Op Thuisleven staat het leven in-en-om ons huis centraal. Het scheiden van afval maakt een onderdeel uit van het moderne leven. Helemaal als je het goed wilt doen. Toch merk ik met enige regelmaat dat ik het afval helemaal verkeerd scheidt. Dit ondanks al mijn goede bedoelingen. Het ultieme voorbeeld vind ik wel de kartonnen pizzadozen, die behoren door de vettigheid juist bij het restafval. En als ik mij er dan toch in ga verdiepen dan publiceren we maar gelijk een hele afvalscheidingsreeks gesorteerd per kliko of glasbak. Na restafval en de glasbak is het de beurt aan het Plastic, Blik en Drankverpakkingen (PMD) afval.
Wat gebeurt er eigenlijk met het ingezamelde Plastic, Blik en Drinkverpakkingen afval?
Het PMD zal het grootste deel van het afval betreffen in huishoudens. In de verbrandingsoven van de afvalenergiecentrale wordt het ingezamelde PMD-afval verwerkt. Het blik wordt gescheiden van het plastic. Er worden van de ontstane granulaatkorrels nieuwe producten als shampooflessen, pennen, broodtrommels en emmers gemaakt.
Wat mag er allemaal níet bij het PMD?
Plastic dat geen verpakking is, hoort niet bij het plastic afval. Denk aan speelgoed, plastic borden, tuinstoelen. De grote zaken worden in de milieustraat of door de Kringloopwinkel ingezameld, de kleintjes mogen bij het restafval.
Verpakkingen van chemische middelen, deospuitbussen (metaal), piepschuim bakjes van vlees of fastfood, van bioplastic met kiemplantlogo, plastic handschoenen en fruitnetjes horen bij het restafval. Gebruikte koffiecupjes zijn niet leeg en horen bij het restafval.
Weetje: Blik wordt gerecycled tot nieuwe blikjes of treinonderdelen.
Wat mag dan wél in de gele zak, PMD-kliko of -verzamelpunt?
Net als bij de glasinzameling is gewenst dat de verpakking leeg is. Schoonspoelen met water is daarentegen niet gewenst.
- Drankverpakkingen als melk, chocomel en drinkpakjes
- Dankzij nieuwe technische ontwikkelingen mag een lege verpakking bestaande uit folie en plastic, de “chipszak”, nu ook bij het pmd
- Bekers voor toetjes, ijs en vlapakken met de aluminium afsluiting, draaidop en/of plastic deksel
- Plastic bakjes van fruit, salade of vlees
- Lege blikken groente, knakworst en blikjes drinken
- Waxinelichtjes cups
- Stalen siroopfles
- Verpakkingen van hard plastic, blisters
- Flacons van shampoo en wasmiddelen
- Tubes van gel, bodylotion en tandpasta
- Knijpflessen van saus en boter
- Kuipjes van boter of smeerkaas
- Vleeswaren en kaas verpakking
- Zakken van brood, pasta of snoep
- Plastic flessen, lever statiegeldflessen in bij de supermarkt
- Dopjes van bierflessen
- Cellofaan dat om groente en andere verpakking zit
- Kleine plastic plantenpotten
- Plastic tassen
Tip: Wij verzamelen thuis (of onderweg) het PMD in een plastic zak en papier in een papieren zak. Dit schept veel duidelijkheid in afvalscheiding bij onze kinderen. Maak plasticflessen klein door er zoveel mogelijk lucht uit te drukken en dan de dop er weer op te doen.
Uitzonderingen en afvalscheidingswijzer.
Bij twijfel kies je altijd voor restafval of ga je verder op onderzoek uit. Aangezien afval een zeer breed begrip is hebben we een gratis download voor je. Hierin kun je lezen waar welk afval hoort in een handig overzicht. Want om maar één voorbeeld te noemen de eerder genoemde pakken babyvoeding kunnen van karton, plastic of zelfs demontabel zijn.
Kun je in de pdf niet vinden wat je zoekt typ het trefwoord dan eens in op de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.
Ik las op mn plastic bak ineens dat drankverpakkingen v sap niet er in mogen.. terwijl dat in mn vorige wijk wel mocht. Wel goede info dit artikel, want ik deed dus veel altijd verkeerd. Stop chipszakken etc ook id plastic.. schaam schaam. Onze wijk zit nu in een pilot en we hebben geen bakken meer voor rest afval.. we moeten rest afval minimaliseren en dan in een zwarte zak apart bovenin de plastic bak doen wanneer die aan de kant vd weg gaat.. papier wordt nog maar 1 x p 4 weken gehaald
Hier in huis staan op verschillende plekken afvalemmers om te sorteren. Bijvoorbeeld in de keuken en in de douche. Ideaal en je leegt de emmers zo in de kliko. Restafval gaat hier ondergronds de rest in kliko’s. Onderweg sorteren we inderdaad in plastic zakken en dozen.
Die koffiebonen-zakken gaan bij mij dus verkeerd… zo leer ik elke keer weer iets van deze blogs 🙂