We kochten een jaren ’30 huis. Daarvoor woonden we in een appartement en konden daar niet veel ophangen. De betonnen muren zaten vol met betondraad en daar boor je niet makkelijk een gaatje in. In een jaren ’30 huis willen we graag gewoon een schilderijtje op kunnen hangen en genieten van het leven. Maar wat vonden we achter de beplating van de paneeldeuren?

Typische jaren dertig kenmerken in huis

paneeldeuren opknappen

Ons huis werd al ruim 30 jaar bewoont door de oud-eigenaars. Zoals de makelaar samenvatte: “Het huis heeft een oude ziel”. In de gang na binnenkomst zit een afgeronde muur. De voor- en achterkamer scheiding, het en suite is weggenomen. Het glas-in-lood zit nog in de tussendeur van de gang naar onze woonkamer en er zijn twee ornamenten op het plafond. Bij de scheiding van eetkamer naar keuken is nog een originele balk in zicht, net als het keukenplafond. Dat is op zolder ook nog het geval. Onder het tapijt en het laminaat vonden we op de bovenverdieping verschillende vloerlagen, waaronder oranje zeil. Dat hebben we gestript tot op de kale houten vloer, daaroverheen hebben we tapijt laten leggen voor extra comfort.

We hebben geen erkers, maar wel een dakkapel met dakisolatiemateriaal, ook kenmerkend voor die tijd. Van de tegels met sierstrip uit het toilet durf ik niet te zeggen of die origineel zijn. Ze zijn in dezelfde romige kleur als het toilet. De keukentegels lijken mij niet origineel meer. De houten lambrisering is aan één kant van de gang in stand gebleven en wit geschilderd. De inbouwkasten tussen de grote en kleine slaapkamer zijn in stand gebleven. Op onze slaapkamer zijn er daarnaast nog drie in grootte variërende kasten boven elkaar. Allen met dezelfde kastdeurknop. Leuk detail is dat de inbouwkast op de kleine slaapkamer helemaal onder de zoldertrap ligt en best diep is. Daar zit een harmonica schuifdeur voor. Het huis beschikt nog over de originele paneeldeuren. Deze zijn in de jaren ’70 beplaat, omdat dat toen in de mode was. Tegenwoordig zouden moderne taatsdeuren een zeer goed alternatief kunnen zijn.

Wat zit er achter de platen op onze paneeldeuren?

Zoals gezegd zijn er platen op de paneeldeuren gespijkerd, waarschijnlijk in de jaren ’70 toen dit in de mode was. Al vanaf de bezichtiging van het huis zijn we nieuwsgierig wat er achter de platen tevoorschijn zal komen. Deze klus hadden we naar het late voorjaar geschoven en we zagen ons al heerlijk in het zonnetje met een deur op een schraag. Tot op het moment dat we niet meer wilden wachten en we in één middag bijna alle platen op de eerste etage hebben verwijderd.
Wat eronder tevoorschijn kwam konden we in onze stoutste dromen niet bevroeden. De panelen en de houten deuren bleken allen in goede staat, geen scheuren en geen beschadigingen in het hout. Er zijn met potlood aantekeningen op de panelen gemaakt. Wel rondom doorzeeft met spijkertjes maar die kwamen er met een nijptang goed uit. Een kwestie van de spijkergaatjes opvullen met houtvuller en even opschuren. De deuren bleken niet geschilderd, wel zat er rondom de panelen een soort gele of groen/grijze grondverf, maar geen gebladderde verfresten.
En dan, als kers op de kaart, hebben we nu glazen ruitjes in onze slaapkamerdeuren. Drie naast elkaar, in grootte verschillend en met niet doorzichtig glas. Het motief van het glas lijkt wel op ijsbloemetjes. De deur naar zolder heeft geen glas. Toen we even goed rondkeken in huis vonden we nog twee paneeldeuren, namelijk de kastdeur van de inbouwkast op onze slaapkamer en de toiletdeur beneden.

Het restaureren, opknappen van onze jaren ’30 paneeldeuren

paneeldeuren opknappen

Voordat de platen van de paneeldeur afgehaald kunnen worden, dien je de deurklink en het sluitwerk er af te schroeven. De deurkrukken zijn van kunststof. Het glas maak ik schoon met (afgekoeld) gekookt water uit de waterkoker met een scheut schoonmaakazijn en een paar druppeltjes citroensap. Vervolgens goed met een hydrofiel doek (luier) drogen. De spijkertjes zijn verwijderd met een knijptang. Deze knijptang kan beter niet teveel verzonken zijn, anders krijg je de spijkers echt niet te pakken en ben je gedwongen het hout te beschadigen. De ijzerboer zou trouwens blij van worden zoveel spijkertjes die er uit deze deuren komen. Met ammoniak (rode fles) en oude lappen maken we de deuren vrij van vet. Zet tijdens deze klus ramen (en deuren) goed open voor wat verse lucht. Vervolgens is het de bedoeling dat we de deuren opschuren en schilderen. In hoogglans wit, maar dat is een kwestie van smaak. Wordt vervolgd….

Lees ook:

Heb jij wel eens een verborgen schat in je eigen huis gevonden?

#ad