Eigen vuur op de vlucht voor de bommen van de vijand én de bevrijders. Met de dodenherdenking voor de deur en een regenachtige voorspelde meivakantie wil ik de jonge tieners dit leesboek niet onthouden. Als kinderboeken-recensent heb ik dit boek zelf gelezen en ik heb ervan genoten. Ik ben geen fan van oorlogsboeken, maar dit verhaal wist mij bij de kladden te grijpen. Ik leef mee met de tiener Sooys, mag een blik werpen in de schuilkelders en heb adembenemend gelezen over zijn gevaarlijke tocht richting vrijheid met de verantwoording voor zijn broertjes en zusje. Van drama via avonturenverhaal richting een roman voor de jeugd en dus geschikt voor meisjes & jongens. Bewonderingswaardig van Karlijn Stoffels.

Eigen vuur

1944. Oostburg, Zeeuws-Vlaanderen. Het dorp waar Sooys woont wordt gebombardeerd. Zonder huis, zonder ouders en zonder wegwijzers moet hij met zijn zusje en broertjes op zoek naar veiligheid – dwars door oorlogsbied. Bruggen zijn opgeblazen, er liggen mijnenvelden, hele gebieden zijn onder water gelopen… En ondertussen heeft hij ook nog een geheime boodschap bij zich. Wie kun je vertrouwen in een land vol vijanden en gevaar? En hoe kan er te midden van alle geweld en onzekerheid toch iets heel moois ontstaan? Als Sooys in Marries ogen kijkt, weet hij dat het kan.
In 1944 lag Oostburg twee maanden onder vuur. De bommen die de bevrijders in de maanden ervoor lieten vallen om de Duitsers tot overgave te dwingen, kostten honderden burgers het leven en zorgden voor enorme verwoestingen.

Boekinformatie

‘Eigen Vuur’
Karen Stoffels
Leopold boeken,
EAN 9789025869724

Lees ook:

Welk WWII boek vind jij een aanrader?