Vleesconsumptie is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt in de maatschappij. De voedingsindustrie is een belangrijke bron van broeikasgassen en heeft een grote impact op het milieu. Het produceren van vlees kost veel meer water, land en energie dan het produceren van plantaardige producten. Daarnaast zorgt de vleesproductie voor ontbossing en verlies van biodiversiteit.
Broeikasgassen bij vleesproductie
Een van de belangrijkste effecten van de vleesproductie is de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, methaan en lachgas. Het fokken van dieren, het transporteren van vlees en het koelen en verpakken van vleesproducten zijn allemaal energie-intensieve processen die bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen. De vleesindustrie is verantwoordelijk voor ongeveer 15% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.
Land- en watergebruik
Daarnaast zorgt de productie van vlees voor veel land- en watergebruik. Het fokken van dieren en het verbouwen van voedsel voor de dieren kost veel meer land en water dan het produceren van plantaardige producten. Bovendien is de vleesproductie vaak verantwoordelijk voor ontbossing, waardoor er minder CO2 kan worden opgenomen door bomen.
Duurzamere vleesproducten
Om de impact van de vleesconsumptie op het milieu te verminderen, zijn er verschillende maatregelen die genomen kunnen worden. Zo kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor meer plantaardige voeding en kan er bewuster omgegaan worden met de hoeveelheid vlees die geconsumeerd wordt. Ook kunnen er duurzamere vleesproducten worden gekocht, zoals biologisch vlees of vlees van lokale producenten.
Kortom, de vleesconsumptie heeft een grote impact op het milieu. Door bewuster om te gaan met de hoeveelheid vlees die geconsumeerd wordt en te kiezen voor duurzamere vleesproducten, kunnen we deze impact verminderen en bijdragen aan een meer duurzame toekomst.
Lees ook:
- De Nationale Week Zonder Vlees (en Vis) met zeven recepten
- 10 tips om goed te kunnen plandelen (zwerfafval rapen)
Wat doen jullie eraan om de vleesconsumptie te verminderen?
Foto: Pexels
Yes, ik als vegetariër word altijd blij als iemand aandacht aan dit onderwerp besteedt! Ik hoop altijd dat mensen geïnspireerd raken om vlees te vervangen door peulvruchten, noten, etc.
Wij eten vaak vegan doordat mijn jongste zoontje allergisch is voor eieren en melk. We hebben ook onze vaste gerechten zonder vlees. We proberen dus wel.
Ik sluit me aan bij de reactie van Maria!
Ik denk dat we er met z’n allen wel over eens zijn dat de huidige manier niet werkt, met massaproductie. Een dier is een gebruiksvoorwerp geworden. Ik ben zelf van mening dat plantaardig eten de toekomst is, maar voor degenen die vlees willen blijven eten, zou het mooi zijn als lokaal meer wordt gepromoot. Wat anderen hier bij de reacties ook al zeggen, korte lijnen, weten waar en wat je koopt. Dit geldt voor zowel vlees, zuivel als groenten/fruit. En eet met de seizoenen.
minder vlees eten is veel beter voor je lichaam en hormoonhuishouding
Vlees hoeft niet elke dag, vega kan ook lekker zijn.
Verminderen ten opzichte van …..?
Wij eten vlees. Gekocht direct bij de boer, of bij een zelfslachtende slager.
Korte lijnen, zeer lokaal!
Daarnaast maken we positieve impact op het milieu door veel hergebruik van spullen. Tweedehands duurzaam. Kritisch op wát je in huis haalt.
Geen verre (vlieg) vakanties
Korte lijnen zijn altijd beter, goed dat jullie zo bewust leven!