederland schoon” is nog steeds een breed scala aan producten verkrijgbaar om Nederland schoon te maken en te houden. Denk hierbij aan een veger en blik, een prullenbak, een afvalkoffer en nog veel meer praktische items die kunnen helpen bij het opruimen van afval en het bevorderen van een schone leefomgeving.
Nog meer afbraaktijden weetjes:
De afbraaktijden van verschillende materialen zijn fascinerend en het is belangrijk om ons bewust te zijn van de impact van ons afval op het milieu. Hier zijn nog meer feiten over afbraaktijden:
De afbraaktijden van etenswaar:
- Appel klokhuis (ongeveer 14 dagen): Het klokhuis van een appel breekt relatief snel af vanwege de organische aard ervan. Het wordt gemakkelijk afgebroken door micro-organismen en bacteriƫn die in de omgeving aanwezig zijn.
- Bananen- of sinaasappelschil (paar weken tot een paar jaar, afhankelijk van het weer): Deze schillen doen er langer over om af te breken vanwege hun taaie en vezelige structuur. Vooral in koude of droge omstandigheden waar de afbraakprocessen trager verlopen.
- Kauwgom (20 tot 25 jaar): Kauwgom bestaat uit synthetische polymeren die zeer resistent zijn tegen afbraak door enzymen in de natuur. Daarom duurt het lang voordat kauwgom volledig afbreekt.
- Sigarettenpeuken (1 tot 12 jaar (papier en tabak) filter nooit): Sigarettenpeuken bevatten celluloseacetaat. Een synthetisch polymeer dat langzaam afbreekt onder invloed van zonlicht en vochtigheid. De filters in sigarettenpeuken hebben vele decennia nodig hebben om volledig af te breken.
Wist je dat:
Wist je dat het thuis composteren van groente- en fruitafval niet alleen goed is voor het milieu, maar ook helpt bij het voorkomen van vervuiling van natuurlijke ecosystemen?
Waarom? Groente- en fruitafval dat in de natuur wordt gegooid, kan een negatieve impact hebben op lokale ecosystemen en het wildleven. Het kan bijvoorbeeld leiden tot verstoringen in natuurlijke voedselketens, aantrekking van ongedierte en schadelijke effecten op inheemse planten- en diersoorten. Door groente- en fruitafval thuis te composteren, wordt het afval omgezet in waardevolle compost die kan worden gebruikt om de bodem in tuinen en plantenbedden te verbeteren. Zonder schade aan te richten aan natuurlijke habitats. Op deze manier draag je bij aan het behoud van de natuurlijke balans en biodiversiteit. Terwijl je tegelijkertijd een vruchtbare bodem creƫert voor je eigen tuin.
Lees ook: Groente, fruit en tuin (gft) afval scheiden?, De Wormenboerderij voor een geweldige tuin en beter milieu, De Hungry Bin verwerkt meer GFT dan de meeste wormentorens en Wormenboerderij voor scholen en bedrijven: Duurzame oplossingen voor een beter milieu
De afbraaktijden van plastic (breekt nooit af maar brokkelt af):
- Zak (10 tot 20 jaar): Plastic zakken zijn gemaakt van duurzame polymeren die zeer langzaam afbrokkelen onder invloed van zonlicht en oxidatie.
- Rietjes (200 jaar): Plastic rietjes zijn meestal gemaakt van polypropyleen of polystyreen, beide materialen die zeer langzaam afbrokkelen in het milieu vanwege hun chemische stabiliteit en weerstand tegen biologische afbraakprocessen.
- Bestek (100 tot 1000 jaar): Plastic bestek is gemaakt van duurzame polymeren zoals polystyreen en polypropyleen, die zeer langzaam afbrokkelen in het milieu vanwege hun chemische stabiliteit en resistentie tegen biologische afbraakprocessen.
- Speelgoed (100 tot 1000 jaar): Plastic speelgoed is meestal gemaakt van duurzame polymeren zoals polyethyleen en polypropyleen, die zeer langzaam afbreken in het milieu vanwege hun chemische stabiliteit en weerstand tegen biologische afbraakprocessen.
- Polystyreen, zoals koffiebekers, patatbakjes en piepschuim (enkele tot tientallen jaren): Polystyreen is een synthetisch materiaal dat zeer langzaam afbreekt/afbrokkelt vanwege zijn chemische structuur en weerstand tegen microbiƫle activiteit.
