Douchen is een snelle manier om jezelf schoon te maken. Douchen is helaas ook een snelle manier om (veel) geld kwijt te raken en/of je voetprint op aarde te vergroten. Uiteraard wilt dat niet zeggen dat je je nooit moet douchen. Niet douchen brengt namelijk serieuze gezondheidsklachten met zich mee en daar zit niemand op te wachten. Daarnaast is douchen velen malen beter voor beurs en milieu dan in bad gaan. In een gemiddeld bad gaat namelijk zo’n 120 liter water, Dat kost 3 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten! Toch kan douchen voor velen nog efficiënter. In dit artikel delen we dan ook een reeks duurzame tips om te besparen onder de douche.

Douche-wtw

Wtw staat voor warmteterugwinning. Een douche-wtw is dan ook een slim apparaat dat de warmte van het wegstromende douchewater hergebruikt. Hierbij wordt dus geen water hergebruikt maar wel de warmte. Die warmte wordt terug gewonnen doordat in de douche-wtw uit het wegstromend douchewater de warmte wordt gebruikt om koud leidingwater voor te verwarmen. Zo hoeft de hr-ketel, warmtepomp of elektrische boiler minder hard te werken.
Hoe te installeren? De douche-wtw is in te boven bij de verbouwing of het bouwen van de douche, ofschoon er ook systemen bestaan die achteraf geplaatst kunnen worden.

Waterbesparende douchekop

Gebruik een waterbesparende douchekop, deze gebruikt maximaal 7 liter water per minuut. Door de speciale technieken in de waterbesparende douchekop voelt de douche toch aan als een lekkere volle straal, maar verbruikt het minder water.

Zonneboiler

Warm water met energie van de zon? Neem dan een zonneboiler, hierdoor bespaar je bijna 40% op je energieverbruik onder de douche (en in de keuken). Naast het lagere energieverbruik, dankzij de zonneboiler, komt er ook veel minder CO2 vrij. Het is dan ook een duurzame vervanger van aardgas. Op zonnige en warme dagen (lente, zomer) zal de zonneboiler met een beetje geluk bijna al je warme water leveren. In de winter gaat dat niet lukken. Uiteraard hoef je niet bang te zijn voor een koude douche want de hr-ketel of warmtepomp springt dan bij.
Tip: je kunt subsidie krijgen als je een zonneboiler koopt.

Shampoo bars, conditioner bars, haarmasker bars, body bars, shaving bars, enzovoorts.

Wat begon bij een shampoo of body bar is nu uitgegroeid tot bars voor zo’n beetje elk lichaamsdeel. Of je nu je haren wilt wassen, je lichaam wilt opfrissen of jezelf wilt scheren. Dat is mooi nieuws want een bar vervangt maar liefst 3 plastic flessen! Daarnaast spaar je ook op de kosten, water, transport en CO2 uitstoot. Een hele goede manier dus om te besparen onder de douche.

Snel en makkelijk besparen onder de douche

  • Douche minder vaak (wissel bijvoorbeeld eens af door jezelf aan de wastafel te wassen)
  • Laat kinderen samen douchen of wissel ze af. Zo kan het ene kind in de douche en de andere kleed zich uit. Is het tweede (of 3e, 4e, 5e, …) kindje klaar dan laat je het kindje onder de douche eruit komen om af te drogen en kan het andere kind zich douchen.
  • Gebruik zolang mogelijk het babybadje. Dat verbruikt heel weinig water.
  • Gebruik een babybadje of grote bak in de douche voor de oudere baby, dreumes of kleuter. In een babybadje gaat veel minder water dan in bad of onder de douche. Daarnaast kan je kindje ook langer genieten.

Lees ook:

Welke douche-besparende tips heb jij?

Foto’s: Pexels