Wat een benzinepomp is voor een door benzine of diesel aangedreven auto, is een laadpaal voor een elektrische auto. Het één kan niet zonder het ander. Maar wat zijn de mogelijkheden eigenlijk? Wat kost een laadpaal en wie gaat dat betalen? Ik zoek het uit en zet het voor je op een rijtje.
De voordelen van een laadpaal aan huis
Her en der sieren laadpalen voor elektrische auto’s het straatbeeld. Het aanbod verschilt per gemeente en zelfs per wijk. Ook zijn er verschillende aanbieders die concurreren op deze markt. Om nu te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer zit, zou je kunnen overwegen om zelf een laadpaal aan huis te plaatsen. Eén van de grootste voordelen lijkt mij dat je nooit hoeft te wachten op een plekje. Ik zie ze hier ’s avonds in de buurt vele rondjes rijden op zoek naar een lege oplaadplek.
Wist je overigens dat je een gratis laadschijf bij Leaseplan aan kunt vragen? Zo kun je aan de andere elektrische auto bezitters laten weten hoeveel tijd je nog nodig hebt om te laden.
Wat kost een laadpaal?
Nadat je hebt bekeken of je wel een plekje voor de laadpaal hebt rijst de vraag over de kosten. Dit is sterk afhankelijk van de aanbieder die je op het oog hebt. Schaf je een laadpaal aan via een energieleverancier of via een automerk? Naast de aanschafsprijs zijn er ook kosten aan de installatie verbonden. Bij Laadpalen-prijzen.nl lees ik dat de gemiddelde prijs voor particulieren zo’n 1.350 euro bedraagt, dit is inclusief installatie. Om de kosten te drukken zou je ook samen met je buren een exemplaar aan kunnen schaffen. Je moet dan wel goede afspraken over het gebruik maken.
Subsidie op een laadpaal aan huis
Vanuit de overheid worden er diverse financiële tegemoetkomingen aangeboden aan elektrische rijders. Dit om het elektrische rijden te stimuleren. Denk hierbij aan de mogelijke vrijstelling van de BPM en voordeel op de motorrijtuigenbelasting. Wat betreft de subsidie laadpaal thuis is er geen landelijke regeling. Op gemeentelijk niveau worden elektrische rijders wel bij gestaan in de gezamenlijke aanschaf van laadpalen om zo een korting te kunnen bedingen en door te berekenen. Dit naast andere lokale voordelen als het gratis parkeren op betaald parkeren plekken.
Het alternatief?
Zoals eerder vermeld kan je altijd nog gebruik maken van de openbare laadpalen. Wat ook nog steeds een optie is, is om gebruik te maken van de standaard bijgeleverde oplaadkabel. Dit is niet zo veilig als inpluggen in een laadpaal, maar nog steeds wel iets dat ik in onze wijk gebruikt zie worden. In de nacht wordt de elektrische auto met de oplaadkabel met adapter in het elektriciteitsnetwerk geplugd. De laadtijd is aanmerkelijk langer van 10 uur met een oplaadkabel dan 6 uur bij een laadpaal. Je kunt daarentegen wel gebruik maken van je door zonnepanelen opgewekte energie!
Lees ook:
Heb jij een laadpaal aan huis of in de straat?
Bron afbeelding: Laadpalen-prijzen.nl
Wel in de straat, maar niet bij mijn huis. Zelf geen laadpaal en met de huidige elektra tarieven gaat die er voorlopig ook niet komen.
Nee en ook niet in de straat.
In de straat!
Er zijn er twee in de straat.
Nee, want ik heb geen electrische auto, nog veel te duur.
Sommige in de straat hebben er wel een met een laadpaal.
Een in de straat.
Nee, staan er wel twee in het dorp Groetjes Anneliese