Wist je dat:
- Composteerbaar plastic biologisch afbreekbaar is en dat biobased plastic wordt gemaakt van planten zoals maĆÆs of aardappelen? Interessant genoeg betekent dit niet automatisch dat biobased plastic altijd composteerbaar is. Zelfs composteerbare verpakkingen en producten, zoals wegwerpbestek en schaaltjes, moeten bij het restafval worden weggegooid.
- Wereldwijd jaarlijks meer dan 8 miljoen ton plastic in de oceanen belandt?
- Veel plastic items die we dagelijks gebruiken, zoals plastic flessen en tassen, slechts eenmalig worden gebruikt voordat ze worden weggegooid?
- Plastic microdeeltjes, afkomstig van onder andere cosmetica en kleding, terechtkomen in waterwegen en de voedselketen binnendringen?
- Sommige plastic soorten giftige chemicaliƫn kunnen afgeven wanneer ze afbreken, wat schadelijk kan zijn voor mens en milieu?
Lees ook: Thuisleven afvalscheiding- Plastic, Blik en Drinkverpakkingen (PMD) en Thuisleven afvalscheiding- statiegeld helpt bij hergebruik van meer items
De afbraaktijd van Papier:
- Kartonnen drankbeker (minstens een half jaar): Karton is biologisch afbreekbaar, maar het kan lang duren om af te breken, vooral in stedelijke omgevingen waar de omstandigheden voor afbraak minder gunstig zijn. Bovendien zit in een kartonnen drankbeker plastic, welke niet afbreekbaar is maar afbrokkelt.
- Papier en karton (ongeveer een half jaar): Papier en karton zijn biologisch afbreekbaar, maar de afbraaksnelheid kan variƫren afhankelijk van de omgevingsomstandigheden, zoals vochtigheid en temperatuur.
- Papieren zakken (enkele maanden tot enkele jaren, afhankelijk van de omstandigheden): Papieren zakken zijn biologisch afbreekbaar, maar de afbraaksnelheid kan variƫren afhankelijk van factoren zoals vochtigheid, temperatuur en blootstelling aan micro-organismen.
Wist je dat:
- Papieren bekertjes en servetten, als ze niet worden opgeruimd, een negatieve impact kunnen hebben op dieren in het wild? Dieren kunnen verstrikt raken in papieren materialen of ze per ongeluk opeten, wat leidt tot gezondheidsproblemen of zelfs sterfte.
- Papieren zwerfafval, zoals versnipperd papier of gebruikte tissues, soms zelfs langer kan blijven liggen dan andere materialen omdat het minder snel wordt afgebroken door vocht en weersomstandigheden?
- Het recyclen van papieren materialen een effectieve manier is om de hoeveelheid papieren zwerfafval te verminderen en bij te dragen aan een schonere omgeving?
Lees ook: Thuisleven afvalscheiding- oud papier, karton
Afbraaktijden blik, metaal en glas
- Blikjes van frisdrank (het deksel (aluminium) vergaat nooit, de rest van het blikje (staal) heeft ongeveer 50 jaar nodig om af te breken): Het aluminium deksel vergaat niet vanwege de stabiele eigenschappen van aluminium, terwijl het staal van het blikje veel langer nodig heeft om af te breken vanwege de robuuste aard van het materiaal.
- Glazen fles (1 miljoen jaar): Glas wordt beschouwd als een van de langstlevende materialen in het milieu vanwege zijn trage afbraaksnelheid. Zelfs onder ideale omstandigheden kan het miljoenen jaren duren voordat glas volledig is afgebroken.
- Metaal (50 tot 100 jaar): Metalen zoals staal en aluminium kunnen relatief langzaam afbreken in het milieu vanwege hun robuuste aard en weerstand tegen corrosie en oxidatie.
Wist je dat:
- Glas en metaal volledig recyclebaar zijn en keer op keer kunnen worden hergebruikt zonder kwaliteitsverlies? Dit maakt recycling een effectieve manier om de impact van deze materialen op het milieu te verminderen.
- Het weggooien van glas, metaal en blik zwerfafval niet alleen het milieu vervuilt, maar ook gevaarlijk kan zijn voor dieren die erin kunnen vast komen te zitten of gewond kunnen raken door scherpe randen? Het is dus belangrijk om deze materialen op de juiste manier te recyclen of weg te gooien.
