Het overkomt de beste, secondelijm op een plek die je niet wilt. Secondelijm verwijderen kan je op verschillende manieren aanpakken. Ik zet het voor je op een rijtje.
Secondelijm
Secondelijm staat bekend om zijn snelle toepassing. Daar komt dan ook de naam vandaan. Even snel iets aan elkaar lijmen. Juist tijdens deze haastige spoedklus schuilt het gevaar in een klein hoekje. Wat te doen als je iets aan elkaar plakt dat niet helemaal de bedoeling is. Dat is wel afhankelijk van hetgeen je even snel aan elkaar hebt geplakt.
Secondelijm van huid verwijderen
Tijdens het lijmen zit er al snel een druppel op je duim. Deze kun je natuurlijk afvegen aan een doek, maar hoe krijg je op een huidvriendelijke manier de secondelijm van je huid? Probeer eerst eens met potlood over de opgedroogde lijm te tekenen. Dan laat het vanzelf los. Kokosolie lijkt ook een goede toepassing te zijn. Mocht je toch steviger geschut nodig hebben dan pak je wat nagellak remover met aceton. Gebruik een klein beetje en laat dit even inwerken. Was daarna goed je handen met een zachte verzorgende handzeep.
Je hebt de secondelijm aan textiel afgeveegd
Dat is bij een poetslap niet zo’n punt, maar je zal maar net je nette kleding dragen. Of je handen aan de keukenhanddoek afgeveegd hebben. Hoe krijg je de secondelijm uit textiel? Hierbij is snelle actie vereist. Door een speciale lijmverwijderaar zonder aceton te gebruiken wordt erger voorkomen. Aceton laat namelijk witte vlekken achter op textiel. Laat deze even intrekken, de lijmvlek wordt stroperig en is er gemakkelijk van af te schrapen of krabben.
Hoe krijg je secondelijm van hout af?
Leg een vel keukenpapier op de lijmvlek en strijk er met een warme strijkbout overheen. Het is even uitproberen op welke warmtestand. Wanneer de secondelijm ‘smelt’ dan trekt het in het keukenpapier. Wanneer het hout onbehandeld en ongeverfd is, dan kan minerale olie een uitkomst zijn. Laat dit even intrekken en wrijf met een doek. De achtergebleven (olie)vlek maak je vervolgens schoon met wat warm water en een droge doek.
Metaal
Als de secondelijm zich niet van het metaal af laat krabben, leg er dan een vochtige doek met afwasmiddel op. Laat dit enkele uren weken. Dit beschadigt de lak of verf niet. Mocht er geen sprake zijn van een kleurtje, dan kan je aceton of speciale lijmverwijderaar gebruiken.
Secondelijm van plastic halen
Dat is niet eenvoudig. Het is een secuur werkje met een mesje of krabbertje. Mocht dat niet lukken dan kan inweken met een natte doek met zeep een manier zijn. Drastisch ingrijpen doe je met ontsmettingsalcohol. Dat kan vlekken achterlaten en test je eerst op een ander stukje van het kunststof.
Huishoudelijke alternatieven voor aceton
Er zijn wat huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die het gebruik van aceton buiten spel kunnen zetten. Denk hierbij aan het zuur van de citroen dat de lijm op kan lossen. Een schuurpapiertje of nagelvijl kan ook ingezet worden om opgedroogde lijm te verwijderen.
Lees ook:
Heb jij wel eens je vingers aan elkaar gelijmd?
Afbeelding Pixabay
derde persoon enkelvoud tegenwoordige tijd: stam + t
Bedankt voor de tips! Had hier secondelijm op een bureau zitten… de vlek zit er nog steeds… had ik dit nu maar eerder gelezen, want ik kan het nu denk ik niet meer verwijderen… het zit er al een tijdje…
Yep…
Handig om te weten
Nee, gelukkig niet, maar deze tips onthoud ik wel.
Verschrikkelijk secondelijm op je vingers..maar het lastige is als je de dop erop draait, je die nooit meer open krijgt…hahaha
Wat een handige tips. Thanks!
Secondelijm van plastic halen kan inderdaad heel vervelend zijn. Als het plastic voorwerp waar secondelijm op zit niet te groot is dan kan je het geheel ook in de diepvries doen. Als de secondelijm eenmaal goed bevroren is dan is deze zo gemakkelijker van het plastic af te halen.
Nee, gelukkig niet!
Erg handige tips, nooit mijn vingers aan elkaar gelijmd Groetjes Anneliese de Waal
Dat is handig om te weten!
Bedankt voor de tips!
Ideaal product secondenlijm. Daarom nog blijer met deze tips want ik knoei ook wel eens.
Hele goede tips. Ga ik onthouden!
Wij hebben de secondelijm goed opgeborgen maar toch altijd handig om dit in je achterhoofd te houden.
Goede tips voor de huid, hopelijk werkt de potlood truc. Hier al meer dan eens seco delijk aan vinger gehad…
Nee gelukkig nog nooit, het lijkt mij vreselijk.
Wij hebben het wel in huis, maar goed bewaard op een geheime plek waar de kleinkinderen het niet kunnen vinden.
Wat een handige tips, goed om te weten en te onthouden.
Ik heb niet eens secondenlijm in huis, ik ken mezelf… Maar met deze tips is het misschien toch het overwegen waard!