Een verhaal voorlezen is meer dan alleen maar de woorden opnoemen. Je moet de luisteraar (meestal kinderen) betrekken in het verhaal. Door oogcontact te maken en door pauzes in te lassen zodat het kind kan reageren op het verhaal is al een belangrijk iets. Maar ook vragen beantwoorden (soms met een wedervraag om het verhaal op gang te houden, of juist om de creativiteit uit een kind te lokken) en door dingen aan te wijzen breng je interactie in het verhaal. Heeft je kind op school het thema over het weer, benoem dan bijvoorbeeld de zon en vraag of het er warm of koud zou zijn…
Juist door deze interactie laat je het boek nog meer leven.
De Hongerige trol
Trol leeft in een grot waar allemaal botten van geiten op de vloer liggen. Omdat de trol honger heeft en alle bakjes leeg zijn, gaat de hongerige trol op pad. Hij loopt naar de stad om daar eens iets ander te vinden dan alleen maar geiten. In de stad komt hij Finn tegen, een zeven jarige jongen. Finn ziet er uit als een lekker hapje, maar Finn wilt niet opgegeten worden door die grote, hongerige trol. Finn bedenkt daarom snel een plannetje. Hij zegt tegen de trol dat hij maar klein is en dat de trol veel beter meer kinderen kan opeten in een keer… Bijvoorbeeld een auto vol kinderen.
En zo gaat trol op pad om een auto vol kinderen te zoeken. Zou hij er een tegen komen en alle kindertjes op eten?
“ik pak ‘m, ik bak ‘m
ik stroop ‘m, ik vil ‘m
ik kook hem met kleren en al of ik gril ‘m”
Onze mening
Wederom een heerlijk kinderboek dat zich makkelijk weg lijst door de rijm zinnetjes (zie hierboven) en de fantastische illustraties. Bij dit boek kun je zeker een hoop interactie inbrengen. Kinderen uit groep 4 kunnen dit boek al zelfstandig lezen is mij opgevallen.
De Hongerige trol is onder andere te koop bij Gottmer en bij Bol.com
Wat een grappig boek. Wij lezen onze kinderen elke avond voor als ze naar bed gaan of even als rustmomentje overdag. En dan natuurlijk soms met gekke stemmetjes ofzo haha