Lees ook: Thuisleven afvalscheiding- Glas
Overig afbraaktijden:
- Postbode elastiek (nooit): Postbode elastieken zijn gemaakt van duurzaam rubber en hebben de reputatie extreem lang mee te gaan zonder significant af te breken in het milieu. Hun duurzaamheid en elasticiteit maken ze bestand tegen weersinvloeden en biologische afbraak, waardoor ze praktisch gezien nooit volledig afbreken.
- Aluminiumfolie (200 tot 500 jaar): Aluminiumfolie is zeer duurzaam en kan honderden jaren nodig hebben om af te breken vanwege de stabiele aard van aluminium en de langzame oxidatieprocessen in het milieu.
- Batterijen (100 tot 1000 jaar): Batterijen bevatten verschillende chemicaliƫn, waaronder zware metalen zoals lood, cadmium en kwik, die zeer giftig zijn en langzaam afbreken in het milieu. De plastic behuizing van batterijen kan ook honderden jaren nodig hebben om af te breken.
- Rubberbanden (enkele jaren tot eeuwen, afhankelijk van het type rubber): Rubberbanden zijn gemaakt van synthetisch rubber, dat langzaam afbreekt in het milieu vanwege de complexe chemische structuur en de weerstand tegen biologische afbraak.
- Kleding (enkele maanden tot enkele jaren, afhankelijk van het materiaal): Kleding is gemaakt van verschillende materialen. Waaronder natuurlijke vezels zoals katoen en synthetische vezels zoals polyester. Natuurlijke vezels kunnen relatief snel afbreken in het milieu, terwijl synthetische vezels veel langer nodig hebben vanwege hun chemische stabiliteit en weerstand tegen biologische afbraak.
Lees ook: RRR:Ā Ā 5 manieren om gedag te zeggen tegen wegwerpmentaliteit, Thuisleven afvalscheiding- afvalinzameling van A tot Z, Thuisleven afvalscheiding- Textiel, kleding en schoenen, Thuisleven afvalscheiding- Restafval,
Veelgestelde vragen
- Wat is zwerfafval precies en waar komt het vandaan? Zwerfafval omvat alle afvalmaterialen die op straat, in parken, langs waterwegen of in andere openbare ruimtes worden achtergelaten. Vaak door mensen die nalatig of onverschillig zijn.
- Hoe lang duurt het voordat zwerfafval afbreekt in de natuur? De afbreektijd van zwerfafval varieert sterk afhankelijk van het materiaal. Sommige materialen, zoals plastic flessen, kunnen honderden jaren nodig hebben om af te breken, terwijl andere, zoals organisch afval, veel sneller kunnen worden afgebroken door natuurlijke processen.
- Welke impact heeft zwerfafval op het milieu en de biodiversiteit? Zwerfafval heeft een ernstige impact op het milieu en de biodiversiteit. Het kan ecosystemen verstoren.Ā Schadelijke stoffen lekken in bodem en water, dieren verwonden of doden en esthetische schade veroorzaken aan landschappen.
- Wat zijn de meest voorkomende soorten zwerfafval en waar worden ze het meest aangetroffen? De meest voorkomende soorten zwerfafval zijn plastic flessen en tassen, sigarettenpeuken, blikjes, papier, kauwgom, voedselverpakkingen en fastfoodverpakkingen. Ze worden vaak aangetroffen in stedelijke gebieden, langs wegen, stranden en in waterwegen.
- Wat kunnen we doen om zwerfafval te verminderen en te voorkomen? Consumptiepatronen veranderen, afval verminderen, hergebruiken en recyclen, educatieve programma’s opzetten, publieke bewustwording vergroten, etc.
- Wat zijn de gevolgen van zwerfafval voor de volksgezondheid? Zwerfafval kan een directe bedreiging vormen voor de volksgezondheid door het risico op verwondingen, ziekten en besmettingen te vergroten. Het kan ook indirecte gevolgen hebben door het verlies van natuurlijke hulpbronnen. Vervuiling van drinkwaterbronnen en de verspreiding van ziekten door insecten en ongedierte.
Lees ook:
- Afval verminderen, hoe kun je dat het beste aanpakken?
- Dankzij duurzame verpakkingen naar een wereld met minder afval
- Maya de Bij leert kinderen wecyclen ā gratis lespakket
- Goede recyclingmethoden voor ongebruikte fietsen
- Wasbare luiers om afval te verminderen
- Wasbaar maandverband van Elskbar, beter voor je beurs beter voor het milieu
Wat een geweldige poster met al die informatie zo handig bij elkaar. Ik schrik van hoe lang het bij sommige dingen duurt!
