Jeetje, je zal in deze tegenwoordige tijd maar een eerste huis willen kopen. Wat komt er veel op je af. Het nieuws staat er bol van. Starter op de woningmarkt. Waar let je allemaal op? Ik zet het voor je op een rijtje.
Starter op de woningmarkt
Als starter op de woningmarkt heb je geen koophuis dat je achterlaat. Je woont nu nog bij je ouders, op kamers of je woont al (samen) in een huurhuis. Je bent al aan het sparen geslagen, tenminste daar ga ik wel van uit. Het kopen van een huis brengt namelijk kosten met zich mee die niet onder de hypotheek vallen. Deze zogenaamde kosten koper zal je zelf moeten betalen. Dat zijn o.a. de rekeningen van de notaris en de taxatiekosten. Of kan je daarvoor je ouders lief aankijken?
Vaste lasten
Je weet nu wat je per maand kwijt bent aan vaste lasten. Dat zal veranderen als je een huis gaat kopen. Op voorhand is het moeilijk te berekenen wat je precieze vaste lasten zullen zijn. De hypotheker kan de maandlasten hypotheek berekenen en toespitsen op jouw situatie, maar je hebt nog geen huis gekocht. Dat blijft tot het zover is een beetje koffiedik kijken. Je krijgt vaak wel een uitsluitsel over wat je maximaal kunt lenen. En je kunt de wisselende rentestanden in de peiling houden. In sommige gevallen kunnen en willen je ouders bijspringen. Daar zijn gunstige belastingregels voor, die je online kunt vinden.
De bezichtiging
Dan heb je het huis van je dromen gezien. Je weet wat je kunt lenen en het valt binnen je budget. Wat dan? Je zoekt als de wiedeweerga contact met de verkoopmakelaar. Je plant een bezichtiging in. Ga je daar alleen heen? Dat is niet altijd verstandig omdat je niet weet waar je op moet letten. En je zit er met je gevoel teveel in.
Je kunt een aankoopmakelaar inschakelen. Die ondersteunt en ontlast je bij de aankoop van een woning. Ook zijn er wat zaken waar je op voorhand naar kunt kijken. Moet je servicekosten betalen? En wat is het energielabel van het huis. Deze zaken geven je alvast iets meer feitelijke informatie over het huis.
Een bod doen
Mocht je verder in dit proces daadwerkelijk overgaan tot het doen van een bod, dan kan je voorwaarden stellen. Je wilt bijvoorbeeld dat een onafhankelijk inspecteur een bouwkundige keuring doet. En je wilt de woning kopen onder het voorbehoud dat het lukt met de financiering. Een spannende tijd want er zijn misschien meer kapers op de kust. Als je bod wordt geaccepteerd dan kan je nog niet gelijk je dozen inpakken. Voor je een uitsluitsel hebt op je hypotheekaanvraag ben je wel 4 tot 8 weken verder. Deze tijd kan je wel gebruiken om alvast mensen te mobiliseren voor de verhuizing.
De overdracht
Het lijkt wel een sprookje, want dit verhaal loopt goed af. Je bod wordt geaccepteerd. De lening bij je ouders en/of de hypotheek wordt toegekend. De overdracht bij de notaris staat op de kalender geschreven. De bedenktijd loopt, dat is de één na laatste spannende periode. Je kunt je nog bedenken, weet je het wel zeker? Tekenen en inpakken maar!
Klussen, verduurzamen van je woning
Even een likje verf om het huis je eigen te maken. Of is er een verbouwing noodzakelijk? Moeten de keuken en badkamer nodig vervangen worden? Kijk ook eens naar de mogelijkheden van het verduurzamen van je eerste huis. Deze investering verdient zichzelf misschien snel terug. Helemaal als je het gelijk na de aanschaf doet, dan liggen de meeste jaren nog in het verschiet.
Verhuizen
Maak een feestje van de verhuizing. Geef je een afscheidsfeest of organiseer een housewarming. Doe dit voordat je gaat klussen, dan kan je misschien nog vrienden motiveren om je verder op weg te helpen. Want ze zullen allemaal goede raad hebben. Stel niet uit tot morgen wat je vandaag door een ander kunt laten doen.
Lees ook:
- Energie en gas besparende tips
- Poen voor Groen- geld terug van energiebesparende materialen
- Zaken die het meest worden vergeten tijdens een verhuizing
Het was het een heel geregel, maar heel leuk om al het geregel af te kunnen sluiten met een hele leuke housewarming!
Gelukkig hadden wij de tijd om het huis meerdere malen te gaan bekijken alvorens echt te beslissen. De schrik zat er in voor een te groot project, maar nu zooo blij dat we getekend hebben en hopelijk binnenkort kunnen starten met de verbouwing.
Leuk om dit te lezen, als je er zelf middenin zit.