Geschiedenis saai? Echt niet! “De nacht van de gestolen schilderijen” (EAN 9789047634843) is een boek over roofkunst en een spannende avond in het Mauritshuis. Laat je verrassen door de kracht van het verleden.
De nacht van de gestolen schilderijen
Een werkstuk schrijven voor geschiedenis en dat ook nog eens zonder je beste vriendin. Mies loopt er nog niet warm voor. Maar dan nodigen Amin en Iker haar uit voor een bezoek aan de Gevangenpoort in Den Haag. Mies besluit met hen mee te gaan, in de hoop wat informatie te verzamelen voor haar geschiedeniswerkstuk. Als de Gevangenpoort gesloten blijkt te zijn, besluiten ze de Galerij te bekijken. In de Galerij maken ze kennis met roofkunst: kunst die door bijvoorbeeld Napoleon en Hitler gestolen werd. Ze ontmoeten mevrouw Schuursma. Haar familie was eigenaar van een van de schilderijtjes uit de Gallerij. Het schilderijtje werd echter in de oorlog geroofd door de nazi’s. De kinderen vragen of ze mee mogen luisteren tijdens het gesprek over het schilderijtje, zodat ze dat verhaal kunnen gebruiken voor hun werkstukken. Dat mag en blijkt het begin van een spannend avontuur.
Wat vinden wij ervan?
Mies&Cato, twee meiden die het liefst logeren, winkelen of een filmpje kijken. Iker, Amin en Teun, drie jongens die dol zijn op geschiedenis. Groter kan het verschil bijna niet zijn. In “De nacht van de gestolen schilderijen” gaan Mies en Cato mee met Iker, Amin en Teun, op pad naar de Gevangenpoort. Samen ontdekken ze steeds meer over de geschiedenis van de roofkunst. Ze raken betrokken bij een inbraak in het Mauritshuis. Maar al gauw blijkt dat niets is wat het lijkt.
Gaandeweg leren de ogenschijnlijk zo verschillende pubers elkaar steeds beter kennen. Tijdens hun avonturen vullen ze elkaar goed aan en werken ze samen. De start van een vriendschap waarin geschiedenis een verbindende factor wordt.
Wij vinden “De nacht van de gestolen schilderijen” een mooi verhaal, waarin geschiedenis een andere dimensie krijgt. Het boek laat goed zien hoe boeiend geschiedenis kan zijn en hoe geschiedenis, ook nu nog, een rol speelt in de levens van heel veel mensen. Het is boeiend geschreven en er zitten verrassende elementen in de verhaallijn. Daardoor bleven we benieuwd naar hoe het verhaal verder zou gaan. De personages worden mooi neergezet en juist door hun verschillen is er een goede dynamiek in het verhaal. Het verhaal telt zo’n 100 pagina’s en is daardoor goed te overzien. Ook voor de puber die naast geschiedenis, ook lezen niet altijd leuk vindt. Laat je dus vooral meevoeren in de geschiedenis van de roofkunst.
Informatie
De nacht van de gestolen schilderijen
Auteur: Martine Gosselink
Illustrator: Jeska Verstegen
ISBN: 9789047634843
Uitgever: Uitgeverij Rubinstein
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Lees ook:
Welk boek is bij jullie tiener favoriet?
Foto: Margot
#spon #affiliatie
Hotel de grote L van Sjoerd Kuyper vinden ze erg leuk.
Hotel de grote L van Sjoerd Kuyper vinden ze erg leuk.