Hamsterscaping is een zo natuurlijk mogelijke omgeving creëren voor jouw hamster. Daarnaast zorg je er met hamsterscaping voor dat jouw hamster zich niet hoeft te vervelen. Hamsterscaping is dus niet alleen prachtig om naar te kijken, maar voor jouw hamster is het ook echt een belevenis! Wat hamsterscaping zo leuk maakt zijn alle natuurlijke materialen die je kunt gebruiken. Daarbij hoef je de bak bij hamsterscaping een stuk minder vaak schoon te maken vanwege de dikke laag bodembedekking. Wij geven je graag de beste hamsterscaping tips zodat jij straks een waanzinnige bak voor jouw hamster kunt scapen!
Hamsterscaping; voor welke hamstersoort?
Hamsterscaping is leuk voor iedere hamstersoort. Je hebt bijvoorbeeld de Syrische hamster, dit is de wat grotere hamstersoort (ook wel bekend als de goudhamster). Deze heeft een bak grootte nodig van minimaal 100 x 50 cm. Wil je hamsterscapen voor een dwerghamster, bijvoorbeeld de Russische of Chinese dwerghamster dan heeft de bak een minimale grootte van 70 x 50 nodig. Deze hamsters leven allemaal solitair en kunnen niet samen gehouden worden. Daarnaast heb je ook hamsters welke in groepen leven, denk aan de Roborovski of Campbelli dwerghamsters. Omdat deze hamstersoorten in groepen leven is het wel belangrijk dat de bak wat groter is, met meerdere schuilmogelijkheden, voerplekken, waterplekken & loopwielen.
Welke bak gebruik je bij hamsterscaping?
Hamsterscapen gaat het best in een terrarium, omdat er al een ventilatierooster in is verwerkt. Een terrarium kun je bestellen bij ZOO&ZO.
Wat heeft jouw hamster nodig in zijn bak
Belangrijk in de bak aanwezig te hebben voor jouw hamster:
- Een loopwiel (afmeting voor dwerghamsters is minimaal 20 cm en bij een goudhamster 28 cm) Houdt je goed aan de afmetingen van het loopwiel om kromming van de rug van jouw hamster te voorkomen. Bij een houten loopwiel slijten de nagels van je hamster beter dan bij een plastic loopwiel en het ziet er veel mooier uit in je scape;
- Schuilmogelijkheden; het beste is minimaal 1 schuilmogelijkheid per hamster. Dus bij meerdere hamsters biedt je ook meerdere schuilmogelijkheden aan. Voor dwerghamsters moet het huisje minimaal 12 cm zijn en bij een Syrische hamster heb je een huisje van minimaal 18 cm nodig.
- Dagelijks vers water en voer (zoveel gram per dag, dit varieert per merk voer);
- Een bakje met chinchilla zand, hier kan jouw hamster zijn vacht in schoonhouden (dus bijvoorbeeld geen schelpenzand, dit is te scherp voor hamsters);
- Knaagmogelijkheden; bij hamsterscaping zijn deze door het gebruik van hout al veel aanwezig, maar wilgentakken of wilgenrollen zijn altijd aan te raden;
- Tip; liever geen plastic; bij hamsterscaping draait het vooral om een zo natuurlijk mogelijke uitstraling te creëren.
Tips voor hamsterscaping
Richt de bak eerst in zonder bodembedekking
Voordat je begint met het scapen van jouw bak is het handig om deze eerst ‘droog’ in te richten, dus zonder de bodembedekking erin. Zo krijg je een beetje een idee hoe jouw bak eruit komt te zien en kun je nog makkelijk wijzigingen aanbrengen en schuiven.
Druk de bodem goed aan en bied ruimte om te graven
Bij hamsterscaping kun je goed gebruik maken van 50% hennepvezel en daarnaast 50% houtvezel. Deze 2 bodembedekkers meng je goed door elkaar heen zodat er 1 bodembedekking ontstaat. Let op, alleen zaagsel is bijvoorbeeld minder geschikt omdat dit sneller instort wanneer jouw hamster tunnels zal gaan graven. Belangrijk is het dat je bij hamsterscaping 1 kant maakt welke de 20 cm raakt, voor het graven van de tunnels. Wanneer de bodembedekking niet stabiel genoeg is kun je een wilgenplateau (gemaakt van wilgentakken) of een laag hooi tussen de bodembedekking plaatsen voor meer stabiliteit. Zorg ervoor dat je de bodembedekking tussendoor goed aandrukt. Ook kun je tijdens het bouwen van de 20 cm bodem een tunnel plaatsen voor afwisseling. Zo komt je hamster een keer iets anders tegen tijdens het graven.
