Helemaal Overstuur is een boek dat gaat over vriendschap, relaties en een geoliede fiets. Lenn en Mo zijn twee vrienden. Beste vrienden zijn ze geworden toen Mo bij Lenn in de straat kwam wonen. Ze vertellen elkaar alles of toch niet? Als ze met school op de fiets op sport-tweedaagse willen gaan, moeten alle kinderen een fietsexamen doen. Ze moeten een fiets meenemen en laten zien dat ze op de fiets mee kunnen komen. Dan beginnen de problemen, want Mo heeft geen fiets. Elke keer verzint hij iets waardoor hij niet hoeft te fietsen. Lenn denkt dat Mo niet kan fietsen en zijn gevoel blijkt te kloppen.
Lenn gaat Mo fietsles geven op de fiets van de nicht van Mo, want beste vrienden gaan samen op sport-tweedaagse. Maar fietsles geven valt niet mee. En wat ziet Lenn dan, hij ziet zijn vader, die hij al heel lang niet heeft gezien. Zijn ouders zijn gescheiden en zijn vader laat niks meer van hem horen. Maar zijn papa loopt met een ander kind, van wie is dat kind? Mo zegt: “Roep hem”, maar Lenn kan niks zeggen. Uiteindelijk racet hij op de fiets achter de auto aan maar raakt hij de auto kwijt, wat nu?
Samen met Mo bedenkt hij een plan om achter het adres van zijn vader te komen, zullen ze hem vinden? Bij de laatste fietsles voor de sport-tweedaagse gaat het helemaal mis. Mo valt en heeft een hele zere arm. Mo fietste op de fiets van Lenn en die is nu flink gehavend, kan hij op sport-tweedaagse? En Mo?
Gedichten
In het boek staan soms ook soort gedichten, dat zijn gedachten van Lenn, ze zijn kort geschreven, altijd op één bladzijde en geeft het verhaal nog meer kracht. Hieronder heb ik er één geciteerd uit het boek:
Een oprit.
Een drempel.
Een deur.
Een bel.
Wat.
Wat als.
Hij.
Hij voor
me staat.
Bel.
Bel aan.
Snel.
Wat vond Jonathan?
Het verhaal vond hij erg leuk om te lezen. Hij voelde goed de vriendschap tussen Lenn en Mo. De geschillen tussen gescheiden ouders snapte hij niet helemaal, maar dat komt omdat er in onze omgeving niemand gescheiden is. Wel vond Jonathan het lastig lezen dat je in verschillende jaren leest. Je leest van vroeger hoe het was toen Lenn nog met zijn ouders samenwoonde, en dan hoe het veranderd is. En dan tussendoor springt het elke keer naar de huidige tijd. Het einde is verrassend maar vraagt eigenlijk om meer uitleg vindt Jonathan. Het lijkt wel of het boek te vroeg is gestopt!
Wat vind ik van ‘Helemaal overstuur’?
Het boek heeft een heel mooi thema, vriendschap. Maar ook de boodschap dat ouders die uit elkaar zijn, en die in dit boek niet goed met elkaar kunnen omgaan. Dat zal voor sommige kinderen misschien wel herkenbaar zijn. Ik snapte wel dat Jonathan het lastig vond om te lezen, omdat je de hele tijd heen en weer springt in dagen. En dan staan er ook nog tijden bij, om duidelijker te maken hoe de situatie is. Maar dat maakt het lezen ook lastiger.
De illustraties zijn eenvoudig maar erg passend bij het verhaal. Op de omslag zijn ze in kleur maar in het boek zelf in grijstinten. Het sprak ons wel aan bij het verhaal. De slotconclusie is dat het een mooi boek is om te lezen maar het moet je kind qua leesstijl wel liggen, dat is een kwestie van proberen. Het is wel leuk om kinderen kennis te laten maken met de schrijfstijl heden en verleden.
Informatie:
Helemaal Overstuur
Auteur: Sofie de Moor
Illustrator: Esther Platteeuw
ISBN Nummer: 9789462913783
Uitgeverij: De Eenhoorn
Lees ook:
* Voor het schrijven van dit artikel hebben wij een recensie-exemplaar ontvangen *
Recente reacties