Wat leuk om te horen dat je de poster waardeert! Het is inderdaad verbazingwekkend hoe lang sommige materialen erover doen om af te breken. Het is een eye-opener die ons allemaal aanmoedigt om bewuster met ons afval om te gaan. Bedankt voor je reactie!
Nooit geweten dat het nog zo lang duurt eer dat een bananenschil afgebroken is door de natuur. Dacht dat dit veel sneller ging
Dat is inderdaad verrassend, hĆØ? Het is verbazingwekkend hoe lang sommige natuurlijke materialen erover doen om af te breken. Deze informatie geeft ons weer een nieuwe kijk op ons afvalgedrag en het belang van verantwoordelijkheid nemen voor onze omgeving. Bedankt voor het delen van je gedachten!
Ik moet zeggen dat ik altijd mijn rotzooi in een prullenbak gooi en de drollen van mijn hond netjes opruim. De statiegeld flesjes van de hangjeugd hier neem ik mee naar huis, maar de rest van de zooi niet. Want dan wordt het inderdaad alleen maar erger. Gelukkig komt hier regelmatig en straat coach die de jeugd stimuleert om op te ruimen.
Dat is fantastisch om te horen dat je zo verantwoordelijk omgaat met afval en zelfs bijdraagt aan het opruimen van zwerfafval! Het is belangrijk om een goed voorbeeld te stellen en actief bij te dragen aan een schonere omgeving. Het is geweldig dat er ook ondersteuning is van een straatcoach om de jeugd te stimuleren om mee te helpen. Samen kunnen we echt een verschil maken! Bedankt voor je inzet en positieve bijdrage aan een schonere buurt!
Ik dacht dat peuken er nog langer over deden. Vorig jaar heb ik in Amsterdam een keer meegedaan met een peuken opraapactie. Bizar eigenlijk, maar het is nog steeds heel normaal om je peuk op straat te gooien als roker. Ik deed dat vroeger ook. Mensen beseffen niet dat al die peuken van plastic zijn en ze dus niet verteren.
Bij de gemeente kan je gratis een grijper en een zak openhouder ophalen. Heel handig als je een keertje wat zwerfafval wil oprapen.
Zeker bizar dat peuken van plastic zijn en niet afbreken, hĆØ? Ik was ook verbaasd toen ik het ontdekte! En die opruimactie in Amsterdam klinkt echt als een eye-opener. Die gratis grijper en zakopenhouders zijn echt handig om een keer wat zwerfafval op te ruimen. Ik heb er ook eentje en gebruik ‘m regelmatig als ik een wandeling maak.
Mijn zoon kwam thuis met het verhaal over de bananenschil, ik wist ook niet dat het zo lang zou duren. Waar wie gooit het nou op de grond? Hier zie je zo veel liggen van Mc Donalds tot andere troep.
Ja, het is verbazingwekkend hoe lang het duurt voordat een bananenschil afbreekt! Het is inderdaad jammer dat mensen hun afval zomaar op straat gooien. Ik zie het hier ook veel, van fastfoodverpakkingen tot andere rommel. Gelukkig proberen we zelf altijd ons afval netjes weg te gooien, maar het blijft jammer dat anderen dat niet altijd doen.
Hoe kan ik de afbreek poster bestellen?
Voorheen was de poster te bestellen, tegenwoordig volgens mij niet meer.
Helaas bestaat er van deze kaart of poster nog steeds geen grote sticker om op je kliko te plakken. Want een poster blijft niet goed in weer en wind.
Dan zouden meer mensen het lezen – iedere week dat de kliko’s buiten staan …
Zou dit gefabriceerd kunnen worden, of weet iemand of het toch ergens te krijgen is?
Wat een goed idee! Een grote sticker op de kliko zou inderdaad een handige en effectieve manier zijn om mensen bewust te maken van de afbreektijden van verschillende materialen. Helaas lijkt het erop dat er momenteel geen specifieke stickers beschikbaar zijn voor dit doel.
Mag ik deze afbeelding op FB zetten?
Op alle afbeeldingen en tekst van Thuisleven rust een copyright. Voor specifieke verzoeken om iets te delen vragen we je om contact op te nemen met thuisleven@gmail.com.