Haal de inrichting niet uit de natuur
Bij hamsterscaping gebruik je zoveel mogelijk natuurlijke materialen, zoals stenen, mos, hout en bladeren. Haal alle natuurlijke materialen liever niet uit de natuur maar uit een dierenspeciaalzaak, zoals ZOO&ZO, want je weet nooit wat ermee is gebeurd. Zo weet je zeker dat het geschikt en veilig is voor jouw hamster. Bij dierenspeciaalzaken verkopen ze vaak wilgenplateaus in verschillende maten. Deze geven een natuurlijke uitstraling en je kunt ze overal voor gebruiken omdat de buigzaam zijn. Gebruik wilgenplateaus bijvoorbeeld als bruggetje of als afscheiding van de bodembedekking.
Bouw niet te hoog en zet zware dingen op de bodem
Hamsters kunnen klimmen maar zien slecht diepte, daarom is het beter en veiliger voor de hamsters om niet teveel met grote verschillen in hoogtes te werken. Je kunt wel een goed verloop van niveaus maken, op deze manier is het veilig voor jouw hamster. Let op! Zet zware dingen zoals stenen en zware bakjes op de bodem en niet op de bodembedekking. Zo kan het niet gebeuren dat er tijdens het graven een gang van jouw hamster instort en we hoeven vast niet uit te leggen wat er dan mis gaat…
Verspreid het voer in de bak en maak de drinkbak niet te diep
Je kunt echte plantjes toevoegen aan je scape waar jouw hamster lekker van kan ‘snacken’. Let er wel op dat de plantjes biologisch zijn, niet bespoten en geen meststoffen bevatten. Geschikte plantjes voor hamsterscaping zijn bijvoorbeeld: kattengras & schildpad plantje. Let erop dat de drinkbak niet te diep is, mocht de drinkbak toch te diep zijn dan kun je hier bijvoorbeeld een paar kleine aquariumsteentjes inleggen (wel even goed afspoelen).
Extra tips & tricks
Verschoon jouw bodembedekking in delen, zo is jouw hamster zijn vertrouwde geur niet in 1x kwijt. En ga je de hamster voeren? Verspreid het voer in de bak, zo houd je jouw hamster lekker bezig en kan hij zijn natuurlijke gedrag nabootsen. Houd wel goed in de gaten of je hamster goed blijft eten. Als snackje kun je ook gedroogde meelwormen aanbieden in je hamsterscape, de meeste hamsters zijn hier gek op!
Hamster weetjes
Een hamster wordt gemiddeld 2 tot 3 jaar. Hamsters zijn echte nachtdieren, zodra het begint te schemeren worden ze wakker en komen ze tot leven. Daarnaast zijn het ook echte ontdekkers, zeker wanneer je jouw bak af en toe opnieuw inricht houd je jouw hamster lekker bezig! Hamsters hebben 2 grote wangzakken waar ze eten in verzamelen om later op te eten. Om gezond te blijven hebben hamsters dierlijke eiwitten nodig.
Enthousiast geworden over hamsterscaping? Kom bij ZOO&ZO langs voor nog meer tips & tricks en alles wat je nodig hebt voor de perfect gescapete bak!
Lees meer
Lees ook alles over het onderhouden en schoonmaken van een konijnenhok.
Leuk! Toch eens nadenken over een hamster.
De meeste dingen in mijn kooi zijn van plastic gemaakt.Vind de houten rad erg mooi, Maar kan zo iets niet vinden bij de dieren winkels in mijn buurt.
Echt heel leuk, maar nooit gedaan voor m’n hammies. Lijkt me wel heel grappig om over na te denken hoe je het dan inricht.
Wat ontzettend leuk. Vast ook een leuk idee voor gerbils.
Onze hamster Hamme vindt dit inderdaad ook geweldig!
Zo leuk dit heeft mijn dochter ook gedaan van een ikea kast en mijn zoon heeft toen een deksel gemaakt van gaas. Want die echte terrariums zijn ontzettend duur..en met zo’n grote ikea kast die je dan op zijn kant neer legt heb je ook heel veel ruimte voor je hamster.
Ziet er leuk uit! Ik denk dat de kooi van onze hamster aardig in de buurt komt, ik noem hem wel eens gekscherend de meest verwende hamster van Rotterdam 🙂
Wat leuk!
Wat een mooi gezicht, laat staan hoe leuk dat voor een hamster moet zijn.
Super leuk, zo’n hamsterscaping! Zo hoeft de hamster zich zeker niet te vervelen!
Wat een ontzettend leuk idee zo;n hamstercamping.
Het lijkt mij leuk om samen met mijn kleindochter zo’n camping voor haar hamster op te zetten.
Ik denk dat zij dat ook graag zou willen en dit een leuk idee vindt.
Kan haar hamster ook eens uit kamperen gaan.