De vaatwasmachine is één van de apparaten in huis die je bijna dagelijks gebruikt. Het is vaak weggewerkt als inbouwapparaat in de (bij)keuken, maar behoeft toch iets meer aandacht dan gedacht. Pas wanneer je vaatwasmachine zelf schoon is, dan zal het de beste schoonmaakprestaties leveren. En natuurlijk gaat een goed onderhouden apparaat langer mee.

vaatwasmachinereiniger

Het alternatief voor vaatwasmachinereinigers

Voor ieders gemak zijn er specifieke vaatwasmachine reinigers verkrijgbaar. Denk hierbij aan vaatwas zout dat er voor zorgt dat de kalkafzetting voorkomen wordt en de afwas meer glans geeft. Of de vaatwas verfrisser die zorgt voor een citroenfrisse geur. En de vaatwasmachine reiniger die je een heel wasprogramma in een lege vaatwasmachine mee moet laten draaien en de boel grondig ontvet.
Kies er als alternatief eens voor om de vaatwasser leeg aan te zetten op de hoogste temperatuur en een in schijfjes gesneden citroen in het bestekbakje of een flinke scheut schoonmaakazijn op de bodem van de vaatwasser te leggen. Dat is overigens niet precies waar ik in dit artikel op in wil zetten. Het gehele apparaat, d.w.z. alle onderdelen moet schoon zijn en onderhouden worden.

Algemene onderhoudstips vaatwasmachine

Plaats de vaatwasmachine op een droge plek en zet deze waterpas neer. Mocht je apparaat niet voorzien zijn van een waterslot, plaats deze dan om de kans op een lekkage nog meer te verkleinen. Het is niet altijd nodig om de vaat voor het wasprogramma af te spoelen. Het gebruik van afwasmiddel bij dit voorwassen/ voorspoelen wordt ten zeerste afgeraden. Dit sop komt in de vaatwasmachine terecht en dat is niet de bedoeling. Door het gebruik van complete vaattabletten wordt al veel leed in de vorm van kalkaanslag voorkomen. Prop de vaatwasmachine niet te vol met vaat, dan kan het water en het schoonmaakmiddel zijn werk beter doen. Laat na afloop van het wasprogramma en het uitruimen de deur even op een kier staan. Zo kan het apparaat drogen, dat voorkomt nare geurtjes.

Onderhoud van de afwasmachine per onderdeel

De vaatwasmachine bestaat uit vele onderdelen. Sommigen zijn los te vervangen en verkrijgbaar bij een onderdelenshop. Over het algemeen gaan de algemene schoonmaaktips op met wat uitzonderingen daargelaten. Ik zet ze per onderdeel op een rijtje. Je zult verbaasd opkijken.

De deur (klep) van de vaatwasmachine

Buitenzijde- het bedieningspaneel

De klep van de vaatwasmachine wordt vele malen per dag geopend. Er zijn regelmatig druppels van vieze vaat of handen op te vinden. Boven aan de deur vind je (meestal) het bedieningspaneel. Een digitaal schermpje vertoont de tijdsspanne en er zitten meer lampjes op. Dit paneel kun je met een lichtvochtige doek afnemen en vervolgens zonder strepen drogen met een keukendoek. Als je dit zachtjes doet, dan verander je niet aan je ingestelde wasprogramma.

Onderpaneel

Onderaan de klep sluit een paneel de vaatwasmachine netjes af. Dit kunststof paneel is tegelijk met de buitenzijde van de deur te reinigen met een schoonmaakdoekje met een niet- agressief schoonmaakmiddel. Voorkom het maken van krassen met schuurmiddel. Wanneer het paneel wat los zit, dan kun je dit vaak eenvoudig vastklikken.

Binnenzijde- Afdichtingsrubbers

Je wilt het afwaswater niet uit je vaatwasmachine zien stromen. Het is aan te bevelen om met enige regelmaat met een schoonmaakdoekje de rubbers af te nemen. Deze vind je over het algemeen op twee plaatsen. Direct aan de binnenkant van de klep en een stapje dieper in de vaatwasmachine. Zo wordt de natte ruimte afgeschermd. Door het inruimen van de vieze vaat komt er nogal wat viezigheid op deze rubbers terecht. Ook bestaat de kans dat de rubbers uitdrogen en de waterdichtheid verloren gaat. Door ze met enige regelmaat even af te nemen, is dit direct te controleren op eventuele scheurtjes of het loslaten van de afdichtingsrubbers. Deze zijn bij schade eenvoudig te vervangen.

