Joepie na al het lange wachten is de babykamer dan eindelijk ingericht en zijn alle kleertjes, dekentjes en overige dingen gewassen en gestreken. Nu kan je eindelijk aan de slag om het ledikantje of het babybedje op te maken. Maar hoe maak je een babybedje veilig op? In dit artikel een uitgebreide instructie met foto’s.
Benodigdheden:
- Matras
Koop een matras dat goed past. Tussen het matrasje en de zijkanten mag maximaal één vingerbreed ruimte zitten. Dus als je het matrasje in het bedje legt moet dit makkelijk gaan. - Molton of molton onderlegger
Kies een molton die luchtdoorlatend werkt zo kan je kindje ten alle tijden blijven doorademen. - Hoeslaken (katoen of badstof)
Ook bij de aanschaf van een hoeslaken kies je voor luchtdoorlatende stof. Katoen en badstof bijvoorbeeld. - Hydrofiele luier
Leg liever geen zeiltje onder het hoofdje van je kindje om eventuele spuug op te vangen maar kies voor een hydrofiele luier. - Laken (katoen)
Ook hier kies je weer voor luchtdoorlatend. Het klinkt weliswaar saai of vervelend maar veiligheid boven alles! - Deken (katoen of wol)
Kies voor een deken in plaats van een dekbed. Een dekbed is namelijk niet luchtdoorlatend en verhoogt de kans op verstikking. Het advies luidt: geen dekbed onder de 2 jaar.
- Eventueel een klein zeiltje en een flanellen luier
Verkort opmaken
In tegenstelling tot het opmaken van je eigen bed, maak je het bedje van je baby juist zo kort mogelijk op. Dat houdt in dat je baby onderaan het bedje geplaatst wordt en de voetjes dus vrij dicht bij het voeteneinde liggen. Het beddengoed reikt tot aan de schouders van je kleinetje. Zo kan je baby nooit helemaal onder het beddengoed terecht komen en blijft het hoofdje vrij om te kunnen ademen. Deze manier van opmaken noemen we verkort opmaken. En hoe je het bedje opmaakt lees je hieronder.
Stappenplan
- Haal al het plastic en andere verpakkingsmateriaal van het matrasje en plaats deze in het ledikantje.
- Leg of trek de molton over het gehele matras strak.
- Mocht je je matras en onderlaken willen beschermen tegen doorlekken dan leg je nu een klein zeiltje ter hoogte van de bips van de baby. Zorg ervoor dat het gedeelte waar het hoofdje komt te liggen vrij is zodat de baby ten alle tijden kan blijven ademen. Leg over het zeiltje een molton onderlegger of een flanellen luier.
In plaats van een zeiltje kun je ook alleen een flanellen luier neerleggen, mocht je het matrasje iets meer willen beschermen. Weet echter dat de luiers van tegenwoordig erg goed zijn en haast niet meer lekken. - Trek hierover de hoeslaken.
- Ter hoogte van het hoofdje leg je een hydrofiele luier neer. Stop deze luier aan de zijkanten strak in zodat het niet kan verschuiven. Mocht je baby eens spugen dan kun je deze makkelijk vervangen voor een andere hydrofiele luier. Scheelt je toch weer even het hele bedje opnieuw opmaken.
- Leg het lakentje op de commode en leg daarover heen het dekentje. Vouw het lakentje gedeeltelijk terug over het dekentje heen en pak het geheel op zodat je deze op het bedje kan leggen. Kijk naar het gedeelte waar de baby met zijn of haar hoofdje kom te leggen en leg daar de bovenste rand van het beddengoed neer. De rest stop je aan de onderkant in. Let er wel op dat je deze zo recht mogelijk neer legt. Kun je dit niet voorkomen dan leg je aan de andere kant van het matras ook een dekentje onder het matrasje zodat het verschil wordt gecompenseerd. Je wilt namelijk niet hebben dat het voeteneind omhoog komt te staan en je baby’s maag de verkeerde kant op werkt.
Knuffel in het babybedje
Gebruik één knuffel helemaal bovenaan het bed eind om de kant van het hoofdje mee aan te duiden. Dus als je de baby in bed legt en de eerste keer naar links laat kijken leg je het knuffeltje linksboven aan in het bedje. Leg je de baby voor de eerste keer naar rechts met het hoofdje dan leg je het knuffeltje aan de rechterkant bovenaan in het bedje. En dan gaat het om de afspraak die jullie als ouders maken:
Verwissel je de knuffel nadat je de kleine eruit haalt zodat je weet naar welke kant je baby moet kijken (om een voorkeurshouding te voorkomen) of verwissel je de knuffel van kant als je de kleine weer in bed legt?
Alle overige knuffels kussens, hoofdbeschermers, stootkussens of schapenvachtjes zijn overbodig. Wil je die toch graag in het bedje hebben liggen doe dit dan als je baby uit het bedje is.
Twijfel, twijfel en nog meer twijfels
Zeker als het je eerste kindje is kan ik mij indenken dat er toch nog wat twijfels heersen omtrent het opmaken van je babybedje. Weet echter dat de eerste periode na de bevalling een kraamverzorgster in huis komt om je te assisteren bij allerlei zaken. Dus ook om je te helpen bij het opmaken van het babybedje.
Informatieve site, leuke onderwerpen en overzichtelijk.
Dankjewel hiervoor.
Verkort opmaken deden ze vroeger toen mijn kinderen klein waren nog niet. Een hele verbetering dat dit nu wel gebeurt. Voor mijn kleindochtertjes heb ik dit ook gedaan en ook voor de kleine die onderweg is bij mijn dochter ga ik dit straks weer doen. Ik doe dit zodra ze bevallen is zodat ze als ze na de kraamweek op visite komt het bedje klaar staat.
Bij ons stond het bedje met 38 weken klaar. overigens had ze na 1 week al een slaapzak aan dus dat opmaken hebben we niet gedaan 😉
Drie weken voor de geplande bevaldatum
Dat is niet te vroeg en niet te laat 🙂