Je hebt vast wel eens advertenties gezien van bedrijven die op zoek zijn naar product testers en daar zelfs geld voor willen betalen. Misschien vraag je je af of dit echt waar is en of jij zelf ook geld kan verdienen met producten testen. In dit blog zal ik jou vertellen wat deelname aan testpanels inhoudt, hoe betrouwbaar dit is en hoe je zelf betaald kunt krijgen met deelname aan panels.
Wat doet een product tester eigenlijk?
Zoals het woord het al zegt: je test nieuwe of bestaande producten en geeft je eerlijke, ongezouten mening over het product. Bedrijven en fabrikanten willen graag weten hoe de Nederlandse consument denkt over bepaalde producten en merken. Als zij een nieuw product op de markt willen brengen, doen ze vaak uitgebreid onderzoek naar de wensen en eisen van de klanten. In plaats van meteen een nieuw artikel in de schappen van de winkels te plaatsen, is het verstandig om de producten te laten beoordelen door testpersonen. In ruil voor hun mening en tijd ontvangen zij een vergoeding. Meestal in de vorm van
gratis producten, cash geld of cadeaubonnen van winkels.
Geteste producten mogen in de meeste gevallen worden gehouden en hoeven dus niet te worden teruggestuurd. Gelukkig maar, want dat is best een gedoe. Enkel in het geval van echt dure elektrisch
apparaten, zoals wasmachines en keukenapparaten, wordt er een waarborgsom gevraagd en zal het apparaat na de testperiode worden opgehaald.
Welke producten kun je testen?
Het soort producten wat je mag testen hangt af van het panel waarbij je aangemeld bent. Vaak gaat het om etenswaren en drankjes, bijvoorbeeld een nieuw soort snoep, chocolade of frisdrank. Ook verzorgingsproducten worden vaak als testproduct weggegeven. Producten als luiers, huidcrèmes, douchegel en tandpasta worden meestal uitgebreid getest. Er zijn ook testpanels die de mogelijkheid bieden om elektrische producten te testen, zoals een stofzuiger, airfryer, boormachine en andere dure apparaten.
Wat de producten met elkaar gemeen hebben is dat het altijd merkproducten zijn. A-merken geven veel geld uit aan marketing, dus op zich niet gek dat vooral zij nieuwe producten laten testen.
Wat zijn de verdiensten als tester?
Allereerst wil ik je meegeven dat je producten testen vooral leuk moet vinden en het niet alleen vanwege het geld moet doen. Ik ben zelf een enthousiaste deelnemer van meerdere testpanels, puur alleen omdat ik het tof vind om gratis producten te krijgen in ruil voor het geven van mijn mening. Daarmee heb ik invloed op grote merken en dat voelt stiekem erg goed.
Als je cash geld wilt verdienen met het geven van je mening, kun je het beste jezelf aanmelden bij enquêtepanels. Je krijgt dan soms een gratis product opgestuurd om te testen thuis, maar vaak verdien je meer geld als je vragenlijsten invult over je aankopen in de winkels of reclames op televisie. Het is een populaire manier van geld verdienen, omdat je dus niet de deur uit hoeft.
Aanmelden bij testpanels
Oké, je hebt besloten om ook testpersoon te worden. Hoe zorg je ervoor dat je opdrachten krijgt en aan de slag kunt gaan? Allereerst is het erg belangrijk dat je weet welke panels betrouwbaar zijn. Helaas zijn er nog weleens bedrijven die misbruik maken van de populariteit van product testen en enkel je gegevens gebruiken om ze te verkopen. De betrouwbaarheid van panels is gelukkig wel goed te achterhalen door de vele reviews die gebruikers op internet achterlaten. Kijk dus altijd of je ervaringen kunt vinden via websites als Trustpilot en Kieskeurig.nl. Ook de Google beoordelingen kunnen je een goede indruk geven over de betrouwbaarheid van het bedrijf. Vorm je mening overigens niet alleen op basis van reviews, maar denk zelf ook na over de geloofwaardigheid van de websites zelf. Is het ‘too good to be true’? Laat het dan links liggen. Duizenden euro’s per maand verdienen met alleen het testen van producten is natuurlijk niet geloofwaardig.
Welke betrouwbare testpanels zijn er?
Zelf heb ik positieve ervaringen met de volgende bedrijven, waardoor ik ze van harte aanraad:
- The Insiders: veel producttesten op het gebied van elektrische apparaten als stofzuigers en televisies.
- GfK Panel: Het consumentenpanel van GfK doet vaak onderzoek naar (online) aankopen, betaalt je voor het scannen van je boodschappen en doorgeven van je postpakketjes. Betalen uit in cadeaubonnen van bekende winkels.
- Reviewclub: Als lid kun je je aanmelden voor het testen van huishoudelijke apparaten, verzorgingsproducten en speelgoed (voornamelijk LEGO).
- HetTestpanel.nl: Boodschappen als rookworsten, wasmiddel, snacks, babyproducten en ontbijtgranen om te testen en te houden.
- Trnd: Vroeger waren er veel leuke (en lekkere) product testen, maar ze hebben er helaas nu niet zo veel meer. Misschien weer in de toekomst, dus gratis aanmelden kan altijd!
Ook zijn er veel merken of winkels die een eigen panel hebben opgericht. Zo kun je je opgeven voor het testpanel van Vichy, Etos, Albert Heijn, Pets Place, Kips, CelaVita en Nivea. Je kunt je meestal inschrijven als testpersoon op de website van het merk of de winkel zelf.
Handige tip.
Bij testcampagnes van producten uit de supermarkt en voornamelijk verzorgingsproducten als skincare en parfum zijn er vaak veel aanmeldingen. Hierdoor kan een inschrijving voor een test al snel gesloten worden. Het is daarom van belang dat je je snel aanmeldt als product tester. Mijn tip is om met regelmaat websites te checken als Testnugratis.nl en Gratisproducten247.nl. Op deze websites worden de
nieuwste testcampagnes altijd verzameld, zodat je niet meer iedere aanbieder van product testen afzonderlijk hoeft te checken. Super handig!
Dat is alweer even geleden. Ik vind het vrij tijdrovend.
Nee nog nooit. Maar zou dit wel willen. Ik vind dit voornamelijk leuk om te testen.
Jazeker, maar wel over product waar ik iets van vond.