Slapeloze nachten zijn niet alleen frustrerend op het moment dat je wakker ligt, het staat ook je functioneren overdag vaak behoorlijk in de weg. Je kunt je dan bijvoorbeeld niet concentreren en je raakt snel overprikkeld. 
Heb je de laatste tijd veel last van slapeloosheid, en vraag je je af wat je hiertegen kunt doen? Dan is het raadzaam om eerst te achterhalen wat jou precies wakker houdt. Zo kun je bijvoorbeeld slecht in slaap komen omdat je niet comfortabel ligt, of je maakt je zorgen waardoor je veel piekert en daardoor niet tot rust kunt komen.
In dit blogartikel hebben we drie mogelijke oorzaken voor slapeloosheid op een rijtje gezet, inclusief een tip om dit op te lossen of om hiermee om te gaan. 

1. Je bed ligt niet comfortabel waardoor je geen aangename houding kunt vinden

Misschien sta je er niet direct bij stil, maar het kan heel goed zo zijn dat je niet prettig ligt omdat je geen goed matras hebt. Een slecht of verouderd matras kan de slaapkwaliteit zeer negatief beïnvloeden en ook ervoor zorgen dat je niet makkelijk inslaapt. Je ligt te woelen omdat je op geen enkele manier prettig ligt, en je wordt tussendoor veel wakker vanwege rugpijn of een stijve nek.
Als je wilt investeren in een goede nachtrust, is een waterbed een goede lange termijn investering. Slapen op water is om meerdere redenen bevorderlijk voor een optimale nachtrust.

Water heeft namelijk een kalmerend effect waardoor je makkelijker ontspant.
Een watermatras vormt zich daarnaast vanwege de flexibiliteit van het water onmiddellijk naar je lichaam, waardoor je de hele nacht door comfortabel ligt en ontspannen in slaap valt.

2. Je hebt last van stress of piekergedachten

Als je persoonlijke situatie of werksituatie stress oplevert, kan dit de nachtrust ook flink in de weg komen te staan. Je maakt je zorgen en het lukt niet om de positieve gedachten stop te zetten.
Als je last hebt van piekeren op het moment dat je in slaap wil komen, werkt het vaak goed om weer contact te maken met je lichaam. Zo verleg je even je focus. Dit kun je bijvoorbeeld doen door naar een begeleide meditatie te luisteren, of door je te richten op je ademhaling.

3. Je bent te onrustig

Ook als je overprikkeld bent, kan dit ervoor zorgen dat je niet kunt ontspannen en daardoor niet in slaap valt. Dit hoeven geen negatieve gedachten te zijn, je kunt ook juist door je enthousiasme te actief zijn in je hoofd. In zo’n geval kan het helpen om er even uit te gaan en een kopje kamillethee te drinken. Ook kun je alvast wat in de ontspanningsmodus komen door nog een bad te nemen voor je naar bed gaat.

Vermijd prikkels en verruil de smartphone ’s avonds liever bijvoorbeeld voor een fijn boek. 

Lees ook:

Heb jij wel eens last van slapeloosheid?

Afbeelding van Anna Lisa via Pixabay