In onze moderne wereld is het een van de grootste frustraties op een dag. Traag internet. En we doen van alles en hebben er letterlijk goed geld voor over om ons internet thuis, maar ook onderweg zo soepel mogelijk te maken. Want om een of andere reden is wachten tot de pagina waarop je geklikt hebt, geopend is, gewoon weg irritant. Vaak wordt de WiFi verbinding hiervan de schuld gegeven.
Deadzones, wegvallende verbindingen, en interferentie
En toegegen, veel van de problemen de je thuis zult ervaren met je verbinding, zijn toe te schrijven aan je WiFi verbinding. Zo hebben sommige woningen last van zogenaamde “dead zones” ofwel zones waar je draadloze LAN (Local Area Network) geen verbinding wilt maken. Deze dead zones worden vaak veroorzaakt door radio interferentie of issues met de afstand tot je zender. Omdat WiFi gebruik maakt van een radio signaal, zijn zaken die daadwerkelijk het functioneren van je “klassieke” radio beinvloeden, ook zaken die verstoring veroorzaken in je internet signaal. De oorzaak hiervan kan opvallend veel vormen hebben.
De meest voorkomende oorzaken van dead zones
Afstand tot de WiFi zender:
Logischerwijze zwakt een radiosignaal af naar mate je verder van de bron komt. Dit komt niet alleen door het feit dat het signaal door een ruimte of zelfs vast materiaal gezonden moet worden, maar ook omdat het zich bolvormig uitbreidt. Hierdoor wordt het signaal, naar mate je verder van de bron af komt, over een steeds groter oppervlak verdeeld, waardoor de sterkte afneemt. Met minder balkjes ten gevolg.
Objecten die radiogolven blokkeren:
De sterkte van je signaal wordt ook sterk beinvloed door het medium waardoor je het signaal probeert te zenden. In de open lucht, zal je router een behoorlijk bereik hebben. Maar plaats je aan aantal objecten tussen je zender en ontvanger, zal de kracht snel afnemen. Zeker als deze van dichte materialen bestaat. Nog vervelender kunnen metaalstucturen zijn die kunnen werken als een “Kooi van Faraday”. Een Kooi van Faraday is een ruimte gemaakt van een geleidend materiaal waar elektromagnetische straling niet in kan doordringen. Nu zul je deze niet snel in je eigen woning vinden, maar toch kunnen veel objecten soortgelijke eigenschappen hebben. Denk aan bijvoorbeeld je magnetron, een diepvries of koelkast, en zelfs het staalwerk in het beton van je plafond.
Interferentie van andere gebruikers en andere apparaten:
En dan heb je natuurlijk nog storing veroorzaakt door het aantal gebruikers en de data die ze versturen alsook storing veroorzaakt door andere zenders. Zodra je buren in hun huis dead zones gaan oplossen door zogenaamde “repeaters” te gaan gebruiken, kan je eigen WiFi signaal gestoord worden door de overheersende zender van je buren.
Kortom er zijn nogal wat zaken die letterlijk een stoorzender kunnen zijn als het aankomt op betrouwbaar internet in huis.
Bekabeld internet als permanente oplossing
Gelukkig zijn deze problemen allemaal redelijk eenvoudig op te lossen door het gebruik van een ethernet kabel. Toen we vlak voor de eerste golf in de Coronacrisis de sleutels van onze nieuwe woning kregen, was een van de eerste zaken die ik kocht, een ethernet kabel Cat 7 op rol. Zo’n 50 meter in totaal. En op alle verdiepingen heb ik, waar mogelijk, zo strategisch mogelijk aangelegd. Zo loopt er een kabel van de kelder, waar ons internet binnenkomt, naar de meterkast waar onze router zich bevindt, om vervolgens te vertakken naar onze woonkamer, 2 slaapkamers en de zolder. Door de centraal geplaatste WiFi zender hadden wij in de CoVID lockdowns over de gehele beneden verdieping een sterk signaal en was de verbinding met de vaste computers op de bovenverdieping en mijn kantoor altijd optimaal.
De ene kabel is de andere niet
Als je op de link hierboven klikt, zul je zien dat een Cat7 (Categorie 7) LAN kabel niet goedkoop is. En bij de lokale bouwmarkt zul je misschien geneigd zijn om een rol Cat5 te pakken, die misschien 25% van de prijs is van een Cat7. Toch adviseer ik persoonlijk om niet op de kabel te bezuinigen. Gezien het feit dat we graag overal en altijd snel internet willen, kiezen velen van ons voor een router met een hoge dataoverdrachtssnelheid. Een beetje WiFi router haalt al snel 1500 Mbit/s. Bij een Cat 5e kabel met een maximale snelheid van 1000 Mbit/s bij een frequentie van 100MHz zal je deze snelheid dus al niet gaan halen. Zelfs Cat 6 zal limiterend zijn. Maar met een Cat 7 kabel haal je met gemak 10.000 Mbit/s aan 1000 MHz. Bij deze snelheden is de data transfer over je lokale netwerk vele malen hoger dan wellicht je internet bundel kan aanbieden.
Dubbel check wel even de installatie
Installatie van je eigen bekabeld LAN netwerk is eigenlijk relatief eenvoudig. Het lastigste zijn de aansluitingen en het onzichtbaar wegwerken van de kabel. Dat laatste was voor onze woning niet zo’n probleem omdat we alle verdiepingen behoorlijk gestript hadden en alles opnieuwe gestuct werd. De aansluitingen monteren is ook niet heel lastig als je een daarvoor geschikte tang hebt. Deze kost ca. 20 euro bij je lokale bouwmarkt en is een van de beste investeringen die je kunt doen. Immers je weet nooit wanneer je een stukje UTP kabel moet trekken of vervangen. Omdat een Cat 7 kabel niet goedkoop is en je voordat je de boel wegwerkt echt wilt weten dat hij ook werkt, adviseer ik verder ook om te investeren in een kabeltester. Dit is een klein apparaatje waarmee je gemakkelijk een net gelegde kabel kunt testen. Dankzij dit apparaatje van een tientje, kon ik voorkomen dat ik een UTP kabel op zolder al had weggewerkt achter gisplaten en isolatie terwijl deze niet naar behoren werkte. Voorkomt veel frustratie achteraf dus!
Laatste tip voor optimaal internet
Als laatste tip voor een optimaal internet wil ik nog even wijzen op de verbinding tussen je internet access point (het punt waar je internet je huis binnen komt) en je router. Afhankelijk van je provider is dit een Coax, glasvezel of UTP kabel. In het geval van een Coax of UTP kabel loont het zich om ook voor deze kabel een goede kwaliteit te kiezen. Zo heb je ook op het inkomende signaal zo min mogelijk ruis. Veel plezier met internetten!
Lees ook:
- Solar Powerbank.
- Een nieuwe standaard in Active noise-cancelling met de Sony WF-1000XM4.
- Telefoonhoesjes en accessoires koop je bij Caalman.
Wij hebben laatst wifi boosters in gebruik genomen, die goed hun werk doen.
Zorgen voor de goede kwaliteits kabels.