Enige tijd geleden mocht ik van Sony de nieuwe WX-1000XM4 reviewen. En deze geweldige koptelefoon met fantastisch geluid en active noise-cancelling, heeft niet alleen mijn thuiswerk efficienter gemaakt, maar ook een stuk prettiger. Na een paar dagen stevig uittesten, gaf ik deze koptelefoon een dikke 9. Vooral vanwege de combinatie van rijke, volle klanken en een sublieme active noise-cancelling. Nu bijna 6 maanden later kan ik zeggen dat dat cijfer nog steeds dik verdiend is en is de koptelefoon niet meer uit mijn leven weg te denken. Ten minste totdat Miranda me een klein doosje overhandigde met daarop in strakke letters Sony WF-1000XM4.

In earbuds vs. koptelefoon

Het formaat van het doosje verraadde al dat het hier om de nieuwste in-ear koptelefoon van Sony ging. En tot mijn groot plezier zijn ook deze koptelefoontjes uitgevoerd met active noise-cancelling. Maar zou dit kleine broertje van de WX-1000XM4 net zo levensveranderend zijn? Hier komen we natuurlijk alleen maar achter na een uitvoerige gebruikstest. Om een goede test te doen en tevens een vergelijk te kunnen maken tussen de in-ear en over-ear versies van Sony, koos ik voor een “back-to-back” test met een korte maar stevige playlist gedomineerd door Within Temptation, Graveyard, AC-DC en een minder bekende metal band die Tristania heet. Als test omgeving koos ik een dagdeel blogs schrijven, een dag werken en een dag dakisolatie aanbrengen.

Unboxing WF-1000XM4

Waar de WH-1000XM3 arriveerde in een mooie doos, was het doosje waarin de WF-1000XM4 arriveerde opvallend simpel. Maar als je er goed naar kijkt, valt er toch iets meteen op. Het doosje is namelijk volledig uit gerecycled papier gemaakt! En in een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, vind ik dat een mooi iets. Geen polycarbonaat doosjes die je toch niet meer gebruikt, maar iets dat rechtstreeks de papierbak in kan en gewoon weer wordt gerecycled. Goed over nagedacht Sony.

De Sony WH-1000XM4 vs. WF-1000XM4 de resultaten

Ondanks het feit dat ik beide Sony koptelefoons zo eerlijk mogelijk met elkaar zal vergelijken, zal ik in deze review toch de nadruk een beetje leggen op de WF in-ear versie. De volledige review van de over-ear WH koptelefoon kun je hier vinden.

Kwaliteit:

Bij het uitpakken, komt een klein zwart doosje tevoorschijn. Deze lijkt van hetzelfde plastic gemaakt te zijn als de grotere WH versie. Verder vind je nog 3 paar verschillende maten siliconen dopjes. Het doosje klikt aangenaam open en heeft een breed stevig scharnier. De koptelefoontjes zitten nauw in het doosje en worden op hun plek gehouden met een magneetje, waardoor ze er niet uit kunnen vallen. Ook niet als je het doosje op z’n kop houdt. Het brede led-lampje geeft voldoende licht om op te vallen maar is mooi weggewerkt. Aan de achterzijde van het doosje bevindt zich de USB type-C connector die laden mogelijk maakt. De ear-plugs zelf zijn van hetzelfde materiaal gemaakt als het doosje, maar sierlijk afgewerkt met wat bronskleurige accenten. Al-om-al dezelfde kwaliteit als de WH versie. Echter vanwege de milieuvriendelijkere verpakking geeft ik de WF-1000XM4 een half punt meer. Een 8.5.

Comfort:

In tegenstelling tot de over-ear WH koptelefoon, moet de WF het volledig hebben van de silicone dopjes om goed in je oor te blijven zitten. Omdat de in-ear plugs toch van een redelijk formaat zijn, moet je daarom wel de juiste maat van silicone plugs kiezen en de behuizing omhoog draaien zodat deze in je oorschelp past. Op deze manier zitten ze comfortabel en vooral erg stevig in je oren. Tijdens het klussen bleek dit een duidelijk voordeel over de over-ear versie die nog wel eens afgestoten kon worden tijdens het werken. Echter achter de computer, gaven de zachte kussens van de WH-1000XM4 weer net wat meer draagcomfort. Beide erg goed en dus beide een 9.

Gebruiksgemak:

Afgezien van het formaat en de manier van dragen verschillen beide koptelefoons opvallend in gebruiksgemak. Zoals al aangegeven is de besturing van de WH-1000XM4 redelijk intuïtief. Met een simpele aanraking en beweging over de redelijk grote oorschelpen maak je volume harder en zachter en ga je naar je volgende of vorige nummer. Dit is bij de WF-1000XM4 heel anders. Omdat de oorschelpjes veel kleiner zijn, bestuur je de koptelefoon door aantippen. Bij aanraking van het rechteroortje pauzeer je je playback. Twee keer snel aantippen brengt je naar het volgende nummer en drie keer naar het vorige. In de Sony App kun je de functionaliteit van het aantippen ook veranderen naar volume. Maar helaas is het niet mogelijk om beide tegelijk te doen. Dit is wel een serieus minpunt ten opzichte van de WH versie.

Aanraking van het linker oortje bestuurd je Noise-cancelling functies. Een keer aanraken zet de functie aan, een tweede keer schakelt naar “ambient-sound” en een derde keer schakelt noise-cancelling uit. Als je het linker oortje blijft aanraken schakelt de koptelefoon naar “quick attention mode”. Heel handig als je tijdens je playback iets denkt te horen en even goed wilt luisteren naar je omgeving. Vooral vanwege het feit dat nummer- en volumeselectie helaas niet samen kunnen gaan op de WF-1000XM4, maar voor de rest alles prima functioneert, geeft ik hier een 7.5.

