Al langere tijd overwegen we om een vlaggenstok en vlaggen in gebruik te nemen. Dit jaar hebben we woord bij daad gevoegd. Afgelopen week ontving ik een vlaggenstok, vlaggenstokhouder en de Nederlandse vlag in ontvangst genomen. Maar toen kwam de vraag wanneer mag de Nederlandse vlag uitgehangen worden alsook waarom hangen we hem uit? Ik ging op onderzoek uit en deel de uitkomsten met je in dit artikel.

Nederlandse vlag

De Nederlandse vlag is een horizontale vlag met de kleuren rood (helder vermiljoen), wit (helder wit) en blauw (kobaltblauw). In normblad 3055 zijn deze kleuren vastgesteld in Éclairage-coördinaten. Deze kleuren zijn niet direct in Pantone-codering om te zetten.

Omtrent de afmetingen zijn er geen voorschriften. Wel is er in de niet-bekrachtige Vlaggenwet van 1937 vastgesteld dat de verhouding 2:3 moest zijn. Over het algemeen wordt die verhouding nog steeds nagevolgd.

Waarom de Nederlandse vlag?

De Nederlandse vlag is het symbool van het Koninkrijk der Nederlanden en hoort daarom overal op Nederlands grondgebied een ereplaats te hebben. Het is niet toegestaan de nationale driekleur te gebruiken voor commerciële doeleinden of te bedrukken met (reclame) teksten.

Waar komen de kleuren rood, wit en blauw vandaan?

Als eerste is het wellicht leuk om te weten dat de Nederlandse vlag er niet altijd rood, wit en blauw uit heeft gezien. Toen Willem I halverwege de 16e eeuw stadhouder werd, veranderde het rood in oranje als verwijzing naar zijn achternaam. Dat heeft overigens niet lang stand gehouden omdat rode stof minder duur en makkelijker te verkrijgen was. Daarnaast hielp het ook niet echt mee dat de oranje kleurstoffen voor de oranje banen bestonden uit planten als meekrap en ze snel vervaagden.

Maar waar komt dan dat rood wit en blauw vandaan? De meest gangbare theorie hierover is dat de kleuren van de vlag symbool staan voor wat mensen vroeger zagen als de ‘natuurlijke’ opbouw van het volk. Zo zou rood staan voor het volk, wit voor de kerk en blauw van adel.

Deze symboliek is overgenomen door Frankrijk, Kroatië en de VS. Grappig hè?

Wanneer mag er gevlagd worden?

Nu we wat meer weten over de Nederlandse vlag is het ook prettig om te weten wanneer deze uitgehangen mag worden. Na wat speurwerk kom ik uit tot de volgende (officiële) data:

  • 31 januari (1 februari): Verjaardag prinses Beatrix
  • 27 april (26 april): Koningsdag, verjaardag koning Willem Alexander
  • 4 mei (4 mei): Dodenherdenking (vlag halfstok vanaf 18.00 tot zonsondergang)
  • 5 mei (5 mei): Bevrijdingsdag
  • 17 mei (18 mei): Verjaardag koningin Máxima
  • Laatste zaterdag in juni: Veteranendag
  • 15 augustus (16 augustus): Bevrijding van toenmalig Nederlands-Indië
  • 3e dinsdag in september: Prinsjesdag (alleen in Den Haag)
  • 7 december (8 december): Verjaardag prinses Catharina-Amalia
  • 15 december (16 december): Koninkrijksdag

De oranje wimpel wordt officieel alleen gebruikt op verjaardagen van leden van het Koninklijk huis en op Koningsdag

* Indien een datum op een zondag of op een algemeen erkende Christelijke feestdag valt, dan dient op de tussen haakjes vermelde datum te worden gevlagd.

Echter….

We mogen de Nederlandse vlag en wimpel elke dag van het jaar uithangen. En dat zien we dan ook met regelmaat gebeuren als er iemand is geslaagd, bij een persoonlijk feestje of andere bijzondere gebeurtenis. En laat dat ook de reden zijn waarom wij graag in het bezit wilden zijn van zo’n vlag.

Nederlandse Vlag

Vlaggenclub

Al meer dan 10 jaar heeft de Vlaggenclub het grootste assortiment vlaggen in het assortiment. Zo hebben ze onder meer:

  • Nederlandse vlaggen
    Nederlandse vlag & wimpels, Oud Hollandse vlag, Provincie vlaggen & wimpels, Gemeentevlaggen, Streek & Regio en losse wimpels.
  • Buitenlandse vlaggen
    Afrikaanse, Aziatische, Europese, Noord-Amerikaanse, Zuid-Amerikaanse en Ociaanse vlaggen
  • Maritieme vlaggen
    Seinvlaggen, Geuzenvlaggen, KNRM, Koninklijke Watersport, Pavoiseerlijnen en Vleugels
  • Thema vlaggen
    Carnavalsvlaggen, Geboortevlaggen, EK/WK voetbal, Partyvlaggen, Oranje vlaggen, Piraten vlag, Race & Kart vlaggen en nog heel erg veel meer…
  • Vlag bedrukken
    Mocht jouw vlag er dus echt niet tussen staan of heb je andere wensen/eisen dan kun je een vlag laten bedrukken bij het bedrijf.

Overweeg jij dus om een vlag te kopen dan ben je bij de Vlaggenclub aan het juiste adres.

Vlaggen jullie wel eens?