Het zeepbakje en zoutvat

Het is net als bij een wasmachine een utopie om te denken dat het schoonmaakmiddel het zeepbakje zelf schoonhoudt. Er blijft ten alle tijde wat vaatwasmiddel of aanslag achter in het zeepbakje. Deze maak je handig schoon met een oude tandenborstel. Mocht je elektrisch poetsen, dan voldoet dat opzetstuk ook voor deze schoonmaakklus.

Scharnieren

Tegelijk met het reinigen van de rubbers veeg je de etensresten van de scharnieren van de klep af. Soms moet er iets harder met een schuurspons geschrobd worden. Vervolgens spuit je de scharnieren jaarlijks in met WD-40. Nu blijft de klep zonder haperingen open en dicht gaan en wordt het scharnies beter beschermt tegen invloeden van buitenaf.

De losse onderdelen

Bestekbak of -lade

Na het uitruimen van de schone vaat, kun je de lade en/ of bestekbak controleren op achtergebleven voedselresten. De bestekbak is uit de vaatwasmachine te pakken. Deze keer ik boven de prullenbak om en klop erop met mijn handen. Ik laat de vaatwasser en dus bestekbak en lades na iedere wasbeurt goed opdrogen door de deur op een kiertje te laten staan. Dat voorkomt nare geurtjes.

De korven en korfwielen

Er raakt wel eens iets verstrikt in de wielen van de korven. Loop dat regelmatig na en spuit in met WD-40 zodat de werkzaamheid langer behouden blijft.

Het filter

Op de bodem van de vaatwasmachine vind je een filter. Deze draai je er gemakkelijk uit, vaak staan er pijlen met de draairichting bij. De afwasresten die niet door het filter passen, blijven hierin hangen en voorkomen dat de waterafvoer verstopt raakt. Het filter borstel je boven de prullenbak met een zachte borstel leeg. Even goed naspoelen onder de kraan en je draait het filter er weer schoon in.

onderhoudstips vaatwasmachine

Water en elektriciteit

Sproeiarm

Voor ik het wasprogramma aanzet, laat ik de sproeiarm altijd een rondje draaien. De sproeiarm kan door kalkafzetting minder goed zijn water kwijt met als resultaat dat de vaat niet goed schoon wordt. Neem regelmatig af met een doekje en laat eens een kalktablet meedraaien.

Waterslang

Zorg dat de waterslang genoeg ruimte heeft. Er mag geen knik in de slang zitten. Draai de koppelingen goed vast om lekkage te voorkomen. De waterslag kan je, als je erbij kunt, afnemen met een nat lapje.

Afvoer

Voor de waterafvoer is het filter te vinden. Een hogere temperatuur van het wasprogramma zorgt voor minder vetaanslag in het apparaat en de afvoer. Het gebruik van ontstoppers voor de afvoer wordt ontraden. Voor het inschakelen van een expert zou je kunnen proberen om wat soda in te laten trekken en dit met kokend water door de afvoer te laten spoelen. Soda heeft namelijk een sterke vet onttrekkende werking.

Thermostaat, Verwarmingselement en Waterpomp

Voor het onderhoud van de thermostaat, waterpomp en het verwarmingselement schakel je een professional in. Ontkalkende producten hebben een positieve invloed op de levensduur van deze onderdelen van de vaatwasmachine.

Recept Vaatwastabletten

Om volledig op de hoogte te zijn van de ingrediënten van vaatwastabletten, kun je ze ook zelf maken. Voor het maken van één tablet heb je nodig:

  • 8 gram baking soda (natriumbicarbonaat)
  • 8 gram schoonmaaksoda (natriumcarbonaat)
  • 2 gram zout
  • 2 gram azijn
  • een halve druppel etherische olie
  • ijsklontjes vorm

Reken om naar de hoeveelheid tabletten die je wilt maken. Dan meng je alles door elkaar heen. Je krijgt dan een licht plakkerige substantie waar je de vormpjes mee kunt vullen. Dit moet je voor gebruik ruim 24 uur laten drogen. En klaar zijn je vaatwastabletten.

Lees ook:

Maak jij de vaatwasmachine wel eens schoon?

Uitgelichte afbeelding van FotoRieth via Pixabay