Ons nichtje is jarig en ze wil graag een leesboek van Dolfje Weerwolfje hebben. Het nieuwste boek ‘Weerwolfbommetje!’ heeft ze nog niet, dat boek is geselecteerd voor de Nederlandse Kinderjury 2017. En dan zie ik een Dolfje Weerwolfje ‘Woordspelletjes’ doeblok voor 7-9 jaar. Dat is een leuke combinatie en perfect voor in de voorjaarsvakantie. Ik kan het natuurlijk niet laten beide te recenseren.

Weerwolfbommetje!’

Op school zijn de lezers al weer anderhalf jaar bezig en werken ze toe naar niveau E4, het einde van groep 4. Dit boek van Paul van Loon, is geschikt voor meisjes en jongens en is leuk om zelf, maar ook fijn om samen te lezen. Korte en iets langere zinnen wisselen elkaar af. Iedere zin met leestekens en een hoofdletter begint op een nieuwe regel. De illustraties ondersteunen de tekst links dan wel rechts. Met 55 pagina’s is het al een heel verhaal opgedeeld in hoofdstukken.

Weerwolfbommetje

Dolfje gaat met de auto naar een camping in Frankrijk. Naast zijn ouders gaat Timmie ook mee op vakantie. Ze zingen wat af, totdat Dolfje plotseling Noura erg mist. Het is volle maan als ze aankomen. Opa Weerwolf heeft door een truc Leo meegenomen en de weerwolven nemen ’s nachts een manebad. Het gemis aan Noura blijft, tot er plotseling iets bruins uit de struiken komt …

Dolfje Weerwolfje- Weerwolfbommetje! van Paul van Loon, met illustraties van Hugo van Look, Uitgeverij Leopold 2016.

Dolfje Weerwolfje- Woordspelletjes

Lekker lang puzzelplezier kopt de kaft. Samen met Uitgeverij Leopold en Uitgeverij Zwijsen heeft Paul van Loon deze woordspelletjes samengesteld in 2016. De illustraties zijn van Hugo van Look (net als Weerwolfbommetje!) en vrolijk gekleurd. De puzzels, het geheimtaal en de aanvuloefeningen hebben de hoofdrolspelers Dolfje, Noura, Timmie en opa gemeen. Haal je held in huis en oefen thuis ongemerkt met taal. Om je een beeld te kunnen vormen heb ik er twee op de foto gezet. Sommige puzzels zullen voor een kind van net 7 jaar te moeilijk zijn, of je helpt hen erbij óf ze slaan de bladzijde om. Onze dochters zijn met enige regelmaat blij een half ingevuld doeboek in de lade te vinden en gaan er vervolgens energiek weer mee aan de slag. Ze gebruiken ze regelmatig om schooltje mee te spelen. Wat opvalt in de woordspelletjes van Dolfje Weerwolfje zijn de opdrachten als: Waar kun je -je achter zetten of achter welke woorden kan je een -s zetten? Deze opdrachten slaan een brug tussen school en thuis. Ze worden afgewisseld met codetaal, geheimschrift en letterregen en woordchaos.

Dolfje Weerwolfje Woordspelletjes van Paul van Loon, i.s.m. Uitgeverij Leopold en Uitgeverij Zwijsen 2016.

Lees ook:

Geef jij wel eens een leesboek of doeblok cadeau?