Op 14 minuten loopafstand vanaf de Duomo, tref je het 14e eeuws oude kasteel aan. Diende het kasteel vroeger als burcht/fort van de Visconti, zo zijn er nu diverse musea in gehuisvest. Er is een museum met de kunstcollectie met het werk van Michelangelo (zijn laatste onvoltooide werk, de Rondanini Pietà, die hij op zijn 90e maakte) en Leonardo da Vinci (het fresco in de Sala delle Asse is mogelijk van Leonardo da Vinci, maar dat staat niet vast).

Ook is er een muziekinstrumentenmuseum met muziekinstrumenten die dateren uit de 15e tot de 20e eeuw.

Museo d’arte antica is mijn persoonlijke favoriet in het kasteel. Je vindt hier schilderijen, keramiek, beeldhouwwerken, antieke meubelen, wandtapijten, wapens en muziekinstrumenten en hebben hier drie jaar geleden zelfs een mummie. Helaas waren ze dit jaar in de meivakantie het museum aan het verbouwen i.v.m. een tentoonstelling en hebben we veel niet kunnen bewonderen.

Heb je niet zo’n zin om een museum in te gaan, dan kun je heerlijk vertoeven rondom het kasteel. Je kunt namelijk gratis rondwandelen door het grote complex met vier meter dikke muren, grachten, torens en ophaalbruggen. Vergeet ook niet om “Fontana di Piazza Castello” te bewonderen. Uitgekeken op al die stenen? Neem dan een kijkje in Parco Sempione, de tuin van het kasteel. Je vind de tuin aan de achterkant van het kasteel.

Parco Sempione

Zodra je het kasteel uit loopt aan de achterkant tref je de tuin, Parco Sempione, aan. Op het uitkijkpunt zie je in de verte Arco Della Pace, oftewel de Boog van de Vrede, waar je heerlijk naar toe kunt wandelen. De triomfboog is ontworpen door Luigi Gagnola. Hij is 25 meter hoog en 24 meter breed. Het is zonder twijfel een van de mooiere triomfbogen binnen Europa. Rondom de Triomfboog zijn meerdere restaurantjes gevestigd waar je heerlijk kunt zitten met het uitzicht op de triomfboog en het park.

Zodra je voeten zijn uitgerust loop je terug het park in. Hier vind je namelijk Fontana dell’acqua marcia een historische zwavelwaterfontein. Vanuit de fontein kun je Arena Gianni Brera bewonderen. Deze werd in 1807 geopend en wordt gebruikt voor rugby- en voetbalwedstrijden, concerten en andere culturele activiteiten. Ofschoon hij niet zo’n lange geschiedenis heeft zoals de Duomo, is het toch zeker mooi om even te zien.

Civic Aquarium van Milaan

Vanuit de Arena Gianni Brera sta je haast naast het op twee na oudste aquarium van Europa: het Civic Aquarium van Milaan. Het aquarium is gebouwd in 1906 ter gelegenheid van de internationale luchthaven van Milaan, het is het enige overgebleven gebouw van het evenement.
Ofschoon het aquarium niet zo heel groot is, is het wel de moeite waard om eens binnen te lopen. Het heeft namelijk 100 verschillende soorten onderwaterleven in verschillende tanks, met speciale aandacht voor de vissen en de waterplanden van de Italiaanse zeekusten, meren en rivieren. Als je de aquariums in de omgeving van Nederland gewend bent, zie je dan ook echt andere diersoorten dan normaliter. Onze aandacht werd vooral getrokken door de inktvis die zich echt aan het uitsloven was voor ons.

De gevel van het aquarium omvat een standbeeld van Neptunus , de Romeinse god van het water en de zee, gemaakt door beeldhouwer Oreste Labò. De aquariumbibliotheek, die open is voor het publiek, heeft een van de meest prestigieuze collecties van maritieme biologiepublicaties in Italië. Deze is gelegen op de 1e verdieping en bereikbaar met de trap en lift.
Wij zijn zelf op ontdekkingstocht geweest in het aquarium en moeten eerlijk bekennen dat onderin het aquarium en op de 1e verdieping voor ons geen meerwaarde had. Sterker nog we kregen erg het gevoel dat dit eigenlijk privé terrein was en we indringers waren.
De bibliotheek zelf hebben we overigens niet gezien.

Leuk om te weten: de gevel van het aquarium omvat een standbeeld van Neptunus , de Romeinse god van het water en de zee, gemaakt door beeldhouwer Oreste Labò.

Nog niet uitgewandeld

Vanuit het park kun je verschillende kanten op. Zo kun je richting Centro Direzionale wandelen of je loopt juist de hele andere kant op richting de wijk San Vittore ook kun je ervoor kiezen om terug te wandelen naar de Duomo om lekker te shoppen in de omgeving. Zoveel mensen, zoveel wensen…

Ben jij al eens in/nabij Parco Sempione geweest?