Een eigen mini ecosysteem maken is dat nou zo moeilijk en overleven de plantjes het? Moeilijk is het zeer zeker niet, onderhouden is zelfs nog makkelijker! Dat komt omdat het ecosysteem zichzelf voorziet van water en voedingsstoffen. Hoe kan dat dan zult u zich vast en zeker af vragen. Wel zoals u weet hebben planten water en licht nodig om te kunnen overleven. Uiteraard mag ook lucht niet ontbreken. Als je een plek hebt waar de planten dit allemaal hebben en je sluit deze ruimte af kan het zichzelf geheel voorzien. Delen van een plant zullen afsterven en dit zet zich weer om in de aarde tot voedingsstoffen voor de planten die nog wel leven in pot. Kortom: ideaal voor mensen die geen groene vingers hebben. Maar ook voor wereldreizigers die graag groen in huis hebben en niet elk jaar nieuwe planten moeten kopen omdat de oude reeks planten dood is gegaan na een lange trip.

Wie komt nu op dat idee?

Het ecosysteem dat ik vandaag maak is natuurlijk iets anders dan het ecosysteem waar alles mee begonnen is. Een Britse man heeft namelijk in 1960 een zaadje in een pot gedaan, dat laten groeien en nog éénmaal water gegeven in 1972 en vervolgens de pot niet meer open gemaakt. Van dat zaadje zul je nu niet veel meer zien, de lege ruimte in de fles net zo min. Bekijk het filmpje maar eens van de pot zoals het er nu naar uit ziet. Echter met het ecosysteem dat ik vandaag maak, in deze DIY, is niet geschikt om zolang mooi te blijven. Ook deze planten zullen groter en groter worden en dan krijg je een wirwar van planten en decoratie door elkaar. Bedenk dus even van te voren of je over een aantal jaren, als alles behoorlijk gegroeid is, opnieuw wilt begonnen of dat je het door wilt laten groeien zoals de Britse man.

In deze DIY leg ik jouw stap voor stap uit hoe je je eigen mini ecosysteem kunt maken. Maar eerst even een lijstje met wat je allemaal nodig hebt:
Een mooie glazen vaas met een kurk, kleine plantjes die tegen een hoog vochtgehalte kunnen (varens bijvoorbeeld), actieve houtskool, stenen of hydrokorrels, aarde, decoratie en eventueel Platmos.

Stap 1: Schoonmaken

Maak de vaas goed schoon, gebruik het liefst geen schoonmaakmiddelen.

Maak je eigen mini-ecosysteem diy.

Stap 2: Stenen of hydrokorrels

Bedek de bodem van de vaas voor zo’n 3 cm. met hydrokorrels of stenen. Voor het overtollige water.

Maak je eigen mini-ecosysteem diy.

Stap 3: Actieve houtskool en aarde

Bedek vervolgens de stenen / hydrokorrels met zo’n 2 a 3 cm. actieve houtskool. Dit is om vieze luchtjes, schimmels en bacteriën te voorkomen. Actieve houtskool is meestal bij een vissenafdeling verkrijgbaar. Hier over heen leg je een laagje aarde. Wil je een speelser effect dan kun je de achterkant van de vaas iets meer ophogen met aarde. Dat is leuk als je de vaas tegen een muur aan wilt zetten.

Maak je eigen mini-ecosysteem diy.

Stap 4: Plantjes

Het is nu tijd om de plantjes in de aarde te steken.

Maak je eigen mini-ecosysteem diy.

Stap 5: Platmos

Als je gekozen hebt om Platmos toe te voegen aan de bodem dan kun je dit nu toevoegen in de pot

Maak je eigen mini-ecosysteem diy.

Stap 6:  Decoreren

Nu kun je de vaas verder de decoreren. Dat kan met een beeldje, dat kan met dezelfde soort steentjes als de eerste laag in de vaas of met bijvoorbeeld schelpen die je zelf hebt gevonden aan de zee.

Maak je eigen mini-ecosysteem diy.

Stap 7: Water

Voorzie de vaas van wat water, laat de vaas plus minus een week luchten door de kurk eraf te laten. Na een week mag de kurk op de fles.

Maak je eigen mini-ecosysteem diy.

Stap 8: Te veel vocht

Mocht je nu merken dat er te veel water in de fles zit, dit kun je zien aan de hoeveelheid condens op het glas, dan haal je de kurk ervan af zodat de fles nog wat kan luchten. Na een dag of 2 plaats je de kurk weer op de fles en kijk je of het goed gaat.

Maak je eigen mini-ecosysteem diy.

En als laatste: Genieten!

Omdat het ecosysteem zichzelf nu voorziet van water, hoef je je hier geen zorgen meer over te maken. Het zal wel eens voorkomen dat bladeren sterven, dit zal verteren in de grond en worden weer voedingsstoffen voor de planten. Kortom een geheel eigen mini ecosysteem. Plaats het op een mooie plek in huis en je kunt er, als het goed is, jarenlang van genieten. En met jarenlang bedoel ik dan ook echt jarenlang.

Lees meer.

Heb jij ook een Mini-ecosysteem?