De ’Romeinse Katakomben’ in Valkenburg aan de Geul zijn een onderaards labyrint vol nagebootste catacomben. In de mergelsteen zijn gaten uitgehakt om als horizontale grafnissen, de zogenaamde loculi, te dienen. Deze nissen werden vroeger afgesloten met een terracotta of een marmeren plaat. Welgestelde families hadden vaak een eigen grafkamer, een cubiculum, met rijkelijk versierde wanden. In deze Valkenburgse versie van de Romeinse catacomben liggen geen mensen begraven, maar als je door de gangen loopt voelt het wel ’echt’ ….

De Romeinse Katakomben

De ’Romeinse Katakomben’ zijn nog steeds een van de bijzondere attracties in het Limburgse geulstadje. De plafondschilderingen in grafkamers en de pastorale scènes zijn een perfecte nabootsing van de werkelijkheid. De ’Capella Greca’ met een scène van Madonna en de drie Wijzen voert u terug in de tijd. En bij een marmeren kopie van het beeld van de martelares Sint Caecilia staat u even stil. De gids weet hier een uitzonderlijk verhaal bij te vertellen.

Onze ervaring

Via de website kun je eenvoudig een rondleiding boeken. Nadat de rondleiding geboekt was zijn we op de afgesproken tijd en datum naar Valkenburg gegaan. Bij de ingang staat een huisje waar we ons konden melden. Hier was ook nog even de mogelijkheid om het het toilet gebruik te maken (deze zijn niet aanwezig in de grot). Ook de tassen konden we hier veilig achter laten, dit i.v.m. eventuele beschadigingen die aangebracht kunnen worden in de Katakomben. Na een leuke en interessante uitleg buiten, ging de deur open en mochten we binnen treden.

Een onderaards labyrint vol nagebootste catacomben vind je in de 'Romeinse Katakomben'

Bij de ingang stond onze gids om iedereen te voorzien van een brandend kaarsje. Nadat iedereen een kaarsje in handen had begon de rondleiding in de grotten. Op een enkele plek kwamen we een slapende vleermuis tegen, maar wat je vooral in de grot ziet zijn grafnissen en grafkamers. Deze zijn zeer nauwkeurig en tot in de kleinste details nagemaakt door de bekende architect Pierre Cuypers. Samen met een aantal kunstenaars en decorschilders zijn er eveneens talrijke fresco’s en beeldhouwwerken aangebracht die te bewonderen zijn in de ondergrondse gangenstelsels.

Jonas en het zeemonster

Nadat ik het boek “Jona rent weg” laatst heb voorgelezen aan de kinderen herkenden de kinderen hier heel erg veel uit in de tekeningen van Jonas en het zeemonster, die wij tegenwoordig kennen als een walvis. Een speculatie over waarom de walvis als een zeemonster afgebeeld volgde, nog steeds denk ik dat dit mogelijk aangezien werd omdat walvissen in groepen leven. Door de bulten die boven het water uit komen krijg je zo een patroon die gedeeltelijk te herkennen is in de fresco afbeeldingen. Mocht iemand hier een onderbouwend antwoord op hebben dan hoor ik dat uiteraard graag en zal ik dit tevens terug koppelen aan de gids.

Cecilia

Een ander gedeelte dat aansluit bij ons zesjes is het verhaal van Cecilia (we waren er zo stil van dat we hier geen foto’s van hebben genomen). Een jonge vrouw welke de marteldood krijgt doordat ze het geloof had in het Christendom. Echter in die tijd was het Christendom een verwerpelijk geloof immers werden de Romeinse goden aanbeden. De leiders van Rome martelden hen die de Romeinse goden niet aanbaden.

Cecilia overtuigt haar vriend om in God te geloven. Cecilia moest haar geloof bekopen met de marteldood. Een beul moest haar onthoofden. Maar een vrouw doden, zo mooi als zij, was voor hem teveel. Na de 3 toegestane nekslagen bleef de bijl in haar nek hangen. Dagen later stierf zij aan haar verwondingen. De nekslagen zijn nog steeds zichtbaar.
Het beeldhouwwerk die in de kamer staat is zeker de moeite waard om te zien, net zoals alle andere bezienswaardigheden. U zult vast en zeker begrijpen dat niet alles bezichtigd kan worden in slechts een uur tijd en een vervolgbezoek meer dan de moeite waard is.

Leuk om te weten

Het museum draait op vrijwilligers, dit zijn mensen die zich allemaal interesseren in de geschiedenis van wat het museum laat zien.

Bezoekadres

Museum Romeinse Katakomben
Plenkertstraat 55
6301 GL Valkenburg aan de Geul
Katakomben.nl
info@katakomen.nl

Lees ook:

Ben jij al eens in Valkenburg geweest?