Interessant, dat van die bananenschil wist ik, dat dit vrij lang is. Ik stop die dan ook maar niet bij het gft afval.
Absoluut, het is verbazingwekkend hoe lang het duurt voordat een bananenschil afbreekt in de natuur!
Ik kom hier toevallig terecht, en lees verbaasd deze zin: “Uiteraard kan ik nu mijn best gaan doen om al die hondendrollen op te rapen of om het blikje op te ruimen maar waarom zou ik het moeten doen?”
Als we allemaal doen alsof het probleem niet het onze is, dan raakt het uiteraard nooit opgelost. Want het klopt wel dat mensen meer afval dumpen op plaatsen waar al afval ligt.
Ik gooi nooit – echt nooit- iets op de grond, maar ben wel zwerfvuilmeter in mijn gemeente. Daarvoor kreeg ik het nodige materiaal en ongeveer om de twee maanden trek ik een dagje uit om het zwerfvuil in (een deel van) mijn gemeente op te ruimen. Het kost mij alleen wat tijd, de gevulde zakken worden door een gemeentemedewerker opgehaald.
Als iedereen die het goed voor heeft met ons milieu deze moeite zou kunnen doen, dan behoort zwerfvuil binnenkort tot het verleden. Doen dus!
Wat geweldig dat je zo actief bezig bent met het opruimen van zwerfvuil in jouw gemeente! Het is inderdaad belangrijk dat we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen en een bijdrage leveren aan het schoonhouden van onze omgeving. Jouw inzet is inspirerend en laat zien dat kleine acties een groot verschil kunnen maken. Dank je wel voor het delen van jouw verhaal en het tonen van deze positieve betrokkenheid bij het milieu!
Sinds een jaar of 2 zijn wij ook actiever geworden met het opruimen van de troep buitenshuis. Want je hebt zeker gelijk, velen handen maken licht werk.
Fantastisch dat er een lijst is met hoelang het duurt dat zwerf aval vergaat, ik heb de lijst gekopieerd en deel de lijst uit aan de bewoners in Kelbergen waar ik in de ochtend zwerfvuil knijp. Als 450 zakken vol in 2 maanden tijd! Het geeft mij wat te doen maar er bij nadenken is ontmoedigend. .
Wat geweldig dat je de lijst met afbreektijden van zwerfafval hebt gekopieerd en uitdeelt aan de bewoners in Kelbergen! Jouw inzet om zwerfvuil op te ruimen is bewonderenswaardig, en het delen van deze informatie kan anderen helpen zich bewust te worden van de impact van zwerfafval op het milieu. Het is inderdaad ontmoedigend om te zien hoeveel afval er wordt achtergelaten, maar jouw acties maken echt een verschil. Bedankt voor je toewijding en inzet om onze omgeving schoner te maken!
Wij doen zo af en toe een rondje in de buurt. Dan blijft het weer even netjes. Nu (helaas) weer nodig zagen we van de week. Uit en rond de vijvers hier vissen we vanalles en op straat/tussen de struikjes en speeltuintjes.
Sigarettenpeuken zijn erg belastend voor het milieu. 1 filer vervuild 8 liter water door alle microplastics en giftige stoffen die erin zitten.
We hebben knijpstokken via onze gemeente. De afvalzakken van supporter van schoon (ook via gemeente) kunnen we aan de straat zetten. De mannen met het gemeente wagentje nemen ze mee.
Wat goed dat jullie af en toe een rondje door de buurt doen om het netjes te houden! Het is jammer dat het weer nodig is, maar jullie inzet om de omgeving schoon te houden is bewonderenswaardig. Het is inderdaad schokkend hoe belastend sigarettenpeuken kunnen zijn voor het milieu. Het is geweldig om te horen dat jullie knijpstokken van de gemeente hebben gekregen en dat jullie gebruikmaken van de afvalzakken van Supporter van Schoon. Door deze initiatieven dragen jullie bij aan een schonere en gezondere leefomgeving. Bedankt voor jullie inzet en betrokkenheid!
henk
henk
Hoi Miranda,
Gelukkig breken bananenschillen en appelschillen veel sneller af als je ze in contact brengt met het bodemleven. Ik denk dat deze lange tijden gelden als je het ergens op en steriele plek laat liggen.
Ik heb het eens getest met het doel compostwormen te vangen.
