Veel dieren bereiden zich in de herfst voor op het komende winterseizoen. Bijvoorbeeld door een nest te maken dat het dier beschermt tegen neerslag en wind. Wij mensen hebben in de moderne tijd een dak boven ons hoofd dat ons beschermt tegen weersinvloeden. Maar heb jij, nu de donkerste en koudste tijd van het jaar is aangebroken, ook zin om je slaapkamer om te toveren tot een cosy en warm nest? Hieronder lees je hoe je dat doet!
Meer slaap nodig in de winter
Veel mensen hebben in de winter de neiging meer te slapen. Door de afwezigheid van sterk zonlicht zijn we slaperiger, en bovendien kost het veel energie om je lichaam op temperatuur te houden. Voel je je niet zo uitgerust als in de zomer? Let er dan op dat je eens wat vroeger het lampje uitdoet.
Een matras dat bij je past
Daarnaast is ook de kwaliteit van je nachtrust erg belangrijk. Je matras speelt hierin een grote rol. Nu duurzaamheid van producten een steeds belangrijker onderwerp is, is het ook goed om te kijken hoe ecologisch verantwoord een matras is. Hierbij kun je onder andere denken aan het gebruik van natuurlijke materialen. Steeds populairder worden bijvoorbeeld matrassen van natuurlatex, kokos en hennep.
Ecologisch verantwoorde matrassen van deze materialen vind je bijvoorbeeld bij Allnatura. Waar op gelet moet worden bij de aanschaf van een matras? En vraag je je af: “Hoe kies ik een matras dat bij me past?”. De aanschaf van een matras doe je waarschijnlijk maar eens in de zoveel jaar, en is geen kleine aankoop. Lees je daarom goed in welke matras goed past bij je favoriete slaaphouding, gewicht en lengte, en wat de gewenste hardheid zou zijn!
Lekker wegkruipen onder een dekbed
‘Onder de wol kruipen’, wie kent de uitdrukking niet? Hoewel wollen dekbedden zeker nog bestaan (en sommige mensen er ook bij zweren vanwege de isolerende maar toch ook ademende kenmerken) zijn is er tegenwoordig een keur aan dekbedden van andere materialen. Vooral voor winterdekbedden zijn bijvoorbeeld ook dons, natuurvezel hennep of lyocell erg gewild.
Let bij het kiezen van een dekbed goed op de warmteklasse. Zaken zoals de temperatuur in de slaapkamer en je eigen gevoelstemperatuur bepalen welke warmteklasse het meeste comfort biedt in jouw persoonlijke situatie. Helemaal ideaal is een vierseizoendekbed, zodat je altijd de deken gemakkelijk kunt aanpassen. Vind je het toch nog wat fris in bed? Leg dan ook nog een lekker warme plaid over je heen!
Een fijn en gezond slaapkamerklimaat
Nog iets dat je slaapkwaliteit sterk beïnvloed? Je slaapkamerklimaat! Vanwege de verwarming die aanstaat kan het hier erg droog worden. ’s Nachts wordt de lucht echter ook weer vochtiger door de lucht die je uitademt. Sommige mensen vinden het fijn om ook in de winter met het raam open te slapen. Let er dan echter wel goed op dat je geen kou vat. Zorg daarnaast overigens wel voor frisse lucht door ventilatieroosters open te houden en te luchten een halfuurtje dagelijks. Gemiddeld genomen slapen mensen het fijnst bij zestien tot achttien graden Celsius, maar er zijn uiteraard uitschieters naar zowel boven als beneden. Nog iets dat de lucht gezonder kan houden in je slaapkamer is trouwens een plant met luchtzuiverende werking.
Ook in de zomer een comfortabele slaapkamer
Kun je ook wel wat inspiratie gebruiken om van je slaapkamer in de zomer een fijne plek te maken? Dat lees je in dit artikel met tips voor een zomerse slaapkamer.
Hele fijne tips, bedankt
Heb in de winter altijd de ramen in de slaapkamers open.
Luchten doen we graag
Hier gaat elke ochtend ook de ramen open en het raam van de badkamer staat vaak nachts ook open ( soms tot irritatie van mijn man) maar ik hou van luchten.
Bedankt voor de tips!
Frisse lucht is inderdaad belangrijk, ik moet nog vaker ventileren!
Hier staan de ramen overdag goed open om te luchten, ’s nachts laat ik dat toch liever achterwege… brrr.
Frisse lucht vind ik belangrijk, nu indeze tijd helemaal.
Leuke blog. Bij mij staat het raam altijd iets op een kiertje in de nacht behalve als het inregent, dan is er nog het rooster