Na de Fidget Spinners is er een nieuwe rage op komst of eigenlijk is deze er al. Smurfensnot en verschillende soorten slijm, hoe feller de kleur hoe mooier de kinderen het vinden. Een paar weken geleden zag onze tweeling van bijna 4 jaar een groepje kinderen in het speeltuintje om de hoek spelen met een hoopje van dat slijm en dat vonden ze maar wat prachtig. Dat wilden zij natuurlijk ook wel, maar aangezien ik dit boek zou recenseren ging ik uiteraard geen slijm voor ze kopen. Het zelf maken leek me namelijk veel leuker om te doen en dat bleek wel toen we dit boek kregen.

Het GROTE Slijmboek

Zodra het boek binnen komt worden de kinderen al meteen enthousiast aangezien ik ze niet uit hoef te leggen wat voor een boek het is. Het boek ziet er erg vrolijk uit en is heel handzaam qua formaat. Doordat het het boek niet te dik is blijft het makkelijk in een kookboekenstandaard staan, wat weer heel ideaal is zodra je daadwerkelijk aan de slag gaat om slijm of snot te maken Zo blijft het boek als je het een beetje met beleid aanpakt namelijk vrij van vlekken. Allereerst bladeren we het boek door om te gaan kijken wat we willen gaan maken.

Tussen al deze vrolijke kleuren en stoere creaties is het moeilijk om een keuze te maken maar aangezien we het boek uitgebreid willen testen besluiten we om drie recepten uit te proberen. We willen het zo testen dat het voor zowel jongensmoeders als meisjesmoeders een aanrader is om te proberen dus laat ik ons zoontje en ons dochtertje allebei een recept uitkiezen. Heel verrassend kiest Lucas voor het dinomoeras dus daar gaan we meteen mee aan de slag. Het ziet er in het boek ook zo leuk uit en dino’s hebben we hier genoeg in huis.

Dino moeras

De spullen hebben we zo verzameld, alleen verkopen ze ineens geen voedingskleurstof meer in ons winkelcentrum met twee bekende supermarkten, maar wij zijn natuurlijk niet voor één gat te vangen. We doen dus een klein laagje water in een glas en doen daar een stuk crêpepapier in, in ons geval blauw, voor het kleuren van het water voor het moeras. Zodra wij aan de slag gaan om het moeras te maken, merken we dat het een simpel recept is dat zo klaar is. We doen de lijm in onze ovenschaal en voegen al roerend de verschillende ingrediënten toe. Vervolgens blijven we het slijm roeren en je ziet het al dikker worden tot grote vreugde van de kinderen.

Zand uit de zandbak

Zij gaan wat zand uit hun zandbak halen en allebei mogen ze een dino uitkiezen die in het moeras mag. Voor ik het zand erin doe mogen ze nog heel even met de dino’s in het moeras spelen en dan ga ik het geheel aankleden. Dit moeras is heel leuk om samen met de kinderen te maken. Het geheel staat heel mooi als decoratie op de kast en af en toe op tafel zodat ze het beter kunnen zien. Helaas is het niet echt iets om mee te spelen want de blubber wordt na een dag al wat harder. Het is wel weer heel mooi om een feest in dinostijl helemaal af te maken dus ik vind het wat dat betreft een echte aanrader en je scoort er zeker punten mee.

Nu we een typisch jongensrecept hebben uitgeprobeerd verwacht ik eigenlijk dat ons dochtertje zal kiezen voor een echt meidenrecept. Ik krijg gelijk want Eva kiest direct voor het “eenhoornsnot” wat eigenlijk een foutje van mij is aangezien het “Luierlijm” heet. Het lijkt me namelijk heel eenhoornachtig door de prachtige kleur en de glitters die erin zitten. Aangezien dit boek een richtlijn is en ik nogal wat knutselspullen over heb hebben wij er een variatie op gemaakt.

Luierslijm, oftewel Eenhoornslijm

Omdat Lucas dit toch ook wel heel leuk vindt en we een flesje lijm van 200 ml hebben, besluit ik om voor allebei een kommetje slijm te maken in kleur naar keuze. We hebben namelijk allerlei kleuren crêpepapier dus ze mogen zelf kiezen. Eva kiest voor roze en Lucas voor groen. We verdelen de lijm over de twee bakjes en voegen er het randje gekleurd water naar keuze toe waardoor het al twee mooie gekleurde blubbers zijn.

Er staat dat je glitters kunt toevoegen en ineens bedenk ik me dat ik nog miniflesjes heb met decoratiesterretjes en glittertjes die hier perfect in zouden passen. Deze heb ik gelukkig in zowel roze als groen want groene glitters kunnen best stoer zijn toch? Dan voegen we weer de rest van de ingrediënten toe en je ziet het geheel weer wat dikker worden. Omdat wij al glitters er doorheen hadden besloot ik de pamper niet te gebruiken.

Kristallen

Deze zou je namelijk nodig hebben voor de kristallen zodat je slijm extra zou glitteren. Achteraf had ik dat misschien beter wel kunnen gebruiken want dan zou het geheel iets dikker zijn. Het is geen ramp want de kinderen konden er toch heerlijk mee kliederen maar dat is dan weer een les voor de volgende keer 😉 Uiteindelijk ziet het slijm er toch nog heel betoverend uit met alle glitters en de vrolijke kleurtjes.

Het is wel een aanrader om de kinderen net als Lucas en Eva een knoeischort of iets aan te geven, dan weet je zeker dat het geen vlekken geeft in de kleding en het is makkelijker op te ruimen. Daarnaast hebben we een plastic tafelkleed over de tafel gelegd zodat alles snel weggepoetst is. De kinderen vinden het geweldig om te helpen met het maken van het slijm en hebben een hele tijd ermee gespeeld.

De blubbers heb ik bewaard in afsluitbare bakjes zodat ze er nog vaker mee kunnen spelen. Als laatste hebben we nog de old-skool smurfensnot gemaakt om te laten zien waar wij vroeger mee speelden en dat blijkt nog steeds een groot succes. Dat blijft een leuk ding dat zo gemaakt is en waar ze nog uren plezier mee kunnen hebben.

Zoals je merkt zijn wij heel enthousiast over het boek en ik vind het dan ook een echte aanrader voor de regenachtige dagen of als tip voor verjaardagen en feestdagen. Zeg nu zelf, hoe leuk is het straks om bijvoorbeeld je eigen kerstslijm te maken met glitters of dino-moeras voor de dino’s die je gekregen hebt?

Productspecificaties

Titel: Het GROTE Slijmboek van smurfensnot tot eenhoornpoep
Tekst: Renée Salome
Fotografie: Renée Salome en Shutterstock.com
Uitgever: ImageBooks
Aantal bladzijdes: 64 pagina’s
Verschenen: Oktober 2017
ISBN: 9789463330459

Lees ook: