Mijn oudste vier kinderen waren heel anders dan Evi. Toen de andere vier kinderen nog haar leeftijd hadden, konden ze uren spelen: in het keukentje, vadertje-en-moedertje, met Duplo, noem maar op. Evi daarentegen raakt vrij snel op speelgoed uitgekeken, maar wil wel alles weten: hoe iets werkt, waarom iets doet wat het doet en wat het is. Waar de boeken bij de andere vier kinderen vaker in de kast stonden dan gebruikt werden, zijn de boeken bij Evi niet aan te slepen. We zijn dan ook blij verrast met het nieuwe boek Het boek vol onmogelijke vragen (en alle mogelijke antwoorden). Lees er meer over in dit artikel.

Het boek vol onmogelijke vragen

Wetenschappers hoeven niet alles te weten of altijd het juiste antwoord te hebben. Wat wetenschap wél is? Het begint met vragen stellen—liefst de vreemdste, slimste en meest onmogelijke vragen! De geschiedenis van de wetenschap zit vol van zulke vragen die ons dichter bij het begrijpen van het heelal en het leven brengen. Toch zijn antwoorden nooit helemaal definitief. Elk antwoord leidt tot nieuwe ontdekkingen en roept weer meer vragen op. Dit boek staat vol van zulke onmogelijke vragen. Het laat je nadenken als een scheikundige, breinbrekers oplossen als een bioloog en mysteries onderzoeken als een nieuwsgierige natuurkundige.

Welke vragen vind je in het boek?

Het zijn er iets te veel om op te noemen, maar hier onze top 10

  1. Hoeveel atomen zitten er in mijn lichaam?
  2. Kan ik een regenboog aanraken?
  3. Waarom kan ik niet elke avond mijn lievelingseten eten?
  4. Waarom vind ik mijn vrienden leuker dan andere mensen? (en maken dieren ook vrienden?)
  5. Als wij gemaakt zijn van sterrenstof, hoe is dat dan op de aarde gekomen?
  6. Bestaat buitenaards leven?
  7. Waarom trekt de zwaartekracht een heliumballon niet omlaag?
  8. Weten wespen dat ze mensen pijn doen als ze steken?
  9. Wat is de smerigste geur ter wereld?
  10. Wat is de snelheid van het donker?

De wetenschapper in ons wordt aangewakkerd door deze vragen, want terwijl we het antwoord lezen, roept dit weer nieuwe vragen op. Sommige antwoorden weten we al, zoals bij vraag 2, maar juist door het onverwachte antwoord prikkelt deze vraag des te meer.

Wat vinden wij ervan?

Dit boek is dikker dan de meeste boeken van hetzelfde kaliber, en als we erdoorheen bladeren, begrijpen we meteen waarom. Er staan veel vragen in die uitgebreid worden beantwoord. Sommige illustraties zijn puur bedoeld om de tekst te verduidelijken, terwijl andere een specifiek doel hebben. Bijvoorbeeld, bij de vraag ‘Zie jij dezelfde kleur geel als ik?’ staat een illustratie met 12 gele cirkels (zie hieronder). Toch lijken niet alle cirkels geel, en daaronder wordt uitgelegd waarom dat zo is. Het boek is duidelijk met veel kennis samengesteld, en ik vind het een pluspunt dat de antwoorden dieper gaan dan in andere boeken.

De gele ballen uit het boek 'Het boek vol onmogelijke vragen'.

Informatie

Het boek vol onmogelijke vragen en alle mogelijke antwoorden
Auteur: Isabel Thomas
Illustraties: Aaron Cushley
Ean: 9789026170263
Uitgeverij: De Fontein
Voorlezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar.

Lees ook:

Welke vraag zou jij wel eens beantwoord willen hebben?

Foto’s: Miranda de Jong
#spon