Ga je binnenkort klussen in huis? Wil je bijvoorbeeld een muur in je huis slopen? Of wil je de muur een ander kleurtje geven? Denk dan ook aan een goede ladder. Een ladder is onmisbaar tijdens het klussen om bij hoge plekken te komen. Een ladder zorgt voor extra veiligheid op dit gebied. Het is niet aan te raden om dit op eigen initiatief op bijvoorbeeld een stoel te gaan doen. Maar waar moet je nog meer tijdens het klussen rekening mee houden? Dat is te lezen in dit artikel.
Ga goed voorbereid beginnen aan het klussen in huis
Bereid het klussen goed voor. Maak een draaiboek van de klussen die je wilt gaan doen. Beschrijf het project stap voor stap en maak checklists. Houd ook de kleurnummers van gebruikte verf bij. Zo kun je, als je verf te weinig hebt, de juiste kleur erbij kopen. Ga bij de Dienst Bouw- en Woningtoezicht van je gemeente na of je een bouwvergunning nodig hebt. Zo weet je wat je kan en mag veranderen. Raadpleeg bij constructieve veranderingen altijd een bouwkundige. Sloop bijvoorbeeld nooit een muur waarvan je niet zeker weet of het geen draagmuur is. Maak foto’s van de werkzaamheden, met name van leidingwerk en installaties die later niet meer zichtbaar zijn. Erg handig als naslagwerk. Zorg ook voor gas, elektra en water als je dit tijdelijk moet afsluiten. Bekijk de technische installatievoorschriften van bijvoorbeeld je cv-ketel voor installatie en ga na of ook in de nieuwe situatie nog aan alle eisen wordt voldaan. Bedenk goed hoeveel stopcontacten en schakelaars je op welke plek wilt hebben. Het installeren van een extra stopcontact kost weinig moeite. Bezuinig niet op materiaal. Dat bespaart je uiteindelijk veel tijd en ergernissen en is veiliger. Kijk meteen of bestaande leidingen en draden kunnen worden weggewerkt. Kies daarbij voor een goede ladder voordat je gaat klussen, ga voor een kamersteiger of ga een rolsteiger opbouwen.
Is de veiligheid tijdens het klussen op orde?
Bij klussen staat de veiligheid voorop. Met de onderstaande veiligheidstips voorkom je ongelukken:
- Ga na of gereedschap aan alle eisen voldoet; check de scherpte van je zaag en stanleymes en kijk of je apparatuur voldoet aan de vereiste CE-richtlijn.
- Zorg voor een opgeruimde werkplek zodat je nergens over kunt vallen.
- Denk aan verlichting en ventilatie.
- Gebruik een ladder met stevige voet en plaats hem op een stabiele ondergrond.
- Werk je met een gasbrander? Hou een emmer water bij de hand om een eventuele brand te voorkomen.
- Gebruik waar nodig beschermingsmiddelen als een veiligheidsbril en gehoorbeschermers.
- Kies bij sloopwerk voor veiligheidsschoenen met verstevigde neuzen.
- Sta bij boren altijd recht achter het te boren gat en hou de machine met twee handen
- vast.
Je weet nu hoe je goed voorbereid aan de slag gaat tijdens het klussen. Richt een veilige omgeving in om te klussen en ga voor het juiste materiaal. Kies daarbij wat in jouw situatie wenselijk is en neem vooral geen risico’s. Op die manier houd je het klussen leuk en veilig.
Lees ook
- Vocht in huis? Geen probleem!
- (Bouw)container huren tijdens een verbouwing/verhuizing
- Sauzen, verven en schilderen met de juist verfspullen
Een goede ladder is inderdaad onmisbaar. Je wilt ook geen rare ongelukken
wij zijn gepensioneerd en doen wel wat klussen zelf thuis, hebben onlangs nog ons huis geschilderd en omdat we een goede ladder hebben met grote opstap kunnen wij dat nog zelf doen
Goed gereedschap is het halve werk! Wij hebben een fijne ladder die we ook goed kunne inklappen zodat opbergen geen probleem is.
Vlak nadat we in ons huis trokken, hebben wij vrij snel geïnvesteerd in een goede, stevige ladder. Het is even een uitgave, maar met een eigen huis kun je eigenlijk niet zonder (of je moet alles willen laten doen). Al veel gebruik van gemaakt!
Aan mij zal het niet liggen, maar het gevaar zit ‘m soms in de “ervaren” (vaak mannelijke) klusser in huis …