Vanaf het moment dat we een kind verwachten zijn we begonnen met het aanleggen van een voorraadkast. In de bijkeuken hebben we stellingkasten gezet zodat we de voorraad ook goed konden overzien. Eens in de zoveel tijd vullen we ons rantsoen weer aan, zodat we niet iedere dag de deur uit hoefden. Zo zijn we als gezin bestand tegen noodweer, de kraamweek of een griepgolf. Let je trouwens voldoende op je hygiëne en geef virussen geen kans! Naar verloop van tijd is daar de klad in gekomen. Nu er her en der in de wereld sprake is van noodsituaties en zelfs quarantaine maatregelen vanwege het coronavirus, trek ik ons paradepaardje weer van stal. Ik besluit om voor twee weken voldoende drinken en houdbaar voedsel voor vijf personen te hamsteren.

Dagelijkse hoeveelheden per persoon

Mocht je een boodschappenlijst gaan maken reken dan met 75 tot 125 gram per persoon afhankelijk van het soort pasta of rijst per gerecht. De meeste mensen weten wel dat per persoon per dag twee stuks fruit en 200 gram groenten wenselijk zijn. Voor aardappelen geldt een gemiddelde van 300 gram per persoon per maaltijd. Voor vlees hanteer ik ongeveer 75 tot 100 gram per couvert. Lees meer over portiegroottes bij Het Voedingscentrum. Ieder volwassen mens heeft behoefte aan het drinken van 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Dit is exclusief het vocht dat je uit het voedsel opneemt en dat je lichaam zelf aanmaakt.

Het aanvullen van de tekorten en de onkosten

Omdat je meestal niet van tevoren weet wanneer je voorraad aangebroken wordt, is het zaak deze stelselmatig bij te houden. De aanbiedingen in de supermarkt en de Lopende Geld Terug Acties zijn hiervoor goed te gebruiken. Wanneer je eenmaal een start hebt gemaakt met het aanleggen van de voorraad, is het een kwestie van aanvullen. De kosten zijn dan weg te strepen tegen de boodschappen.
Tijdens mijn baantje als vakkenvuller heb ik al geleerd van achter af bij te vullen. Zo loop je het minste risico dat de datum van je producten onverhoopt verloopt. Het is het beste in een koele, donkere ruimte te bewaren. Denk hierbij aan een bijkeuken, kelder- of gangkast, in de schuur of op zolder.

Wist je dat sommig citrusfruit wel tot drie weken goed kan blijven? Een ei is tot 28 dagen na de legdatum houdbaar in de koelkast. En dat je boter en pastadeeg in kunt vriezen!

De basisboodschappen hamsteren

Denk hierbij aan boter, olie, sauzen, appelmoes, tomatenpuree, kruiden, ui, knoflook, vermicelli en vul de schoonmaak- en verzorgingsproducten geregeld aan.

Het menu van houdbare boodschappen

In het menu probeer ik zoveel mogelijk af te wisselen met de Schijf van Vijf in mijn achterhoofd. De grootste uitdaging zit in het vervangen van de verse boodschappen als brood en groente. Gelukkig zijn er houdbare (diepvries) alternatieven. Al moet ik zeggen dat we niet veel diepvriesruimte hebben. En we zijn flexitariër.

Ontbijt

Als varianten op vers brood heb ik beschuit, crackers, afbakbrood, ontbijtgranen, roggebrood en ontbijtkoek voor het ontbijt. Mocht je een broodbakmachine hebben, dan kun je wat broodmixen op voorraad nemen. Let hierbij op de benodigde toevoegingen.
Bij het ontbijt drinken we de zuivelproducten Yogho, Fristi en Chocomel. Lang houdbare melk is een goede optie voor de melkdrinkers. En sinaasappel- of vruchtensap als bron van vitaminen. We smeren met jam (cupje), appelstroop, honing en biologische pindakaas. Na opening is het wel een kwestie van opmaken, maar ongeopend is het goed houdbaar. Net als vacuümverpakte kaas en vleeswarenStrooien met hagelslag gaat wat langer mee, qua houdbaarheid dan…

Koffietijd

Koffie, suiker, koffiemelk (cups)en verpakte koek.

Lunch

De bovenstaande houdbare ontbijtproducten zijn ook voor de lunch te nuttigen. Deze zijn aan te vullen met soep uit blik of zak. Of natuurlijk ingevroren zelfbereide soep. En niet te vergeten de eierpannenkoeken mix, deze heeft als voordeel dat je er alleen water bij nodig hebt. Los van het hamsteren van de stroop en/of poedersuiker natuurlijk. Ook een blik warme (runder)knakworsten of een diepvries saté gaat er altijd wel in met een broodje.

Theetijd

Thee, suiker/ honing en een tussendoortje als noten, rozijnen, Sultana, energiereep of gedroogde vruchten.

Het diner, afwisselend

  1. Couscous met te stoven groenten en gedroogde vruchten;
  2. Sajoer Boontjes met kipfilet, runderlap of vegetarisch;
  3. (vegetarische) groentelasagne;
  4. Nasi, rijst met kip of varkensvlees;
  5. Spaghetti met rundergehakt;
  6. Doperwten of wortelen met aardappelen en rundvlees;
  7. Bami, mie met kip of varkensvlees;
  8. Rijst met saus en kipfilet;
  9. Witte bonen in tomatensaus met (diepvries)aardappelen;
  10. Macaroni met rundergehakt;
  11. Wraps bijvoorbeeld Kip Krokant Wrap, Mexicaanse bonenschotel of hartige wraptaart;
  12. Tagliatelle met pesto en diepvrieszalm;
  13. Soep met afbakbrood;
  14. En tenslotte gourmetten met de (vlees)restjes of kliekjesdag.

Het dessert

Ook van verschillende desserts bestaat een lang houdbare variant. En wat te denken van rijstepap of broodtaart met houdbare melk bereid. Of ijs met diepvriesfruit als je nog plek in je vriezer over hebt.

Drankjes en extra’s

Bij het ontbijt en de lunch zijn al diverse soorten zuivel- en fruitdranken aan bod gekomen. Het noodrantsoen kan aangevuld worden met extra’s als flessen frisdrank, limonadesiroop, snoep, chips en chocolade. Een alcoholische versnapering op zijn tijd kan geen kwaad. Zonder deze boodschappen red je het natuurlijk ook wel, maar het hamsteren hiervan hoeft natuurlijk niet.

Hamster top 10

En dat vlak voor de derde golf verschijnt de Hamster top 10 in het nieuws:

TOP 10 HAMSTERPRODUCTEN (MET OMZETSTIJGING IN MAART 2020) BRON: IRI
1 rijst +180 procent
2 macaroni/spaghetti +175 procent
3 vis in blik +148 procent
4 groenten in pot/blik +146 procent
5 toiletpapier +130 procent
6 lichamelijke verzorging (incl. handzeep) +129 procent
7 houdbare melk +125 procent
8 knakworstjes en soep +123 procent
9 tissues +122 procent
10 houdbaar brood +113 procent

Zijn dit de producten die ook jouw voorraadkast sieren?

Lees ook:

Ben jij al aan het hamsteren geslagen?