Weet je nog vroeger als je ouders een kamertje wilden behangen? Dan stond er een gigantische bouwlamp die de hele kamer hel verlichtte. En dat niet alleen. Naast de gemoederen raakte ook de bouwlamp verhit. Dat is nu verleden tijd en dan heb ik het niet over behangen, maar over het ontstaan van de led bouwlamp.

Waar gebruik je een bouwlamp voor?

Een bouwlamp bied je het gewenste zicht op allerlei klussen binnen- en buitenshuis. Stoten de behangranden elkaar wel van boven tot beneden? Is de hele muur wel gedekt met muurverf? Waar precies moet ik dat gaatje boren? En wat begint het toch vroeg te schemeren in de achtertuin. Je kunt het zo gek niet bedenken of je wenst er een lampje bij. Pas na het uitvoeren van alle klussen in je nieuw aangeschafte huis wordt het tijd om de sfeerverlichting aan te brengen.

Toen versus nu

Gut, als ik eraan terug denk, die goede oude tijd. Kijken hoe mijn ouders aan het klussen waren. Struikelen over het elektriciteitssnoer en/ of de wijd verspreide poten van de bouwlamp. Het “Brand je niet aan de lamp” en “je staat in mijn licht!”, was niet van de lucht. Gelukkig bestaat er technische vooruitgang voor alle thuis klussers. Het even beroemde als beruchte statief van de bouwlamp is allang achterhaald. Tegenwoordig kan je de handzame bouwlamp op de grond zetten. Deze schijnt in een schuine hoek omhoog en is te richten op de plek van je klus. En een snoer? Bah, wat ouderwets. De pootloze en snoerloze bouwlamp heeft een oplaadbare accu, helemaal van deze tijd. Makkelijk en eenvoudig in gebruik, neemt geen ruimte in beslag en zelfs waterdicht. Wist je dat de led bouwlamp gebruikt wordt als tuinverlichting en verkrijgbaar is met (of zonder) bewegingssensor?

En waarom LED?

De bouwlamp als warmtebron voor de winterklussen is ook achterhaald. Er wordt gebruik gemaakt van LED verlichting. Dat is een stuk voordeliger in energie gebruik dan voorheen. Er ging zoveel energie verloren in die warmte. De lichtopbrengst is nagenoeg hetzelfde als voorheen of zelfs beter te noemen. En wat die helwitte kleur betreft, tegenwoordig zijn er andere tinten ‘wit’ licht verkrijgbaar. Een stuk milder voor de ogen en nu komt je klus een stuk beter uit. Tenminste voor het oog.

Lees ook:

Heb jij nog een klusje liggen?

Bron afbeelding: Pixabay