Ooit weleens gehoord van een bananenslak? Nee?! Echt niet? …. Nou we zullen eerlijk zijn, tot voor kort wisten wij ook niet van het bestaan van de bananenslak hoor. Maar een bananenslak bestaat echt! En de kleur kun je vast wel raden…die is geel! Grappig hé? En heb je wel eens gehoord van een konijnvis? Je hebt ze in verschillende soorten kleuren zoals groen en bruin. De konijnvis lijkt helemaal niet op een konijn. Dat vinden wij dan wel weer een beetje vreemd, want waarom noemen ze die vis dan naar een konijn? Oja, en heb jij ooit wel eens paarse kikkers gezien? Nee? Geeft niet hoor, wij namelijk ook niet. Maar ze bestaan dus wel. En ze zien er erg mooi uit! Hoe wij dat allemaal weten? Dankzij het dierenboek ‘Dieren op kleur’ van Anita Ganeri.
‘Dieren op kleur’
Wij zijn laatst in Frankrijk op vakantie geweest. Daar waren heel veel sprinkhanen. Daarom wisten wij wel dat er sprinkhanen bestaan, er is er zelfs per ongeluk eentje meegereisd naar Nederland. Maar dat er ook bidsprinkhanen bestaan, dat wisten we dan weer niet. Maar dankzij dit boek weten we dat ze wel bestaan. We hebben er zelfs al eentje in het echt gezien. Vorige week waren we in de dierentuin en daar hebben we een echte bidsprinkhaan gezien. Leuk hé!
Dit boek zagen we in onze bibliotheek liggen, en we vonden de voorkant er erg interessant uitzien. Zoveel dieren in zoveel kleurige vakjes. Wij werden er nieuwsgierig naar. Het boek ging al snel open. En wauw, we keken onze ogen uit. Want er staan heeeeeel veeeeel dieren in, zoveel zelfs dat we besloten om het boek maar te gaan lenen en mee naar huis te nemen. Dat was een goed idee want we hebben er veel kijkplezier van. Het is een lekker groot boek, de dieren staan allemaal mooi en duidelijk afgebeeld. Het bijzondere van het boek is dat de dieren allemaal op kleur staan. Elk hoofdstuk heeft een kleur, en per hoofdstuk/kleur heb je een aantal pagina’s vol met dieren in die kleur. Supermooi! Hele bekende dieren komen er in voor. Zo zie je bij het hoofdstuk ‘roze’ bekende dieren als de flamingo en de big, maar ook een voor ons onbekend dier zoals een sigarenmaker.
In het eerste hoofdstuk wordt een uitleg gegeven over waarom dieren een kleur hebben en wat de functie is van kleur. Daarna volgen er 8 kleurhoofdstukken. Het een-na-laatste hoofdstuk heet ‘veelkleurig’, hierin zie je dieren met verschillende kleuren of een opvallend patroon. Nooit geweten dat er zoveel kleurige en bijzondere dieren waren.
Onze mening over ‘Dieren op kleur’
Je hebt het vast al een beetje begrepen, maar wij zijn enthousiast over dit boek. Wij raken namelijk niet uitgekeken. Ook onze vader en moeder vinden het een mooi boek om samen met ons te bekijken. Er staan echt wel honderden dieren in het boek. De dieren staan niet als plaatjes afgebeeld, maar van elk dier zijn er mooie foto’s. Dat maakt het extra mooi om naar de dieren te kijken. Ze lijken net echt. Het boek is vrij groot, hierdoor zijn de dieren ook goed te bekijken. Je kunt het boek als kijkboek gebruiken maar ook als zoekboek. Zo geeft papa of mama wel eens een opdracht, ‘zie jij de bruine beer?’ of ‘wijs de vieroogkoraalvlinder eens aan?’ De bruine beer is niet moeilijk, die vinden wij zo. Maar de vieroogkoraalvlinder, dat is even zoeken als er meer vlinders op een bladzijde staan of als je denkt dat het een vlinder is en het lijkt niet op een vlinder. Dat klinkt geheimzinnig hé? Nou wij gaan het niet verklappen hoor hoe de vieroogkoraalvlinder eruitziet, je mag het zelf ontdekken in dit prachtige boek! Het is een mooi vormgegeven en leerzaam boek voor alle leeftijden. Wat ons betreft een aanrader!
Boekinformatie
Titel: Dieren op kleur
Schrijver: Anita Ganeri
Uitgever: Gottmer
ISBN: 978 90 257 6699 3
Op Thuisleven besteden we vaker aandacht aan recensies van Gottmer boeken
Hee dat ziet er als een echte aanrader uit. Dieren op kleur, hoe verzinnen ze het 😀
inderdaad!! Maar wel heel mooi!