De bananenschil was binnen een week opgegeten. Misschien dat zwaar bespoten bananen wel langer blijven liggen?
Eindelijk iemand met gezond logisch verstand, iemand die niet klakkeloos alles aanneemt wat men ons verteld,.
Vanop een bureautje beslissen, termen gebruiken als 1 miljoen (wat is er mis met 1.000.005 jaar), oneindig,.
Iemand die ook nog eens test.
Effe adem nemen, maar het strafste heb ik altijd “de bananenschil” (idem appel klok huis) gevonden. Daarom dat ik ook op dit artikel reageer. zou het niet hemeltergend zijn dat men een boete gaat krijgen( en die ga je betalen, daar kom je niet onderuit)om tijdens een fietstocht een klok huis- bananenschil op een verantwoorde,( lees achter een struik onderr een steen, enz)weg te gooien.
Dit terwijl er dagelijks veeeel zwaardere inbreuken, veroordelingen, boetes zonder gevolg geklasseerd worden.
Laten we aub niet allemaal onze appel klokhuis en bananen schillen naast de weg beginnen weg te gooien, maar laten we vooral ons gezond boeren verstand gebruiken
Het is verfrissend om iemand te ontmoeten die kritisch nadenkt en niet zomaar alles aanneemt wat ons wordt verteld.
Dat is een goede observatie! Inderdaad, in een natuurlijke omgeving waar het bodemleven actief is, zullen bananenschillen en appelschillen veel sneller afbreken dan wanneer ze op een steriele plek worden achtergelaten. Het is goed om te horen dat je dit zelf hebt getest en hebt gemerkt dat de bananenschil binnen een week werd afgebroken. Mogelijk spelen factoren zoals pesticiden op de bananen inderdaad een rol bij de afbraaksnelheid, maar ook andere omgevingsfactoren kunnen van invloed zijn. Het is belangrijk om te beseffen dat de afbreektijden die worden genoemd vaak gebaseerd zijn op ideale omstandigheden en dat de werkelijke afbraaksnelheid in de natuur kan variƫren.
hi
ik wil met een project beginnen om scholen af te gaan om een uurtje vuil te gaan rapen na een ‘gast les’ over afval.
nu zie ik dat de afvalkaart niet meer gratis is.
klopt dat?
heb je nog tips voor mij hoe dit aan te pakken… of heeft een ander al ervaring/tips?
bvd
gr
Wellicht kunnen jullie als klas er een zelf maken?
Gebruik gerust de cijfers uit mijn blog en vraag of de kinderen er thuis plaatjes van kunnen vinden. Of misschien wel het afval zelf mee naar school kunnen nemen?
het is echt ONGELOOFLIJK hoe lang een glazen fles verteerd het is echt BIZAR dat het 1 miljoen jaar duurt voordat het verteerd is.
De geschatte afbreektijd van 1 miljoen jaar voor een glazen fles is inderdaad verbijsterend en illustreert de duurzaamheid van glas als materiaal. Het benadrukt ook het belang van recycling en het verminderen van het gebruik van wegwerpverpakkingen om de impact op het milieu te verminderen.
In Jakarta riskeer je een boete van E10.000.- als je een bananenschil op straat gooit! Ook al zeg je dat het “biologisch afval” is. Eigenlijk is dit onze, wat is nu “1 tot 3 jaar” op de 4.543E9 jaar (wat het ook moge zijn), wikipedia, van het ontstaan van de aarde tot nu? Er zijn gewoon te veel mensen!
Dat is inderdaad een indrukwekkende boete in Jakarta! Het toont aan hoe serieus sommige steden zijn als het gaat om het voorkomen van zwerfafval en het behoud van een schone omgeving. Het relativeren van de afbraaktijd van afval ten opzichte van de leeftijd van de aarde is een interessante manier om de langdurige impact van ons afval op het milieu te illustreren. Het benadrukt ook het belang van bewustwording en verantwoordelijkheid nemen voor ons afvalgedrag, ongeacht hoe lang het duurt voordat het afbreekt. En inderdaad, overbevolking is een complex en wereldwijd probleem dat een belangrijke rol speelt bij milieukwesties en duurzaamheid.
Jammer dat er weinig blauw is op straat ik heb gelezen in Israƫl dat je een bekeuring krijg en die is niet mis !
Het is inderdaad jammer dat er nog steeds weinig handhaving is op het gebied van zwerfafval, maar het is bemoedigend om te horen dat sommige landen zoals Israƫl strengere wetten en boetes hebben om mensen aan te moedigen verantwoordelijk om te gaan met afval. Dit soort maatregelen kunnen een belangrijke rol spelen in het bevorderen van een schone en gezonde leefomgeving voor iedereen. Het is een stap in de goede richting naar een meer bewuste en duurzame samenleving.
Waarom alles op het bord van de burger gooien? Plastic patatbakjes? Dat heeft een burger niet uitgevonden maar de industrie, daar moet je zijn om het produceren van platic bakjes te verbieden, die zijn verantwoordelijk, niet de burger. Wat is er mis met de ouderwetse puntzakjes? En de kraaien jatten ze uit de prullebakken, ga die maar afschieten dan ziet de wereld er een stuk netter uit.
Op zich is er niks mis met plastic zolang we maar massaal recyclen en we niet voor elk wissewasje iets nieuws kopen. En daar gaat het mis!
Veel van het afval beland in de verkeerde prullenbak of zelfs in de natuur. Bovendien blijven maar kopen, kopen, kopen… Hebben we wel echt alles nodig wat we kopen?
Ik denk daarom ook dat het NU de tijd is om massaal na te denken over wat we gebruiken en wat we er daarna mee doen.
En als wij, de burger, geen specifieke producten meer kopen zal de industrie het ook niet meer maken.
Persoonlijk vind ik het erg makkelijk om een vinger te wijzen en een schuldige te maken. We zijn het ALLEMAAL die eraan mee doen.
Een goed voorbeeld die ouderwetse friet puntzakjes. Die zijn verdwenen om 3 redenen. 1. de burger vond ze onhandig, want je handen worden dan vies, 2. de productie van die puntzakjes stoot meer CO2 uit dan een plastic bakje en 3. ze zijn duurder dan plastic bakjes. En de burger wil uiteraard niet teveel betalen voor hun frietjes.
Laten we elkaar niet voor de gek houden! De industrie produceert alleen maar wat de burger wil. Wat wij willen! Want jij wil toch ook liever een auto met een mooi in kleur meegespoten bumper die slechts 15 kg weegt en slechts een paar tientjes kost om te maken, i.p.v. de 30 kg zware verchroomde bumpers van vroeger die duurder is en ook nog eens veel meer CO2 uitgestoten heeft bij de productie? En je vlees dan? Wil je hem graag in een krant gewikkeld? Of toch liever in dat steriele Polystyreenbakje/Polyetheen bakje waar het vlees veel langer in goed blijft?
Plastic is een bijzonder mooi product dat, wanneer je het goed gebruikt, tot enorme kostenbesparing en CO2-emissie-reducties kan leiden. Denk maar aan de isolatie in je woning of het langer houdbaar houden van je eten. Maar plastics moet je niet zomaar in het milieu gooien. Gebruikt plastic hoort in de recyclebak. En dan maakt de grote boze industrie er weer gewoon nieuw plastic van. (https://www.processcontrol.nl/sabic-en-plastic-energy-bouwen-fabriek-in-geleen-voor-chemische-recycling-plastic-afval/)
Jeetje van sommige dingen wist ik niet eens dat het zo lang duurde
Ja, het is inderdaad verrassend hoe lang sommige materialen erover doen om afgebroken te worden in de natuur. Het is een eye-opener en benadrukt het belang van verantwoord omgaan met afval en het beschermen van onze leefomgeving.
een frisdrank blikje is volledig van aluminium gemaakt en dat duurt 50 jaar
Dit benadrukt het belang van het verantwoord recyclen en verminderen van ons afval, zodat we de impact op het milieu kunnen beperken.
Schrikbarend eigenlijk, zeker als je ziet hoeveel afval er door heen gaat op een dag.
Absoluut, het is inderdaad schrikbarend als je bedenkt hoeveel afval er dagelijks wordt geproduceerd en hoe lang het duurt voordat bepaalde materialen afbreken in de natuur. Het benadrukt het belang van bewustwording en actie om onze consumptiepatronen te heroverwegen en duurzamere alternatieven te omarmen.
bedankt voor de tip, heb meteen meer dingen aangevraagd om op het werk te gebruiken!
Graag gedaan! Het is geweldig om te horen dat je meteen actie onderneemt. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken, vooral als we allemaal ons steentje bijdragen.