Geluidkwaliteit:

Persoonlijk vind ik de geluidskwaliteit van de over-ear WH-1000XM4 bijna ongeëvenaard in deze categorie. En mijn verwachting van de WF-1000XM4 was dan ook beduidend lager. Zeker omdat bij in-ear koptelefoons vaak toch geluidskwaliteit verloren gaat vanwege geluidlekkage en lagere kwaliteit speakers. En dit leek in eerste opzicht ook het geval te zijn. Maar na wat proberen bleek dit vooral te komen omdat ik de koptelefoontjes niet op de juiste manier in mijn oorschelp plaatste. Je moet ze echt omhoog draaien en in je oorschelp plaatsen. Als je meteen wisselt tussen de WF en WH, dan merk je dat de over-ear een iets voller geluid heeft en een beetje meer bas, iets wat logisch is gezien het model. Maar het verschil is opvallend klein! Vooral in snelle, double bass, symfonische nummers, klinkt de in-ear WF koptelefoon kristal helder en super nauwkeurig. Ondanks de snelle geluidswisselingen en onderliggende double bass.

Tijdens heb bezoek van een vriend heb ik kort ook even mogen luisteren naar de Apple Airpods Pro. Er wordt beweerd dat op een Iphone, deze nog net wat beter zouden klinken dan de Sony. Maar ik moet toegeven dat ik die mening niet deel. Ik heb de Airpod Pro niet lang genoeg kunnen uitproberen om een goed vergelijk te maken, maar ik vond de klankdiepte niet zo goed als die van de WF-1000XM4. Een dikke 8!

Batterij:

Na 6 maanden gebruik, weet ik dat de batterijcapaciteit van de WH-1000XM4 ronduit geweldig is. Met een volle batterij heb je met deze koptelefoon ruim 25-30 uur speelplezier voor de boeg. Dat ga je bij de in-ear WF-1000XM4 zeker niet redden. En dat is logisch, want gezien het formaat zit daar natuurlijk een kleinere batterij in. Dit nadeel wordt echter redelijk gemakkelijk omzeilt door het feit dat het opbergdoosje ook als oplader werkt. Wanneer je je koptelefoon even uitdoet en deze terug in het doosje steekt, laadt deze de batterij weer op. Hierdoor kom je toch niet snel zonder power te zitten. En hoe dan ook haal je met een volle batterij ook wel een uurtje of 6 tot 8. Een solide 8.

Noise cancelling:

Het zou niet redelijk zijn om van de in-ear koptelefoon dezelfde noise-cancelling te verwachten als van de over-ear WH-1000XM4. De afwezigheid van geluids-afsluitende oorschelpen heeft als gevolg dat er toch wat meer omgevingsgeluid naar binnen kan lekken. Ook al doen de silicone dopjes uitstekend hun werk. Maar dit neemt niet weg dat de active noise-cancelling nog steeds uit de kunst is. Zelfs in een drukke omgeving kun je ongestoord naar je favoriete muziek luisteren. En het feit dat je deze functie met een simpele aanraking aan je linker oor kunt aan- en uitzetten, is extra handig als je soms toch nog even moet opletten. Een mooie 8.5.

Telefonie:

Met al deze mooie functies en fantastische geluid zou je bijna vergeten dat je met je telefoon ook kunt telefoneren. En bij beide telefoons heb ik dan ook de telefonie-optie uitvoeriger getest. Een gesprek aannemen kan bij beide koptelefoons eenvoudig door het aanraken van een oortje. Met beide apparaten was ik voor mijn gesprekspartner duidelijk hoorbaar. En door de noise-cancelling kun je ook in rumoerige omgevingen met een relative laag volume met iemand telefoneren. Voor beide geef ik een 8 voor deze functie.

Andere leuke opties:

Bij de WF-1000XM4 zit, net zoals bij de grotere WH-broer, een sensor die registreert of je de koptelefoon op hebt of niet. Maar de in-ear WF-1000XM4 is verder nog uitgevoerd met een “Speak to chat” functie. Bij deze functie herkent je koptelefoon als je begint te spreken en zet tijdelijk het geluid wat zachter en de noise-cancelling uit. Hierdoor kun je eigenlijk gemakkelijk een conversatie voeren met iemand anders zonder dat je steeds je koptelefoon moet uit doen of je aan instellingen moet rommelen. Het systeem reageert echter ook wanneer je zachtjes met je nummer meezingt. Dus misschien moet je er wel even aan wennen. Maar handig is het zeker.

Conclusie: En de winnaar is…..

Gezien de geluidskwaliteit, de sublieme noise-cancelling en het prettige gebruiksgemak gaf ik de WH-1000XM4 over-ear koptelefoon van Sony in mijn vorige review een dikke 9. Ondanks het feit dat de WF-1000XM4 iets sterker scoort door het intuïtief gebruik en een handige “speak to chat” functie, is de geluidskwaliteit alsook de noise-cancelling net wat minder. Desalniettemin geeft ik technisch hoogstandje van Sony toch een 9! En wel vanwege het feit dat de in-ear WF-1000XM4 opvallend handiger was tijdens activiteiten zoals klussen, sporten, opruimen, etc. De grotere WH-1000XM4 is ideaal als je je wilt onttrekken aan je omgeving. De WF-1000XM4 daarentegen stel je in staat om meer in je omgeving op te gaan. Ook als je lichamelijk actief bezig bent of als er plots tegen je gesproken wordt of je aandacht gevraagd wordt. Ook is het formaat een stuk handiger voor onderweg.

Lees ook:

Wat vind jij belangrijker? Geluidskwaliteit of gebruiksgemak?

Voor het schrijven van dit artikel hebben we een review-exemplaar ontvangen