De moestuin is dit jaar enorm in trek. Begrijpelijk ook aangezien een (verre) vakantie er hoogstwaarschijnlijk niet in zit. Maar heb je er ook al bij nagedacht waar je met alle groenten en fruit heen moet zodra er geoogst kan worden? Hoog tijd dus om in de wereld van Fermenteren te stappen en zo je groenten en fruit langer te bewaren zonder gebruik van de diepvries!
Fermenteren
Fermenteren is het omzetten van groenten, fruit, maar ook zuivel, vlees en vis van een zuurstof rijke omgeving naar een omgeving waar geen zuurstof is. Door te fermenteren veranderd de smaak, het uiterlijk, de geur en/of de houdbaarheid van het product. Ook de zuurgraad en de verteerbaarheid kan veranderen door bijvoorbeeld groente te fermenteren.
Maar waar begin je?
Boek
Het boek “Fermenteren” leer je alles over de verschillende fermenteermethoden. In het boek staan maar liefst 63 recepten die je op gang helpen in de wereld van het fermenteren. te beginnen bij het makkelijkste: groenten en fruit. Heb je dit eenmaal onder de knie dan kun je je gaan verdiepen in de moeilijkere processen zoals kombucha en kefir, maar ook het inmaken en zuurdesem. Zo maak je bijvoorbeeld een heerlijke kimcho met kool, appel en wortel, ingemaakte komkommer met dille of bak je eigen zuurdesembrood. Dit boek is dan ook een prachtig begin voor een nieuwe kijk op eten en drinken.
Mijn ervaring
Van fermenteren en wecken heb ik al vaker gehoord, maar ben ik nog nooit aan begonnen. Voor mij was een diepvries namelijk de ideale oplossing. Maar nu ik steeds meer bezig ben met het milieu en wij een grote kelder hebben werd het des te interessanter om de wereld van wecken en fermenteren de onderzoeken. Het wecken begin ik al aardig onder de knie te krijgen, het fermenteren moet ik nog aan beginnen.
Ik vind het namelijk heel belangrijk om de juiste ingrediënten te behandelen. Dat houdt in dat ik seizoensproducten koop en dan het liefst ook uit eigen streek. Zo hoeven er geen vliegtuigen de lucht in om mijn gezin te voorzien van bijvoorbeeld aardbeien in de winter. Aangezien wij deze zomer thuis blijven is de moestuin in de maak en hoop ik op een vruchtbare zomer waarbij het fermenteren een mooie bezigheid gaat zijn.
Op Instagram posten wij met regelmaat foto’s van gerechten, probeersels (uit kookboeken) en meer. De moeite waard dus om te volgen!
Informatie
Auteur: Fern green
Uitgeverij: Becht
ISBN: 9789023016335
ook in ben me aan het verdiepen. Dit jaar voor het eerst een startersmoestuintje in eigen tuin. Op het moment veel aan het kweken, snoepkomkommer, aardbei, augurk, tomaten, radijs, gourgette, watermeloen, paprika. Ook heb ik in de tuin 2 grote perenbomen staan voor stoofperen. Helaas zit in de appelbomen schimmel.
Alles is nieuw voor mij omdat ik hier sinds afgelopen oktober woont. (ook zelf eten kweken is nieuw voor mij).
Ik wil proberen om stoofperen voor de winter te gaan wecken.
Vorige week het boek De Moestuin van Floor Korte gekocht. Hier kan je zien wat je elke maand in de moestuin kan doen met ongelooflijk veel tips. Aanrader! Zou je een keer wat willen schrijven over wecken?