Wanneer en welk paard moet zijn deken op?
Welke maat paardendeken is geschikt voor je paard?
Paardendekens in de zomer?
Meer vragen dan antwoorden als ik het over paardendekens heb. Tijd dus voor wat antwoorden, lees snel verder!

Moet mijn paard een deken op?

Zodra de dagen korter worden en de temperatuur begint te dalen, ontwikkelen de meeste paarden een wintervacht. Die vacht creëert een isolerende luchtlaag om het lichaam te beschermen tegen de kou. De lange nekharen zorgen er op hun beurt voor dat de ondervacht beschermt wordt tegen nattigheid en wind. Zo is er een mooie isolatie voor het paard. Toch is deze ideale situatie niet altijd het geval en heeft je paard extra bescherming nodig tegen de kou en nattigheid.

Zo hebben paarden die veel binnen staan een minder dikke vacht opgebouwd dan paarden die veel buiten staan.
Buiten dit gegeven om is natuurlijk ook het ras van het paard een belangrijk item als het gaat om vachtopbouw. Zo hebben paardenrassen uit warmere klimaten meer moeite met kou dan de koudbloeden uit killere streken. Als laatste moet je natuurlijk ook de conditie van het paard in de gaten houden.

Paardendeken kopen

Als jij een nieuwe jas koopt let je daarbij op de warmte, maat en wellicht ook op de looks. Zodra je een paardendeken gaat kopen zijn er ook wat dingen waar je rekening mee moet houden. Een van de meest cruciale punten is toch wel een passend deken. Een passende deken zorgt namelijk voor ultieme isolatie én voorkomt nare schuurplekken.

Een goed passende deken schaf je aan door te meten. Immers meten = weten.
Bij het meten is het handig om te beginnen bij de ruglengte. Deze meet je vanaf het punt van de schoft tot het einde van de achterhand. Ook de onderlengte is belangrijk om te weten. Deze meet je van de borst, langs de buik en benen toe naar de achterhand (onder de staartwortel). Dat voorkomt dat de deken toch te kort wordt.
En als laatste is het natuurlijk belangrijk om de schofthoogte van je paard te weten. de deken moet tot onder de buikrand vallen om genoeg isolatie te bieden. Houd bij het passen van de deken ook altijd de borstbreedte in de gaten: zit hij niet te strak?

Verschillende paardendekens

Met alle voorgaande informatie in je hoofd kun je nu een paardendeken uit gaan zoeken. Er zijn legio aan paardendekens op de markt. Om er een paar te noemen

  • Winterdekens
  • Regendekens
  • Staldekens
  • Onderdekens
  • Zweetdekens
  • Zomerdekens
  • Vliegendekens
  • Eczeemdekens
  • Veulendekens

Voor de aankomende periode van het jaar houdt je je paard natuurlijk het liefst warm op de koude winterdagen. Een winterdeken paard is dan ook de beste keuze om te maken. Let bij de aanschaf van een deken op de voering. De voering wordt vaak uitgedrukt in gram (inhoud van de deken en dus de isolatiewaarde).

Is het buiten tussen de 10 en 15 graden Celsius? Dan volstaat een lichte, 0 tot 100 grams deken of een regendeken.
Zodra het kwik daalt tussen de 0 en 10 graden, dan is het raadzaam om te kiezen voor een warme deken met 200 á 300 grams deken.
Zodra Sinterklaas en Kerstmis weer in zicht zijn slaat meestal het weer om in vrieskou. Dan is je paard het meest tevreden met een zwaargewicht deken. Vaak is dit de 300 of 400 grams deken. Staat je paard in een goed geïsoleerde stal, dan is dit zelden nodig.
Boven de 15 graden Celsius, kan het paard zich voldoende warm houden en wordt een deken vaak zelfs te warm. Toch bestaan hier uitzonderingen (zoals een vliegendeken, eczeemdeken en onderdekens).

Lees ook:

Bescherm jij je paard tegen de kou?